Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bitcoin krabbelt op naar 32.000 dollar na dip eerder in de week

Bitcoin krabbelt op naar 32.000 dollar na dip eerder in de week

PALO ALTO (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van cryptomunt bitcoin is weer opgekrabbeld naar ruim 32.000 dollar, na een flinke dip eerder deze week. Toen was de belangrijkste digitale munt nog minder dan 30.000 dollar waard. Bitcoin won de afgelopen 24 uur ruim 4 procent.

Beleggers reageerden mogelijk op opmerkingen van Elon Musk. De topman van autofabrikant Tesla zei dat het minen van bitcoins "verschuift naar hernieuwbare energie". Tesla stopte in mei nog met het accepteren van betalingen in bitcoins vanwege het vervuilende energieverbruik.

Alle transacties in bitcoins worden bijgehouden in de blockchain, een soort administratie die overal tegelijk wordt bijgewerkt. Dat gebeurt elke tien minuten. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een ingewikkelde wiskundige formule worden opgelost. Wereldwijd staan speciale computersystemen met grote rekenkracht en dus veel energieverbruik daar de hele dag door op te puzzelen. Dat heet minen. Wie de formule oplost, wordt beloond in bitcoins.

Kernenergie, waterkracht en geothermie zouden allemaal goede energiebronnen zijn voor minen, vindt Musk. Wanneer het energieverbruik bij het minen voor meer dan 50 procent uit hernieuwbare bronnen komt, zal Tesla betalingen in de digitale munten weer accepteren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Renault herstelt moeizaam door tekorten in auto-industrie

PARIJS (ANP) - Het tekort aan chips en de hoge prijs van grondstoffen in de auto-industrie zitten het herstel van Renault uit de coronacrisis dwars. Het Franse autoconcern verwacht dit jaar door de tekorten 200.000 auto's minder te kunnen produceren dan het zou willen. De verkopen lagen het afgelopen halfjaar wel een stuk hoger dan in de eerste helft van 2020, maar bleven ruim achter bij aantallen die voor corona gebruikelijk waren.

16 minuten geleden
AEX over breed front omlaag, Air France-KLM wint na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index ging vrijdag over een breed front omlaag. Beleggers namen gas terug na het nieuwe slotrecord een dag eerder. De beurshandel werd opnieuw gedomineerd door de kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven. Op het Damrak werd de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM hoger gezet ondanks een fors verlies in het afgelopen kwartaal. Daarnaast werd uitgekeken naar de cijfers over de economische groei en de inflatie van de eurozone.

29 minuten geleden
Neurologische start-up van Tesla-baas haalt miljoenen op

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - De Amerikaanse start-up Neuralink, uit de koker van Tesla-baas Elon Musk, heeft meer dan 200 miljoen dollar opgehaald. Onder meer Google Ventures, de investeringstak van moederbedrijf Alphabet, investeert in het bedrijf. Neuralink ontwikkelt draadloze computerchips die in het brein geïmplanteerd kunnen worden.

45 minuten geleden
Franse economie groeit weer na krimp in eerste kwartaal

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse economie, de op een na de grootste van de eurozone, heeft in het tweede kwartaal weer groei getoond. Geholpen door het afbouwen van de coronalockdown in het land gaven Franse consumenten weer wat meer uit. Ook trokken onder meer de bedrijfsinvesteringen aan.

1 uur geleden
Resultaten Air France-KLM centraal op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Air France-KLM. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen nog altijd een fors verlies. Ook vastgoedfonds WDP en roestvrijstaalmaker Aperam kwamen met cijfers. Buiten het Damrak openen grote Europese bedrijven als BNP Paribas, Renault, EssilorLuxottica en UniCredit de boeken. Naast de stroom van bedrijfsresultaten wordt uitgekeken naar de cijfers over de economische groei en de inflatie van de eurozone.

1 uur geleden
Coronazorgen en tegenvallende kwartaalcijfers drukken Nikkei

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging vrijdag hard omlaag. De stemming werd gedrukt door de aanhoudende zorgen over de toename van het aantal coronagevallen in Japan, waar het aantal dagelijkse besmettingen voor het eerst boven de 10.000 uitkwam. Tegenvallende kwartaalcijfers van een aantal grote Japanse bedrijven en een lager dan verwachte groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal zorgden eveneens voor koersdruk.

1 uur geleden
Uber verplicht medewerkers VS zich te laten vaccineren

SAN FRANCISCO (ANP/AFP/RTR) - Taxibedrijf Uber gaat medewerkers in de Verenigde Staten ook verplichten om zich te laten vaccineren voordat ze mogen terugkomen op kantoor, in navolging van grote techbedrijven Google en Facebook. Ook wordt bij Uber de terugkeer naar kantoor wereldwijd uitgesteld, tot eind oktober.

1 uur geleden