
Bijna een op de drie werkenden kreeg overheidssteun om corona
DEN HAAG (ANP) - Zo'n 3 miljoen werkenden hebben, al dan niet via hun werkgever, steun gekregen van de overheid in de maanden maart, april en mei. Dat is bijna een derde van de werkenden in Nederland. Werkgevers hebben het loon van zo'n 2,6 miljoen werknemers aangevuld met overheidsgeld en zo'n 374.000 zelfstandigen hebben speciale inkomensondersteuning gekregen.
Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om de economie en de arbeidsmarkt in de coronacrisis te ondersteunen, presenteerde het kabinet een historisch noodpakket voor bedrijven en ondernemers.
Werkgevers die in die maanden minstens 20 procent omzet verloren ten opzichte van een gemiddelde maand in het vorige jaar, konden loonsubsidie aanvragen. Dat deden in totaal bijna 150.000 bedrijven, vooral winkels, café's en restaurants en cateringsbedrijven. Van deze aanvragen zijn 139.399 goedgekeurd en uitkeringsinstantie UWV heeft 8 miljard euro aan voorschotten uitgekeerd.
Omzetverlies
Afhankelijk van het omzetverlies, werd tot 90 procent van de loonkosten vergoed. De gemiddelde omzetdaling was rond de 65 procent, meldt het ministerie.
Sinds kort kunnen bedrijven ook 'NOW 2.0' aanvragen, het vervolg op de eerste loonkostenregeling. Werkgevers die hier een beroep op doen maar in de kosten snijden door mensen te ontslaan, worden minder hard gestraft dan in de eerste ronde. De eerste dag dat het loket voor de nieuwe regeling open ging, bleef het overigens relatief rustig. Aan het einde van de middag hadden ruim 5500 bedrijven een aanvraag gedaan. Op de eerste dag van 'NOW 1.0' kwamen 27.000 verzoeken binnen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën heeft geen goed woord over voor het verlagen van de kredietrating van de Verenigde Staten door beoordelaar Moody's. "Moody's loopt achter de feiten aan, dat denkt iedereen over kredietbeoordelaars", zei minister Scott Bessent zondag in een interview met nieuwszender NBC.
9 uur geledenCANNES (ANP) - Er wordt een televisieserie gemaakt over het verhaal van de broers Adolf en Rudolf Dassler, de oprichters van sportkledingmerken Adidas en Puma. Dat hebben de producenten zondag aangekondigd. De in Hollywood gevestigde filmproducent No Fat Ego steunt het project, dat ook de goedkeuring heeft van de familie achter het Adidas-imperium. Scriptschrijver Mark Williams, de maker van de populaire Netflix-serie Ozark, is aangetrokken om het project te leiden.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Horecazaken in en bij Den Haag verwachten veel minder gasten vanwege de NAVO-top in juni. Mensen hebben restaurantreserveringen afgezegd en bedrijven vrezen omzetverlies, sommige zelfs wekenlang. De Rijksoverheid heeft mensen opgeroepen om van maandag 23 tot en met donderdag 26 juni de Randstad te mijden vanwege wegafsluitingen in en rond Den Haag.
16 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China heeft zondag heffingen tot bijna 75 procent opgelegd aan de import van POM-copolymeren, een soort technisch plastic voor industriële toepassingen. Daarmee wil de regering in Beijing dumping tegengaan. Het Chinese ministerie meldt dat de heffingen gelden voor de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Taiwan.
16 uur geledenTAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - Nvidia-topman Jensen Huang ziet geen bewijs dat chips van het Amerikaanse concern ondanks exportbeperkingen alsnog op de Chinese markt terechtkomen. De Verenigde Staten hebben deze beperkingen ingevoerd op bepaalde geavanceerde AI-chips om te voorkomen dat China ze voor militaire doeleinden kan gebruiken. Er bestaan al langer zorgen dat deze chips via andere landen alsnog in China komen.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.
1 dag geleden