Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden wil naar helft verkochte auto's op schone energie in 2030

Biden wil naar helft verkochte auto's op schone energie in 2030

WASHINGTON (ANP/AFP) - President Joe Biden streeft er samen met grote autofabrikanten naar dat 40 tot 50 procent van de nieuwe verkochte auto's in 2030 voertuigen zijn die geen uitlaatgassen produceren. Hij wil zo het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen en krijgt daarbij steun in een verklaring van met name Ford, GM en Stellantis. Stellantis is een overkoepelend moederbedrijf van veertien automerken (o.a. Chrysler, Fiat en Peugeot) en heeft formeel het hoofdkwartier in Nederland. Het Witte Huis heeft donderdag in een verklaring de ambities van de president uiteengezet.

Biden zal een verklaring uitgeven waarin staat dat hij "wil inspelen op de toekomst van het elektrisch rijden en meteen China gaat wegconcurreren en de klimaatcrisis aanpakken". Biden voert donderdag overleg over de vraag hoe de VS een leidende rol kunnen spelen bij het maken van auto's die niet bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, zoals elektrische auto's. Daarvoor gaan onder anderen autofabrikanten en vakbondsleiders uit de auto-industrie naar het Witte Huis. De autovakbond UAW is enthousiast over het voornemen van Biden.

De president is bezig het beleid van zijn voorganger Donald Trump terug te draaien op het gebied van milieu en klimaat. Trump heeft tal van beperkingen die eerder waren opgelegd met het oog op een veranderend klimaat, afgeschaft of versoepeld. Hij beschouwde het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen ondoelmatig en onnodig.

Afgelopen jaar bestond nog geen 2 procent van de autoverkoop in de VS uit elektrische voertuigen. In Europa is dat al circa 10 procent. Op donderdag komt Biden naar verwachting ook met nieuwe eisen voor de uitstoot van schadelijke gassen. Die waren streng onder president Barack Obama, maar werden versoepeld door Trump.

Meer uit Buitenland

Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

4 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

4 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

5 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

6 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

6 uur geleden
Oekraïne roept burgers op elektriciteit te besparen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne roept burgers op stroom te besparen na een aanval op een energiecentrale in het land. Door deze en andere schade, een gebrek aan zonne-energie en de lage temperaturen is er een stroomtekort in het land, aldus premier Denys Sjmyhal.

7 uur geleden
Raisi veroordeelt 'genocide' in Gaza tijdens overleg met Poetin

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft de "genocide" in de Gazastrook veroordeeld in een overleg met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Moskou. Het is volgens Poetin belangrijk om samen de situatie in het Midden-Oosten, met name in de Palestijnse gebieden, te bespreken.

9 uur geleden