Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurshandel in teken rentebesluit ECB en bedrijfsresultaten

Beurshandel in teken rentebesluit ECB en bedrijfsresultaten

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak staat donderdag vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de bedrijfsresultaten, waaronder die van levensmiddelenconcern Unilever. De ECB zal de rente naar verwachting ongewijzigd laten, maar beleggers zijn vooral benieuwd naar wat de onlangs aangekondigde strategiewijziging betekent voor het monetaire beleid van de centrale bank.

De centrale bank veranderde eerder deze maand het inflatiedoel van net geen 2 procent naar 2 procent en ECB-president Christine Lagarde beloofde onlangs met een nieuwe vooruitblik op het monetaire beleid voor de komende tijd te komen. De vraag daarbij is of de ECB met de strategiewijziging nog langer geneigd is de rentes laag te houden en obligaties op te kopen om inflatie aan te jagen. Mogelijk wordt ook duidelijker of er binnen de ECB overeenstemming is over de einddatum van de stimuleringsmaatregelen die werden ingevoerd vanwege de coronacrisis.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een positief begin van de nieuwe handelsdag. Ook elders in Europa lijken de beursgraadmeters hoger te openen. De aandelenmarkten in Azië gingen donderdag vooruit. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 1,6 procent in de plus. In Japan zijn de financiële markten donderdag en vrijdag gesloten.

Unilever

Unilever zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar iets stijgen tot 25,8 miljard euro, van 25,7 miljard euro een jaar geleden. De onderliggende omzetgroei bedroeg in de eerste jaarhelft 5,4 procent en de nettowinst kwam uit op 3,1 miljard euro.

Ook Aalberts opende de boeken. De industrieel toeleverancier zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink stijgen dankzij het geleidelijke economisch herstel in veel van de belangrijkste eindmarkten van het bedrijf. Aalberts gaf geen concrete verwachting voor heel 2021, maar verklaarde wel dat de tweede jaarhelft met een goed orderboek is begonnen.

Sligro

Groothandelsbedrijf Sligro zette in de eerste jaarhelft minder om als gevolg van de coronacrisis. Volgens topman Koen Slippens hielden de gevolgen van de lockdown tot medio mei de afzetmarkten in de greep. Dankzij de versoepelingen was er volgens Slippens met name in juni sprake van een krachtig herstel.

Het aandeel Shell zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Britse bank HSBC schroefde zijn aanbeveling van het olie- en gasconcern terug. Marel kwam woensdag nabeurs al met cijfers. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkingsmachines, die een beursnotering heeft in Amsterdam, boekte afgelopen kwartaal een lagere nettowinst op een hogere omzet.

De euro was 1,1792 dollar waard, tegen 1,1798 dollar een dag eerder. De olieprijzen lieten weinig beweging zien na het forse herstel in de voorgaande handelssessie. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde een fractie tot 70,27 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 72,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

18 minuten geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

2 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

2 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

3 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

4 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

5 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

6 uur geleden