
Bitcoin voor het eerst meer dan 81.000 dollar waard
SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin zette maandag de opmars voort, die volgde op de overwinning van Donald Trump vorige week. De waarde van de grootste en bekendste cryptomunt van de wereld oversteeg daarbij voor het eerst de 84.000 dollar. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november is de bitcoin ruim 23 procent in prijs gestegen.
De terugkeer van Trump in het Witte Huis wordt als positief gezien voor de cryptosector. De oud-president heeft onder meer soepelere regulering van cryptovaluta beloofd. De bitcoin brak zondag al voor het eerst door de 80.000 dollar, nadat bekend werd dat Trump ook de swingstate Arizona heeft gewonnen. Met de winst in Arizona heeft hij alle swingstates binnengehaald. Het vooruitzicht dat Trump ook in het Congres wordt gesteund door een meerderheid van de Republikeinse partij maakt het makkelijker om zijn beleidsplannen uit te voeren.
Rond 17.00 uur noteerde de bitcoin 4,5 procent hoger op 84.020,50 dollar, volgens gegevens van cryptoplatform CoinMarketCap. Eerder op de dag was de cryptomunt ongeveer 81.500 dollar waard. Sinds het begin van dit jaar is de bitcoin met meer dan 90 procent in waarde gestegen. Ook andere cryptomunten zoals ether en Dogecoin, de zogenoemde memecoin die ook bekendstaat als Doge en die wordt gepromoot door Trump-supporter Elon Musk, gingen mee omhoog.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
34 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
38 minuten geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
1 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.
4 uur geleden