Bewindslieden moeten niet twitteren tijdens debatten, zegt Schoof
DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden behoren niet te twitteren tijdens debatten, zei premier Dick Schoof na een ingelast overleg met zijn vier vicepremiers. De aanleiding was een tweet van PVV-minister en vicepremier Fleur Agema, waarin ze kritiek lijkt te uiten op de manier waarop de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) zich in het verleden heeft uitgelaten over hoofddoekjes. Agema is het met zijn mededeling eens, aldus Schoof na het overleg.
Oppositiepartijen waren woedend over de actie en spraken van een schoffering van de premier. "In het eerste grote debat van de minister-president is het gezag ondermijnd door Wilders en later Agema", zei D66-leider Rob Jetten. Daarmee verwees hij ook naar een eerdere aanval in het debat van de PVV-leider aan het adres van de premier. De woorden van Schoof om in het kabinet te normeren zijn volgens hem "holle frasen". De premier is "aan een onmogelijke klus begonnen en laat zich schofferen waar u bij staat", vindt de parlementariër.
Mirjam Bikker (ChristenUnie) zei "met een gevoel van schaamte" bij de interruptiemicrofoon te staan. Schoof verklaarde dat hij is geraakt door deze woorden. Het is gebruikelijk dat een kabinet naar buiten toe eenheid uitstraalt. De premier zei dat belangrijk te vinden en daarom nog een "goed gesprek" te willen voeren over het twittergedrag van bewindslieden.
Commotie
Het debat werd voor kwart voor vier uur 's middags geschorst nadat onenigheid was ontstaan door de nieuwe tweet van Agema. Aanvankelijk werd de indruk gewekt dat dit enkele minuten zou duren, maar het overleg duurde uiteindelijk een half uur.
De commotie was een vervolg op ophef die eerder deze dag ontstond over denigrerende uitlatingen van PVV-ministers Agema en Marjolein Faber over hoofddoekjes. Kamerlid Esmah Lahlah van GroenLinks-PvdA stak daarop in het debat andere vrouwen die hoofddoekjes dragen een hart onder de riem. Burgemeester Halsema steunde dat vervolgens op Instagram. Terwijl Schoof aan het debatteren was, plaatste Agema vervolgens een tweet waarin ze Halsema confronteerde met een artikel dat jaren geleden is geschreven. Daarin zei de linkse politicus dat ze moeite had met de hoofddoek.
Laurens Dassen van Volt sprak van "onverantwoordelijk gedrag", een "schoffering" en "oncollegiaal gedrag" door Agema. Sommige fractieleiders willen dat Agema de gewraakte tweet verwijdert.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
12 uur geleden