Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bitcoin krabbelt op naar 32.000 dollar na dip eerder in de week

Bitcoin krabbelt op naar 32.000 dollar na dip eerder in de week

PALO ALTO (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van cryptomunt bitcoin is weer opgekrabbeld naar ruim 32.000 dollar, na een flinke dip eerder deze week. Toen was de belangrijkste digitale munt nog minder dan 30.000 dollar waard. Bitcoin won de afgelopen 24 uur ruim 4 procent.

Beleggers reageerden mogelijk op opmerkingen van Elon Musk. De topman van autofabrikant Tesla zei dat het minen van bitcoins "verschuift naar hernieuwbare energie". Tesla stopte in mei nog met het accepteren van betalingen in bitcoins vanwege het vervuilende energieverbruik.

Alle transacties in bitcoins worden bijgehouden in de blockchain, een soort administratie die overal tegelijk wordt bijgewerkt. Dat gebeurt elke tien minuten. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een ingewikkelde wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen met grote rekenkracht en dus veel energieverbruik daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoins.

Kernenergie, waterkracht en geothermie zouden allemaal goede energiebronnen zijn voor minen, vindt Musk. Wanneer het energieverbruik bij het minen voor meer dan 50 procent uit hernieuwbare bronnen komt, zal Tesla betalingen in de digitale munten weer accepteren.

Meer uit Financieel

Amazon dieper in wellness, beveiliging en de auto-industrie

SEATTLE (ANP) - Het Amerikaanse techconcern Amazon is steeds meer actief op het gebied van wellness, beveiliging en de auto-industrie. Dat kwam naar voren tijdens de jaarlijkse presentatie van het bedrijf dat toch vooral bekendstaat als webwinkelgigant. De nieuwe koers van Amazon is dat het bedrijf met zijn technologie in elk aspect van het leven van de consument een rol wil spelen.

1 uur geleden
Merken hekelen Twitter voor reclames bij ongepaste tweets

NEW YORK (ANP) - Een aantal grote merken als Mazda, Dyson en Ecolab hebben hun marketingcampagnes op Twitter opgeschort of advertenties verwijderd. Die stap werd gezet nadat advertenties waren verschenen naast ongepaste tweets over kinderporno en andere kwalijke zaken, zeggen de bedrijven tegen persbureau Reuters.

1 uur geleden
Persbureau AFP meldt forse afname groei economie Italië in 2023

ROME (ANP/BELGA) - De economie van Italië zal volgend jaar fors minder hard groeien dan eerder voorzien. Persbureau AFP meldt op basis van een regeringsbron dat de scheidende regering van het Zuid-Europese land nu uitgaat van 0,6 procent groei in 2023. Dat is fors minder dan de 2,4 procent die eerder werd voorzien.

2 uur geleden
Ook de VS werken aan extra sancties tegen Rusland

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten werken samen met bondgenoten aan meer economische sancties tegen Rusland in verband met "schijnreferenda" die Rusland in bezette regio's van Oekraïne houdt. Dat blijkt uit opmerkingen van woensdag van het hoofd sanctiecoördinatie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
ECB-bestuurder: weer grote rentestap nodig in oktober

VILNIUS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zou tijdens de komende rentevergadering in oktober de rente in een klap met nog eens 75 basispunten (0,75 procentpunt) moeten verhogen waarna kleinere rentestappen daarna ook nog nodig zijn. Dat zei de Letse ECB-bestuurder Martins Kazaks.

3 uur geleden
Ruim de helft van het gas in beschadigde pijpleidingen weggelekt

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Meer dan de helft van het gas dat in de beschadigde gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zit is inmiddels weggestroomd. Volgens het Deense Energieagentschap zal het overige gas uiterlijk zondag uit de leidingen zijn weggelekt.

3 uur geleden
Vivoryon hoogvlieger op Damrak na nieuws over alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel van biotechbedrijf Vivoryon was woensdag een opvallende stijger op het Damrak. Het bedrijf profiteerde van positieve berichten over een alzheimermedicijn die de Amerikaanse farmaceut Biogen in ontwikkeling heeft. Biogen werkt samen met het Japanse Eisai. Uit een groot internationaal onderzoek bleek volgens het bedrijf dat het middel lecanemab de achteruitgang bij patiënten met alzheimer significant vertraagt. Vivoryon heeft ook een alzheimermedicijn in ontwikkeling.

4 uur geleden