Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen nemen gas terug door coronazorgen

Beurzen nemen gas terug door coronazorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs nam maandag wat gas terug na de sterke eerste week van het nieuwe jaar. Ook de andere Europese beurzen lieten minnen zien. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de ontwikkelingen rond het coronavirus en de lockdowns in veel Europese landen. Ook begint deze week het cijferseizoen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 644,53 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 965,66 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent. De Euronext-markten in Amsterdam, Brussel en Parijs kampten voor de opening met een technische storing in de handel van zogenoemde future-contracten.

Koploper in de AEX was techinvesteerder Prosus met een winst van 1,7 procent. Verfconcern AkzoNobel volgde met een plus van 1,5 procent. Grootste daler was biotechnoloog Galapagos met een verlies van 1,8 procent.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway won 0,4 procent. Het maaltijdbestelbedrijf profiteert van de coronacrisis omdat veel mensen eten thuis laten bezorgen aangezien restaurants al lange tijd gesloten zijn en de lockdown in Nederland naar verwachting met drie weken wordt verlengd. Het aandeel klom vrijdag al 3,5 procent.

Bij de middelgrote bedrijven verloor fitnessketen Basic-Fit 1,9 procent door het vooruitzicht van een langere lockdown. Heijmans zakte 2,6 procent. De bouwer ziet financieel directeur Hans Janssen per 15 april vertrekken naar zuivelbedrijf FrieslandCampina. Bestuursvoorzitter Karl Guha van vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen (plus 0,5 procent) legt aan het einde van het jaar zijn functie neer.

Tele2

Tele2 klom dik 1 procent in Stockholm. De Zweedse telecomaanbieder heeft het Finse netwerkbedrijf Nokia (min 1,1 procent) uitgekozen voor de uitrol van het 5G-netwerk. De Zweedse overheid sloot in oktober de Chinese bedrijven Huawei en ZTE uit van de uitrol van 5G in het land vanwege veiligheidsrisico's.

In Parijs won Airbus 1,3 procent. De Europese vliegtuigbouwer heeft in 2020 veel minder nieuwe orders binnengesleept vanwege de malaise in de luchtvaartsector door de pandemie. Het aantal bestellingen kelderde met 65 procent. Ook werden veel orders geschrapt door luchtmaatschappijen.

De euro was 1,2191 dollar waard, tegenover 1,2256 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 51,93 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 55,46 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

3 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

8 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

9 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

10 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

11 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

13 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

13 uur geleden