Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik op Besi en Air France-KLM na lang paasweekeinde op beurzen

Blik op Besi en Air France-KLM na lang paasweekeinde op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar chipbedrijf Besi en luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Besi profiteert van het wereldwijd chiptekort en kwam met een sterk handelsbericht. Het door de coronacrisis zwaar getroffen Frans-Nederlandse Air France-KLM gaat nieuwe aandelen uitgeven om vers kapitaal op te halen.

Verder verwerken de Europese markten na het lange paasweekeinde nog de nieuwe recordstanden op Wall Street van maandag, die volgden op het sterke Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag. De openingsindicatoren wijzen op een positief begin voor de Amsterdamse AEX-index. De andere Europese beurzen lijken eveneens hoger te openen. De belangrijkste Aziatische markten lieten dinsdag een gemengd beeld zien.

Besi zag het orderboek in de eerste maanden van het jaar met 108 procent groeien ten opzichte van een kwartaal eerder en haalde voor een recordbedrag van 327 miljoen euro aan nieuwe orders binnen. Besi profiteerde vooral van de sterke vraag naar chips voor toepassingen rond de snelle 5G-technologie en van de autosector, die sinds de uitbraak van de pandemie kampt met een chiptekort.

Steun Air France

De Europese Commissie is onder voorwaarden akkoord met maximaal 4 miljard euro aan extra steun voor Air France. Brussel benadrukt daarbij dat KLM, de Nederlandse tak van het bedrijf, niet voor de steun in aanmerking komt. De herkapitalisatie door Frankrijk omvat de omzetting van de reeds door toegekende Franse staatslening van 3 miljard euro in aandelen of obligaties. Daarnaast mag Parijs voor maximaal 1 miljard euro aan nieuwe aandelen kopen, nu Air France zijn hand gaat ophouden voor extra kapitaal bij bestaande aandeelhouders.

In Zürich staat Credit Suisse in de belangstelling. Verschillende topbestuurders van de Zwitserse bank stappen op vanwege het beursschandaal rond het Amerikaanse investeringsfonds Archegos Capital Management, een klant van Credit Suisse. Door het schandaal vreest de Zwitserse bank een financiële klap van 4,7 miljard dollar.

Nieuw record

De Amsterdamse AEX-index ging donderdag met een nieuw record het lange paasweekeinde in. De hoofdindex eindigde 1,2 procent hoger op 708,43 punten en doorbrak daarmee de oude hoogste slotstand van 701,56 punten die tijdens de piek van de internetzeepbel in 2000 werd bereikt. Op Wall Street, waar op tweede paasdag wel weer werd gehandeld, eindigde de Dow-Jonesindex 1,1 procent in de plus op 33.527,19 punten. De brede S&P 500 klom 1,4 procent en techbeurs Nasdaq steeg 1,7 procent.

De euro was 1,1811 dollar waard, tegenover 1,1772 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 59,30 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 62,72 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Voorzitter klimaattop Dubai: geen gesprekken over fossiele deals

DUBAI (ANP/RTR) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai ontkent beschuldigingen dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de bijeenkomst willen aangrijpen om fossiele brandstofdeals te sluiten. De BBC meldde eerder deze week op basis van gelekte documenten dat de VAE met vijftien landen zouden willen praten over olie- en gascontracten.

52 minuten geleden
Inflatie in Duitsland verder gedaald in november

WIESBADEN (ANP/DPA) - De inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, is deze maand gedaald tot 3,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,8 procent, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

1 uur geleden
Chef toezicht ECB rekent op sneller stijgende spaarrentes

FRANKFURT (ANP/DPA) - Europese banken zullen binnenkort de spaarrentes voor particuliere klanten sneller verhogen. Dat is de verwachting van Andrea Enria, het hoofd voor bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank.

1 uur geleden
Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

2 uur geleden
Claimclub: schadevergoeding om sjoemelsoftware stap dichterbij

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Diesel Emissions Justice heeft van de rechter in Amsterdam groen licht gekregen voor een collectieve rechtszaak tegen Peugeot, Citroën, DS en Opel. Volgens de belangenorganisatie kan de rechtbank hiermee de claim nu inhoudelijk gaan beoordelen. "Een belangrijke doorbraak", stelt Joost Edixhoven, een van de advocaten van de stichting.

2 uur geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

2 uur geleden
Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

2 uur geleden