
Beroepszaken moord Ali Motamed alsnog samen behandeld
AMSTERDAM (ANP) - De twee strafzaken in hoger beroep over de moord op Eneco-monteur Ali Motamed worden alsnog tegelijkertijd en door dezelfde rechters behandeld. In april staan de vermeende opdrachtgever en de twee vermoedelijke daders voor het eerst samen voor de rechter, bleek woensdag bij het gerechtshof in Amsterdam.
Ali Motamed werd op 15 december 2015 doodgeschoten voor zijn huis in Almere. De rechtbank in Lelystad legde de twee uitvoerders - Anouar A. (30) en Moreo M (37) - vorig jaar april celstraffen van respectievelijk 20 en 25 jaar op. Drie maanden later veroordeelde de rechtbank in Amsterdam Naoufal 'Noffel’ F. (39) als opdrachtgever tot levenslang. Alle drie gingen in beroep tegen de uitspraak.
Doordat twee verschillende rechtbanken de moordzaak behandelden, leek ook het hoger beroep bij twee aparte gerechtshoven te belanden. De advocaat van F., die al vond dat zijn cliënt in de zaak-Motamed wettelijk nooit in Amsterdam had mogen worden berecht, deed vorig najaar al verwoede pogingen zijn zaak te laten overdoen bij de rechtbank in Lelystad. Hij hof in Amsterdam wees dat verzoek af.
Complexe situatie
Volgens de raadsman dreigde daardoor een uiterst complexe situatie, "omdat in exact dezelfde zaak straks andere getuigen worden gehoord en verschillende dossier ontstaan". Woensdag bleek echter dat de Amsterdamse rechters die het hoger beroep van F. behandelen zijn benoemd tot plaatsvervangende rechters van het hof in Leeuwarden. Hierdoor kunnen zij ook de beroepszaak van de uitvoerders doen.
De geruchtmakende moord op de destijds 56-jarige Iraniër Motamed was lang een raadsel. Pas in 2018 bleek dat hij vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was, die voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran begin jaren tachtig in eigen land ter dood was veroordeeld. Bij de aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het regime. Hoewel de inlichtingendiensten informatie hebben dat Iran achter de moord op Motamed zat, is daarvoor strafrechtelijk nooit bewijs gevonden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 4500 mensen hebben voor het eerst asiel aangevraagd in de maanden januari, februari en maart. Dat is bijna de helft van het aantal nieuwe asielverzoeken in het eerste kwartaal van vorig jaar.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een video waarop twee personen tijdens Koningsdag in Amsterdam seks lijken te hebben tussen geparkeerde auto's op de Keizersgracht. De aanhouding volgt nadat de betrokken vrouw melding had gedaan van verkrachting, meldde de politie dinsdag.
13 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De originele K3-zangeressen hebben opnieuw extra shows aangekondigd in hun reeks reünieconcerten. Het gaat om een middagshow op 10 april volgend jaar in Rotterdam en een middagshow op 30 mei 2026 in Antwerpen. Dat hebben Kristel Verbeke, Karen Damen en Kathleen Aerts dinsdag bekendgemaakt.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven gaan volgende maand niet naar Canada. Het echtpaar ziet af van de reis omdat de 82-jarige prinses nog onvoldoende is hersteld van haar armbreuk vorige maand.
15 uur geledenZWOLLE (ANP) - Voor het online misbruiken van 33 meisjes is dinsdag een 34-jarige man uit Zwolle tot zes jaar cel veroordeeld. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag. Daan F. benaderde de slachtoffers via Snapchat en TikTok en bewoog ze tot het maken van zeer seksueel getinte afbeeldingen.
16 uur geledenZAANDAM (ANP) - Urgenda wil boeren nog meer hulp bieden als ze een kruidenrijk grasland willen inzaaien, omdat het kabinet "klimaatmaatregelen blijft uitstellen". De duurzaamheidsorganisatie doneert 50.000 euro, zodat meer boeren korting kunnen krijgen op zaadmengsels voor kruidenrijke graslanden en biodiverse akkers.
16 uur geledenARNHEM (ANP) - Onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar Han Kremer is een onafhankelijk onderzoek begonnen naar de manier waarop in het verleden met donorzaad is omgegaan bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Het onderzoek draait onder meer om het handelen van een voormalig gynaecoloog die in de jaren tachtig mogelijk zijn eigen zaad gebruikte om vrouwen zwanger te maken. De onderzoekers gaan ook kijken naar mogelijke verwisselingen van sperma.
16 uur geleden