Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiën rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

Het is terecht dat premier Mark Rutte vorige week excuses aan de agrariërs heeft aangeboden over de "beruchte stikstofkaart", vindt de ChristenUnie. Dat is voor de coalitiepartij echter onvoldoende. De kaart moet "expliciet" worden ingetrokken.

Samen met twee andere coalitiegenoten VVD en CDA laakt de CU de bemoeienis van Financiën in het stikstofdossier. In ambtelijke berekeningen van Financiën staat dat de stikstofdoelen van het kabinet veel goedkoper kunnen worden gerealiseerd dan de ruim 24 miljard euro die het kabinet daarvoor heeft gereserveerd. Ook stelt Financiën dat minder stikstofreductie nodig is om de klimaatdoelen te halen.

Korte termijn

CU-Kamerlid Peter Grinwis begrijpt dat de minister van Financiën "als een bok op de haverkist" zit om ervoor te zorgen dat het geld goed wordt besteed, maar de Tweede Kamerfractie vreest dat dit met "kortzichtige blik gebeurt", stelt Grinwis in zijn inbreng voor het schriftelijk overleg over het stikstofbeleid.

Gevolg daarvan kan zijn dat er op korte termijn te weinig gebeurt aan de verbetering van de natuur- en waterkwaliteit, waarschuwt de ChristenUnie, "terwijl het juist zaak is om op korte termijn resultaten te boeken".

Opmerkelijk

VVD-Kamerlid Thom van Campen vindt het "op zijn zachtst gezegd opmerkelijk" dat Financiën beleidsadviezen formuleert die buiten de beleidsbevoegdheid van de minister van Financiën vallen. Het irriteert hem daarnaast dat het ministerie van Financiën "voortdurend kritisch is op de noodzaak van een integrale aanpak (stikstof/klimaat/water/bodem)". Een integrale aanpak is juist nodig, benadrukt Van Campen.

Het CDA vindt dat in dit "gevoelige" stikstofdossier geen ruimte is voor ruis, stelt Derk Boswijk namens de fractie. Het kabinet slaagt er keer op keer niet in om dat te voorkomen. Het verbaast Boswijk dat "ten tijde van grote maatschappelijke onrust, zoveel verschillende signalen uit hetzelfde kabinet komen".

D66 vindt het juist goed dat Financiën "scherp meekijkt", stelt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot via zijn woordvoerder. Dat is ook hun rol, vindt hij. "Sinds wanneer is er een verbod op nadenken voor een ministerie om te kijken naar alternatieven en naar hoe we eventueel zuiniger en efficiënter met belastinggeld kunnen omgaan? Het gaat hier om vele miljarden publiek geld."

Het wegen van de verschillende opties is aan de Tweede Kamer, zegt De Groot. "Ik vind de verontwaardiging bij andere partijen dus nogal selectief."

Meer uit Politiek

Brabantse partij overweegt deelname aan Tweede Kamerverkiezingen

RIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."

3 dagen geleden
FNP-lijsttrekkerskandidaat Soepboer verlaat per direct Kamer

NIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.

3 dagen geleden
Timmermans: tijd dat ook Nederland Palestina als staat erkent

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.

3 dagen geleden
Kamer wil niet terugkomen van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.

5 dagen geleden
GL-PvdA en D66 willen Kamer terug van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.

5 dagen geleden
Veldkamp deelt zorgen om inperking anticorruptiediensten Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.

5 dagen geleden
Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (73) overleden

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.

6 dagen geleden