Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen nemen gas terug door coronazorgen

Beurzen nemen gas terug door coronazorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs nam maandag wat gas terug na de sterke eerste week van het nieuwe jaar. Ook de andere Europese beurzen lieten minnen zien. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de ontwikkelingen rond het coronavirus en de lockdowns in veel Europese landen. Ook begint deze week het cijferseizoen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 644,53 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 965,66 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent. De Euronext-markten in Amsterdam, Brussel en Parijs kampten voor de opening met een technische storing in de handel van zogenoemde future-contracten.

Koploper in de AEX was techinvesteerder Prosus met een winst van 1,7 procent. Verfconcern AkzoNobel volgde met een plus van 1,5 procent. Grootste daler was biotechnoloog Galapagos met een verlies van 1,8 procent.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway won 0,4 procent. Het maaltijdbestelbedrijf profiteert van de coronacrisis omdat veel mensen eten thuis laten bezorgen aangezien restaurants al lange tijd gesloten zijn en de lockdown in Nederland naar verwachting met drie weken wordt verlengd. Het aandeel klom vrijdag al 3,5 procent.

Bij de middelgrote bedrijven verloor fitnessketen Basic-Fit 1,9 procent door het vooruitzicht van een langere lockdown. Heijmans zakte 2,6 procent. De bouwer ziet financieel directeur Hans Janssen per 15 april vertrekken naar zuivelbedrijf FrieslandCampina. Bestuursvoorzitter Karl Guha van vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen (plus 0,5 procent) legt aan het einde van het jaar zijn functie neer.

Tele2

Tele2 klom dik 1 procent in Stockholm. De Zweedse telecomaanbieder heeft het Finse netwerkbedrijf Nokia (min 1,1 procent) uitgekozen voor de uitrol van het 5G-netwerk. De Zweedse overheid sloot in oktober de Chinese bedrijven Huawei en ZTE uit van de uitrol van 5G in het land vanwege veiligheidsrisico's.

In Parijs won Airbus 1,3 procent. De Europese vliegtuigbouwer heeft in 2020 veel minder nieuwe orders binnengesleept vanwege de malaise in de luchtvaartsector door de pandemie. Het aantal bestellingen kelderde met 65 procent. Ook werden veel orders geschrapt door luchtmaatschappijen.

De euro was 1,2191 dollar waard, tegenover 1,2256 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 51,93 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 55,46 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Hypotheker: kans op koopwoning voor single Jan Modaal bijna nihil

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de kans om een betaalbare koopwoning te vinden momenteel vrijwel nihil, concludeert De Hypotheker na onderzoek.

51 minuten geleden
CBS: veel minder vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven

DEN HAAG (ANP) - Ook in het tweede kwartaal is het aantal verleende vergunningen voor het bouwen van woningen ver achtergebleven bij de cijfers van vorig jaar. Voor 15.200 nieuwbouwwoningen kwam een vergunning, ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het aantal in die periode vorig jaar relatief hoog. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 was het aantal verleende vergunningen ongeveer gelijk.

54 minuten geleden
Wall Street met verlies de handel uit na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daarin viel te lezen dat de centralebankenkoepel in de VS vastberaden blijft om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen, waarbij beleidsmakers zich bewust zijn van de risico's van te snelle rentestappen.

2 uur geleden
Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

4 uur geleden
Apple wil nieuwe iPhones op 7 september onthullen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple zal naar verwachting op 7 september zijn nieuwe iPhone 14-lijn onthullen. De maker van de gewilde smartphones doet dat traditiegetrouw met een speciaal event.

5 uur geleden
Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

MOSKOU (ANP) - De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.

6 uur geleden
Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

7 uur geleden