Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiën rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

Het is terecht dat premier Mark Rutte vorige week excuses aan de agrariërs heeft aangeboden over de "beruchte stikstofkaart", vindt de ChristenUnie. Dat is voor de coalitiepartij echter onvoldoende. De kaart moet "expliciet" worden ingetrokken.

Samen met twee andere coalitiegenoten VVD en CDA laakt de CU de bemoeienis van Financiën in het stikstofdossier. In ambtelijke berekeningen van Financiën staat dat de stikstofdoelen van het kabinet veel goedkoper kunnen worden gerealiseerd dan de ruim 24 miljard euro die het kabinet daarvoor heeft gereserveerd. Ook stelt Financiën dat minder stikstofreductie nodig is om de klimaatdoelen te halen.

Korte termijn

CU-Kamerlid Peter Grinwis begrijpt dat de minister van Financiën "als een bok op de haverkist" zit om ervoor te zorgen dat het geld goed wordt besteed, maar de Tweede Kamerfractie vreest dat dit met "kortzichtige blik gebeurt", stelt Grinwis in zijn inbreng voor het schriftelijk overleg over het stikstofbeleid.

Gevolg daarvan kan zijn dat er op korte termijn te weinig gebeurt aan de verbetering van de natuur- en waterkwaliteit, waarschuwt de ChristenUnie, "terwijl het juist zaak is om op korte termijn resultaten te boeken".

Opmerkelijk

VVD-Kamerlid Thom van Campen vindt het "op zijn zachtst gezegd opmerkelijk" dat Financiën beleidsadviezen formuleert die buiten de beleidsbevoegdheid van de minister van Financiën vallen. Het irriteert hem daarnaast dat het ministerie van Financiën "voortdurend kritisch is op de noodzaak van een integrale aanpak (stikstof/klimaat/water/bodem)". Een integrale aanpak is juist nodig, benadrukt Van Campen.

Het CDA vindt dat in dit "gevoelige" stikstofdossier geen ruimte is voor ruis, stelt Derk Boswijk namens de fractie. Het kabinet slaagt er keer op keer niet in om dat te voorkomen. Het verbaast Boswijk dat "ten tijde van grote maatschappelijke onrust, zoveel verschillende signalen uit hetzelfde kabinet komen".

D66 vindt het juist goed dat Financiën "scherp meekijkt", stelt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot via zijn woordvoerder. Dat is ook hun rol, vindt hij. "Sinds wanneer is er een verbod op nadenken voor een ministerie om te kijken naar alternatieven en naar hoe we eventueel zuiniger en efficiënter met belastinggeld kunnen omgaan? Het gaat hier om vele miljarden publiek geld."

Het wegen van de verschillende opties is aan de Tweede Kamer, zegt De Groot. "Ik vind de verontwaardiging bij andere partijen dus nogal selectief."

Meer uit Politiek

Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

38 minuten geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

19 uur geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

21 uur geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

21 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

22 uur geleden
Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD, D66 en CDA maakten tot nu toe in een debat duidelijk achter de voorstellen te staan van demissionair landbouwminister Piet Adema.

22 uur geleden
Bloomberg: Turkije gaat NAVO-kandidatuur Rutte steunen

ANKARA/BRUSSEL (ANP) - Turkije spreekt vrijdag hoogstwaarschijnlijk zijn steun uit voor de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte om de baas van de NAVO te worden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt dat besluit na een bezoek van Rutte, zeggen bronnen dicht bij Erdogan tegen persbureau Bloomberg.

23 uur geleden