Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

De middelen Tracer en Exirel mogen niet zomaar worden gebruikt, omdat het middel schadelijk kan zijn voor de omgeving als het bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terechtkomt. Daarom vraagt de fruitteeltsector ieder jaar een vrijstelling aan om de middelen toch te mogen gebruiken, die de telers sinds 2015 elk jaar hebben gekregen.

Dit jaar besloot het ministerie dat er geen vrijstelling komt voor het gebruik van de bestrijdingsmiddelen. De belangrijkste reden daarvoor is volgens een woordvoerder van het ministerie "de zeer slechte naleving van de voorschriften door telers". De risico's voor de omgeving zijn daarom te groot geworden. "Nederland staat juist voor een grote opgave om tot een betere waterkwaliteit te komen", zegt hij.

Begrip

Het is het negende opeenvolgende jaar dat een vrijstelling wordt aangevraagd, terwijl die volgens het ministerie alleen zijn bedoeld voor onvoorziene noodsituaties. Ook constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volgens het ministerie in 2021 al dat telers zich slecht aan de voorwaarden hielden. De woordvoerder zegt begrip te hebben voor de lastige situatie van de telers en stelt dat het besluit geen eenvoudige afweging is geweest.

"Zonder deze middelen zal de schade aan de oogst zo aanzienlijk zijn, dat de teelt gedoemd is te mislukken", stelt de NFO. Het gevolg zou zijn dat de kersenteelt binnen enkele jaren "volledig zal verdwijnen uit Nederland".

Eitjes

Bovendien zijn de middelen in België en Duitsland wel te gebruiken, stelt voorzitter Ron Mulders van de fruitteeltbrancheclub. "Hiermee worden Nederlandse telers benadeeld en is er een ongelijke concurrentie in de Europese markt."

De suzuki-fruitvlieg, de soort waar het om gaat, legt eitjes in de vruchten en beschadigt daarmee de kersen. Volgens Mulders zijn ongeveer honderd tot tweehonderd Nederlandse bedrijven in belangrijke mate afhankelijk van de kersenteelt en loopt hun inkomen nu gevaar.

Meer uit Gezond

Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

3 dagen geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

3 dagen geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

3 dagen geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

4 dagen geleden
Ziekenhuizen willen bezuiniging van tafel en meer loonruimte

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen dringen er bij de formerende partijen op aan een voorgenomen bezuiniging voor de zorgarbeidsmarkt te schrappen én geld uit te trekken om de middeninkomens in de sector te verhogen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zijn die maatregelen nodig om professionals te behouden voor de sector. "Zorgprofessionals staan elke dag weer klaar voor ons allemaal. Zij verdienen onze aandacht en steun", reageert voorzitter Ad Melkert.

4 dagen geleden
Gezondheidsorganisaties zien veel woorden, maar geen dekking

DEN HAAG (ANP) - Koepel van gezondheidsdiensten GGD GHOR ziet in het donderdag gepresenteerde hoofdlijnenakkoord wel veel woorden over preventie en het verkleinen van gezondheidsverschillen, maar niet de financiering die nodig is om Nederlanders echt gezonder te maken. Ook de geestelijke gezondheidszorg is kritisch.

4 dagen geleden
Verpleegkundigen missen duidelijke aanpak problemen

DEN HAAG (ANP) - De belangenorganisatie van verpleegkundigen NU'91 ziet in het akkoord van PVV, VVD, BBB en NSC "op papier mooie ambities", maar in de praktijk bevat het hoofdlijnenakkoord volgens haar "vooral verkapte bezuinigingen voor de zorg".

4 dagen geleden