Besmetting Hoekstra houdt ook Belgische collega thuis
DEN HAAG (ANP) - De coronabesmetting van minister Wopke Hoekstra heeft ook gevolgen voor de Belgische collega met wie hij dinsdag dineerde. Zij laat uit voorzorg net als Hoekstra een bijeenkomst met EU-ministers schieten. Hoekstra laat zich ondertussen vervangen door defensieminister Kajsa Ollongren, die toch al even zou aanschuiven.
Buitenlandminister Sophie Wilmès heeft een coronatest ondergaan, die negatief uitviel. Toch zegt ze af voor het treffen van donderdag en vrijdag met haar Europese collega's van Buitenlandse Zaken en Defensie in het Franse Brest. Dat is voor hen de aftrap van het ambitieuze Franse voorzitterschap van de EU, dat veel werk wil maken van het Europese buitenland- en veiligheidsbeleid.
Hoekstra liet woensdagavond weten dat hij voorlopig in isolatie blijft en thuis werkt, maar geen klachten heeft. Hij zat al in quarantaine na een positieve coronatest bij een van zijn kinderen, eerder op de dag. Maar dinsdag bezocht hij, op zijn eerste reis na zijn beëdiging, Wilmès en EU-buitenlandchef Josep Borrell. Die laatste kiest er niet voor om binnen te blijven en is wel naar Brest afgereisd. Volgens de Belgische en Franse regels zijn Wilmès en Borrell niet verplicht in quarantaine te gaan als zij een boosterprik hebben gehad en geen symptomen hebben.
De bijeenkomst in Brest zou het debuut zijn van Hoekstra en zou hem de kans hebben geboden om kennis te maken met zijn Europese collega's.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is ingenomen met het regeerprogramma dat het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd "Mooi wark", oordeelt ze op X, met een bekende Oost-Nederlandse blijk van goedkeuring.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De politie mag meer informatie gaan verzamelen over actievoerders die de orde willen verstoren, als het aan het kabinet ligt. Ook komt er extra geld voor de Mobiele Eenheid. Wat er verder mogelijk is om hinder door demonstranten te kunnen aanpakken, zoals justitieminister David van Weel wil, moet nog worden onderzocht.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - DENK-leider Stephan van Baarle leest in het regeerprogramma een "agenda van wantrouwen", zegt hij voor de camera van de NOS. "Het regeerprogramma toont aan dat dit een extreemrechts en asociaal kabinet is." Mensen in Nederland krijgen er volgens hem te weinig bij, en de armoede blijft in stand, terwijl het kabinet volgens Van Baarle het grootkapitaal spekt.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De orthodox-christelijke SGP is ontstemd over de keus die het kabinet maakt als het gaat om Israël en boeren. "Ik maak me zorgen over de pijnlijke keuzes die gemaakt worden in de agrarische sector. Daarnaast vind ik de afgezwakte Israël-paragraaf bepaald geen verbetering", zegt partijleider Chris Stoffer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "Snel leveren." Dat is de oproep van Joost Eerdmans, partijleider en het enige Tweede Kamerlid van JA21. Zijn partij is blij met het regeerprogramma, dat volgens hem een goede basis biedt om "20 jaar achterstand op het migratie- en integratiebeleid om te buigen". Eerdmans belooft de uitwerking kritisch te volgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het regeerprogramma van PVV, VVD, NSC en BBB houdt dit land klein, vindt Volt-leider Laurens Dassen. Volgens hem zorgen de plannen van premier Dick Schoofs kabinet ervoor dat Nederland haar positie in de wereld verliest.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA mist in het regeerprogramma van het kabinet een visie voor de lange termijn en aandacht "voor wat samenleven mooi maakt", zegt politiek leider Henri Bontenbal. Het kabinet maakt volgens hem niet duidelijk waar het heen moet met bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg.
2 dagen geleden