Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bijna kwart van de banen in reissector verdwenen in 2020

Bijna kwart van de banen in reissector verdwenen in 2020

DEN HAAG (ANP) - De coronacrisis laat zijn sporen duidelijk na in de reissector. Bijna een kwart van de banen is vorig jaar verloren gegaan. Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek van stichting Reiswerk, een samenwerkingsverband van werkgevers en werknemers dat onder andere ontwikkelingen op het gebied van werkgelegenheid bijhoudt.

Met name jongere medewerkers tot 25 jaar met een tijdelijk contract waren de dupe. Van hen verloor bijna de helft zijn baan. Circa 90 procent van de reisorganisaties die tien of meer werknemers hadden, geeft aan vorig jaar afscheid te hebben moeten nemen van personeel. Ook de instroom van nieuwe medewerkers viel lager uit. Het aantal nieuwe medewerkers daalde vorig jaar met 55 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Reiswerk spreekt van een "kaalslag" onder het personeel. De onderzoekers benadrukken dat de cijfers over 2020 gaan en dat bijvoorbeeld het recente faillissement van D-reizen niet is meegenomen.

De daling van de werkgelegenheid zette in maart vorig jaar in en loopt nog altijd door. Daarbij benadrukt Reiswerk dat veel werkgelegenheid in stand is gehouden door overheidssteun. Dit jaar rekent de helft van de bedrijven op een ontslagronde. Bijna een derde van de bedrijven gaat uit van opheffing of faillissement.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

FNV: geef mensen met grensoverschrijdend werk coronatestbewijs

UTRECHT (ANP) - Zo'n 50.000 werknemers die in het grensgebied van Nederland en Duitsland wonen en werken zouden voortaan coronatestbewijzen moeten krijgen van de GGD. Die oproep doet vakbond FNV aan coronaminister Hugo de Jonge. Grensarbeiders worden volgens de bond financieel gedupeerd doordat de GGD geen testbewijzen verstrekt. Zij worden daardoor gedwongen naar commerciële bureaus te gaan voor een test. Dat kan hen duizenden euro’s kosten.

43 minuten geleden
Beursdag in teken van bedrijfsresultaten en macrocijfers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs verwerken vrijdag een stroom van macrocijfers uit China, waaronder een recordgroei van de op een na grootste economie ter wereld. Daarnaast kwamen bedrijven als autofabrikant Daimler, cosmeticaconcern L'Oréal en maaltijdbezorger HelloFresh met handelsberichten. Ook verwerken de Europese markten nog de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex voor het eerst boven de 34.000 punten sloot.

1 uur geleden
Beurs Shanghai klimt na recordgroei Chinese economie

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Shanghai ging vrijdag vooruit na een stroom van macro-economische cijfers uit China. De op een na grootste economie ter wereld lijkt zich vrijwel volledig te hebben hersteld van de coronacrisis en boekte in het eerste kwartaal een recordgroei van 18,3 procent. De groei viel daarmee wel iets lager uit dan de 19 procent die economen hadden verwacht. Ook de industriële productie van het land in maart nam minder sterk toe dan gehoopt. De Chinese winkelverkopen vielen daarentegen wel hoger uit dan voorzien.

1 uur geleden
Europese autoverkopen in eerste kwartaal in de plus

BRUSSEL (ANP) - De Europese autoverkopen zijn in het eerste kwartaal hoger uitgekomen dan in de eerste drie maanden van 2020. Dat is te danken aan een flinke opleving van de verkopen vorige maand, meldt de Europese branchevereniging voor automakers ACEA. Er werden in maart meer dan een miljoen auto's op kenteken gezet.

1 uur geleden
Rechter doet uitspraak over 'misleidende' reclame Specsavers

AMSTERDAM (ANP) - Brillen- en hoorzorgketen Specsavers hoort vrijdag van de rechter of zijn reclamecampagne met onder meer pianist Wibi Soerjadi consumenten misleidt. Dat laatste vindt branchevereniging de Kwaliteitsaudiciens, die hierover een rechtszaak begon. Specsavers zou collega-audiciens in de spotjes op televisie en radio ook ten onrechte in een negatief daglicht zetten.

5 uur geleden
Britse bedrijven massaal uitgeweken naar EU vanwege brexit

LONDEN (ANP) - Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (1,15 biljoen euro) aan activa verplaatst richting de EU, meldt de Britse denktank New Financial op basis van eigen onderzoek. "We denken dat het een onderschatting is en we verwachten dat de aantallen in de loop van de tijd zullen toenemen: we zijn pas aan het einde van het begin van de brexit", aldus de studie.

5 uur geleden
Sterkste stijging loonkosten sinds 2008

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers waren vorig jaar per gewerkt uur meer kwijt aan loonkosten, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging van 3,1 procent was de grootste toename sinds 2008. Wel waren er aanzienlijke verschillen tussen diverse sectoren.

7 uur geleden