
Biden wil limieten aan warmtevervuiling door energiecentrales
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De regering van president Joe Biden wil limieten stellen aan de uitstoot van broeikasgassen door Amerikaanse energiecentrales. Dit voorstel van de Environmental Protection Agency (EPA) zou gelden voor nieuwe maar ook bestaande energiecentrales.
Als het voorstel wordt uitgevoerd, zou het de eerste keer zijn dat de Amerikaanse overheid de kooldioxide-uitstoot beperkt van bestaande energiecentrales. Die zijn verantwoordelijk voor ongeveer 25 procent van de door de VS geproduceerde vervuiling die de planeet opwarmt. Afgelopen jaar werd ongeveer 60 procent van de elektriciteit in de VS opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen, schrijft The New York Times.
Bijna alle kolen- en gascentrales zouden in 2040 hun kooldioxide-emissies moeten verminderen of uit hun schoorstenen opvangen, een technologie die door minder dan 20 van de 3400 kolen- en gasgestookte centrales in de VS wordt gebruikt. Dit zeggen drie personen die over het voorstel werden ingelicht, aldus de krant.
Het voorstel zou het gebruik van deze dure technologie niet verplicht stellen. Het zou eerder limieten stellen aan vervuilingspercentages waaraan exploitanten van energiecentrales moeten voldoen. Een optie hiervoor is bijvoorbeeld het vervangen van fossiele brandstof door waterstof.
Volgens The New York Times heeft Het Witte Huis het voorstel momenteel in behandeling en kan het nog aangepast worden.
Meer uit Buitenland
KUALA LUMPUR (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov verteld dat president Donald Trump "teleurgesteld en gefrustreerd" is over het gebrek aan voortgang in het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne. "Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over wat het Russische standpunt is en wat hun prioriteiten zijn", zei Rubio na afloop van het gesprek. "Maar het gaat duidelijk moeizaam, zoals jullie allemaal hebben kunnen zien."
17 minuten geledenGENT (ANP/BELGA) - De restauratie van het vijftiende-eeuwse kunstwerk Lam Gods duurt langer. Het altaarstuk van de gebroeders Van Eyck kan naar verwachting pas in de lente van 2027 weer worden bekeken in de Sint-Baafskathedraal in Gent, bleek tijdens een persmoment.
18 minuten geledenGAZA (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn opnieuw tientallen mensen om het leven gekomen door Israëlische aanvallen, meldt de burgerbescherming in het gebied. Die stelde een eerder dodental bij naar 52.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft afspraken gemaakt met Israël over het toelaten van meer humanitaire hulp aan Gaza, meldt EU-buitenlandchef Kaja Kallas. "Deze deal betekent dat er meer grensovergangen worden geopend, dat er vrachtwagens met hulpgoederen en voedsel Gaza binnenkomen, dat de vitale infrastructuur wordt hersteld en dat hulpverleners worden beschermd", schrijft Kallas op X.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.
2 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal later donderdag met een ruime meerderheid van het Europees Parlement worden verworpen. De sociaaldemocraten (S&D), de op een na grootste fractie, gaan ook tegenstemmen.
2 uur geleden