
Bijna 200 arrestaties voor debat over omstreden wet Hongkong
HONGKONG (ANP/AFP) - De autoriteiten in Hongkong hebben meer dan 180 mensen opgepakt in de aanloop naar een debat over een omstreden wetsvoorstel over het Chinese volkslied. De oproerpolitie greep volgens plaatselijke media in toen betogers zich op meerdere plaatsen in de stad probeerden te verzamelen.
De nieuwe wet die wordt behandeld in het parlement van de metropool, zou het strafbaar maken om het Chinese volkslied te beledigen. Overtredingen kunnen dan worden bestraft met een gevangenisstraf tot drie jaar. Critici klagen dat de vrijheid van meningsuiting zo aan banden wordt gelegd. De lokale overheid noemt die kritiek overdreven.
De autoriteiten namen woensdag het zekere voor het onzekere. De oproerpolitie is massaal aanwezig bij het parlement, dat vorig jaar nog is geplunderd door demonstranten die zich boos maakten over een ander wetsvoorstel. Dat maakte het mogelijk om verdachten uit te leveren aan China. Dat voorstel is later ingetrokken vanwege de protesten.
Veel politie
"Je ziet dat er politie staat op iedere straathoek. Het is net alsof de staat van beleg is afgekondigd", zuchtte een activiste, die kort daarvoor door de politie was gecontroleerd. "Als je op straat loopt, kan je aannemen dat je wordt gecheckt en dat je tas wordt doorzocht."
De relatie met China ligt in Hongkong gevoelig. Die voormalige Britse kolonie maakt sinds 1997 weer deel uit van de communistische Volksrepubliek, maar heeft nog wel een eigen rechtssysteem en meer vrijheden dan andere delen van het land. Activisten vinden dat Peking morrelt aan die speciale status, die tot 2047 gegarandeerd zou zijn.
Een 22-jarige vrouw zei tegen de krant South China Morning Post dat ze zich inzet voor de vrijheid van haar stad. "We willen onze vrijheid van meningsuiting beschermen. Anders is dit straks Hongkong niet meer, maar gewoon de zoveelste Chinese stad."
Meer uit Buitenland
TEHERAN/TEL AVIV (ANP/RTR) - De oorlog tussen Israël en Iran, die vorige week begon met een grootscheepse aanval van Israël, is de tweede week ingegaan met een nacht van luchtaanvallen over en weer. Bij de vijandelijkheden zijn volgens het Human Rights Activists News Agency aan Iraanse zijde tot nu toe 639 doden gevallen, vooral burgers. Israëlische autoriteiten melden "enkele tientallen" burgerdoden.
17 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep heeft donderdag geoordeeld dat president Donald Trump voorlopig de controle over de Nationale Garde van Californië mag behouden. Het hof verlengde daarmee de opschorting van een eerdere uitspraak van een lagere rechter, die had bepaald dat Trump onrechtmatig de Nationale Garde had ingezet in Los Angeles.
19 minuten geledenKYIV (ANP/AFP/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft generaal Gennadi Sjapovalov aangesteld als nieuwe bevelhebber van de landmacht. Zijn voorganger, generaal Michailo Drapati, heeft begin deze maand om ontslag gevraagd. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de dood van twaalf soldaten bij een Russische raketaanval op een opleidingscentrum.
7 uur geledenWENEN (ANP/RTR) - Israëlische bombardementen hebben in Iran onder meer de zwaarwateronderzoeksreactor Khondab die in aanbouw is, geraakt volgens het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De luchtafweer van Israël lijkt steeds minder goed te functioneren. Volgens een Israëlische veiligheidsfunctionaris die nieuwszender NBC heeft gesproken, heeft het land de afgelopen 24 uur 65 procent van de door Iran afgevuurde raketten weten neer te halen. Dat is veel minder dan de 90 procent in de 24 uur daarvoor.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump komt binnen twee weken met een besluit of de Verenigde Staten Israël gaan helpen bij het bombarderen van Iraanse atoomfaciliteiten. Het Witte Huis heeft dat donderdag laten weten.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De onderhandelingen over een Europese anti-corruptierichtlijn tussen de EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn gestrand. Eerder deze week zag het ernaar uit dat de twee onderhandelende partijen het eens zouden kunnen worden over strengere regels, maar met name Duitsland en Italië vonden het voorstel te vergaand.
10 uur geleden