Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blik op Besi en Air France-KLM na lang paasweekeinde op beurzen

Blik op Besi en Air France-KLM na lang paasweekeinde op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar chipbedrijf Besi en luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Besi profiteert van het wereldwijd chiptekort en kwam met een sterk handelsbericht. Het door de coronacrisis zwaar getroffen Frans-Nederlandse Air France-KLM gaat nieuwe aandelen uitgeven om vers kapitaal op te halen.

Verder verwerken de Europese markten na het lange paasweekeinde nog de nieuwe recordstanden op Wall Street van maandag, die volgden op het sterke Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag. De openingsindicatoren wijzen op een positief begin voor de Amsterdamse AEX-index. De andere Europese beurzen lijken eveneens hoger te openen. De belangrijkste Aziatische markten lieten dinsdag een gemengd beeld zien.

Besi zag het orderboek in de eerste maanden van het jaar met 108 procent groeien ten opzichte van een kwartaal eerder en haalde voor een recordbedrag van 327 miljoen euro aan nieuwe orders binnen. Besi profiteerde vooral van de sterke vraag naar chips voor toepassingen rond de snelle 5G-technologie en van de autosector, die sinds de uitbraak van de pandemie kampt met een chiptekort.

Steun Air France

De Europese Commissie is onder voorwaarden akkoord met maximaal 4 miljard euro aan extra steun voor Air France. Brussel benadrukt daarbij dat KLM, de Nederlandse tak van het bedrijf, niet voor de steun in aanmerking komt. De herkapitalisatie door Frankrijk omvat de omzetting van de reeds door toegekende Franse staatslening van 3 miljard euro in aandelen of obligaties. Daarnaast mag Parijs voor maximaal 1 miljard euro aan nieuwe aandelen kopen, nu Air France zijn hand gaat ophouden voor extra kapitaal bij bestaande aandeelhouders.

In Zürich staat Credit Suisse in de belangstelling. Verschillende topbestuurders van de Zwitserse bank stappen op vanwege het beursschandaal rond het Amerikaanse investeringsfonds Archegos Capital Management, een klant van Credit Suisse. Door het schandaal vreest de Zwitserse bank een financiële klap van 4,7 miljard dollar.

Nieuw record

De Amsterdamse AEX-index ging donderdag met een nieuw record het lange paasweekeinde in. De hoofdindex eindigde 1,2 procent hoger op 708,43 punten en doorbrak daarmee de oude hoogste slotstand van 701,56 punten die tijdens de piek van de internetzeepbel in 2000 werd bereikt. Op Wall Street, waar op tweede paasdag wel weer werd gehandeld, eindigde de Dow-Jonesindex 1,1 procent in de plus op 33.527,19 punten. De brede S&P 500 klom 1,4 procent en techbeurs Nasdaq steeg 1,7 procent.

De euro was 1,1811 dollar waard, tegenover 1,1772 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 59,30 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 62,72 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Autoverzekeringen goedkoper ondanks hoge inflatie

EINDHOVEN (ANP) - Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van dit jaar goedkoper geworden. Dit constateert de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl. Volgens de site komt dit onder meer doordat er vorig jaar minder sprake was van autobranden en andere vormen van voertuigcriminaliteit.

33 minuten geleden
Mark Zuckerberg kondigt nieuwe privacyfuncties aan voor WhatsApp

MENLO PARK (ANP) - Berichtendienst WhatsApp voert veranderingen door waardoor de privacy van gebruikers moet verbeteren. Topman Mark Zuckerberg van moederconcern Meta Platforms heeft dat laten weten in een post op Facebook.

1 uur geleden
Huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar WK voetbal

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - De huurprijzen in Qatar schieten omhoog in aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november in het Arabisch emiraat wordt gehouden. Bewoners in populaire buurten zeggen dat ze gedwongen worden in te stemmen met huurverhogingen van 40 procent en contractperiodes van twee jaar. Sommige van hen zijn gedwongen hun huis te verlaten omdat ze de huur niet meer kunnen betalen.

1 uur geleden
Italianen hoeven pizza's van Domino's niet, pizzamaker vertrekt

NEW YORK (ANP) - Domino's Pizza vertrekt uit Italië, de bakermat van de pizza. Italianen geven de voorkeur aan pizza's van lokale restaurants. Door het gebrek aan klandizie ziet het van huis uit Amerikaanse Domino's daarom nog maar een oplossing. De laatste vestigingen van Domino's in Italië hebben inmiddels hun deuren gesloten.

2 uur geleden
Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

3 uur geleden
Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

3 uur geleden
Haven Felixstowe biedt werknemers bonus om staking te voorkomen

FELIXSTOWE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De grote Britse containerhaven Felixstowe biedt werknemers een bonus van 500 pond, omgerekend ruim 590 euro, om een staking later deze week te voorkomen. Felixstowe is de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk en het personeel wil later deze maand acht dagen het werk neerleggen uit onvrede over het mislukken van loononderhandelingen.

3 uur geleden