Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York flink omlaag door zorgen Delta-variant

Beurzen New York flink omlaag door zorgen Delta-variant

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met behoorlijke koersverliezen begonnen aan de nieuwe handelsweek, nadat ook vrijdag al rode cijfers waren te zien. De stemming onder beleggers op Wall Street wordt net als in Europa gedrukt door zorgen dat het economisch herstel van de coronacrisis wordt ondermijnd door de opmars van de besmettelijke Delta-variant. Daarnaast zorgen de dalende olieprijzen voor tegenwind in de oliesector.

Bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme moesten het ontgelden. Zo verloren Delta Air Lines, American Airlines en United Airlines tot 4,2 procent. De cruisemaatschappijen Carnival, Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line werden tot 5,1 procent lager gezet. Maar ook de financiële sector had het lastig, met minnen voor grote banken als JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs en Bank of America tot 3,5 procent. Machinebouwer Caterpillar en vliegtuigfabrikant Boeing leverden tot 3,6 procent in.

De oliefondsen stonden onder druk door een akkoord tussen oliekartel OPEC en zijn bondgenoten over een productieverhoging, waardoor de olieprijzen flink daalden. Grote olie- en gasproducenten als ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips en Marathon Petroleum daalden tot 3,3 procent. Oliedienstverleners als Halliburton, Schlumberger en Apache moesten tot 5 procent prijsgeven.

Dow-Jonexindex

De Dow-Jonesindex noteerde na ongeveer 10 minuten handel een min van 1,4 procent op 34.190 punten. De brede S&P 500 zakte 1,3 procent tot 4270,03 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,4 procent tot 14.222 punten.

Zoom Video Communications stond eveneens in de belangstelling met een min van 3,2 procent. De onlinevergaderdienst neemt voor 14,7 miljard dollar het bedrijf Five9 over, dat zich bezighoudt met callcenterdiensten via het internet. Het is de grootste overname ooit voor Zoom en moet de onderneming helpen nog beter de concurrentie aan te gaan op het gebied van diensten voor thuiswerk en op afstand werken. De overname wordt geheel in aandelen afgehandeld. Het aandeel Five9 won 4,7 procent.

Pershing Square Tontine Holdings kon ook op aandacht rekenen. De lege beurshuls van de Amerikaanse miljardair Bill Ackman neemt toch geen belang van 10 procent in Universal Music Group (UMG), het muzieklabel achter popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish, na weerstand van aandeelhouders en toezichthouders. Ackman wil de aankoop nu laten lopen via zijn beleggingsfonds Pershing Square Holdings (min 4,6 procent).

Meer uit Financieel

Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

48 minuten geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

2 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

4 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

5 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

6 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

7 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

8 uur geleden