Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Biden waarschuwt Taliban en dreigt met 'sterke militaire reactie'

Biden waarschuwt Taliban en dreigt met 'sterke militaire reactie'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Taliban laten weten met "een snelle en krachtige militaire reactie" te komen als de militanten Amerikaans personeel in Afghanistan in gevaar brengen. De boodschap is overgebracht aan vertegenwoordigers van de moslimextremisten in Qatar, staat in een verklaring van de president die zaterdag is vrijgegeven. De waarschuwing geldt voor "elke actie van de Taliban op de grond in Afghanistan die het Amerikaanse personeel of onze missie daar in gevaar brengt".

Biden heeft de strijdkrachten en inlichtingendiensten geïnstrueerd "ervoor te zorgen dat we het vermogen en de waakzaamheid behouden om toekomstige terroristische dreigingen vanuit Afghanistan het hoofd te bieden." Over de evacuatie van Afghanen die Amerikaanse troepen hebben geholpen zei hij: "We werken eraan duizenden mensen en hun families te evacueren die onze zaak hebben gesteund."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zaterdag (lokale tijd) gebeld met de Afghaanse president Ashraf Ghani. Ze bespraken het belang van aanhoudende diplomatieke en politieke inspanningen om het geweld in te dammen, zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Blinken benadrukte de "voortdurende steun aan het Afghaanse volk".

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea hervat militaire activiteiten bij wapenstilstandslijn

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Korea hervat al zijn militaire activiteiten bij de wapenstilstandslijn met Noord-Korea en zijn noordwestelijke eilanden. De aankondiging van Defensie volgt na de volledige opschorting van een militair verdrag dat het land in 2018 met Noord-Korea sloot over het verminderen van spanningen en het zoeken van toenadering.

29 minuten geleden
Burgemeester vermoord in Mexico dag na verkiezingen

COTIJA (ANP/AFP) - De dag na de presidentsverkiezingen die Claudia Sheinbaum als eerste vrouw in Mexico heeft gewonnen, is in het land een vrouwelijke burgemeester vermoord. Yolanda Sánchez Figueroa werd door daders vanuit een auto neergeschoten in het centrum van haar stad Cotija, circa 370 kilometer ten westen van de hoofdstad Mexico-Stad. Haar lijfwacht raakte bij de aanslag gewond, melden plaatselijke media.

1 uur geleden
FLNKS: verkiezingswet Nieuw-Caledonië moet van tafel

NOUMEA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron moet de nieuwe verkiezingswet in Nieuw-Caledonië die bepaalt dat nieuwkomers op de archipel die er minstens tien jaar wonen ook mogen stemmen, intrekken. Dat wil het FLNKS, het verbond van politieke partijen in Nieuw-Caledonië dat onafhankelijkheid nastreeft.

4 uur geleden
Biden noemt Trump veroordeelde misdadiger

WASHINGTON (ANP) - Voor het eerst sinds de Amerikaanse voormalige president Donald Trump schuldig is bevonden in een zwijggeldzaak, heeft president Joe Biden zijn voorganger uitgemaakt voor "veroordeelde misdadiger".

6 uur geleden
Chinees ruimtevaartuig keert van achterkant maan terug naar aarde

BEIJING (ANP) - Het Chinese ruimtevaartuig Change'e-6 is van de achterkant van de maan vertrokken naar de aarde. Dat maakte het staatspersbureau Xinhua dinsdag bekend.

7 uur geleden
VS zoeken steun Veiligheidsraad voor voorstel wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Staten willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aanneemt om het plan van de Amerikaanse president Joe Biden te steunen om een eind te maken aan de gevechten in Gaza door middel van een wapenstilstand en een akkoord over de vrijlating van de gijzelaars.

8 uur geleden
Israël meldt nog meer dode Hamas-gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Steeds meer gijzelaars van de Palestijnse beweging Hamas blijken dood. Israël meldt dat weer gegijzelden in de Gazastrook zijn overleden, drie Israëliërs en een Israëliër met ook de Britse nationaliteit. De stoffelijke overschotten bevinden zich in handen van de terreurorganisatie Hamas, aldus de Israëlische strijdkrachten.

13 uur geleden