
Beleggers schrikken van terugroepactie scanners bij Philips
AMSTERDAM (ANP) - Philips was donderdag de grootste verliezer bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Beleggers schrokken van een bericht dat het zorgtechnologieconcern zo'n 340 medische scanners terugroept omdat zich mogelijk gevaarlijke situaties kunnen voordoen. Zij zetten het aandeel 2,5 procent lager.
Philips kampt vaker met kwesties rond de veiligheid van zijn apparaten. Dat gaat vooral over problemen met slaapapneu-apparaten. De nieuwe terugroepactie staat daar los van. Een magneet van MRI-scanners kan in sommige gevallen oververhit raken, waarna vloeibaar helium verdampt. Normaal gesproken wordt dat heliumgas afgevoerd. Maar volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA kan bij Philips' scanner van het type Panorama 1.0T HFO zoveel druk ontstaan door het opgehoopte gas dat het risico op ontploffing ontstaat. Vooralsnog zijn er geen gevallen van gezondheidsschade of verwondingen bekend.
Het algehele sentiment op de beurzen was licht negatief. Ook het naar buiten komen van nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie, bracht daar geen verandering in. De AEX-index op Beursplein 5 zakte mede door het koersverlies van Philips 0,5 procent tot 789,88 punten. De MidKap verloor ook 0,5 procent, tot 919,72 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,3 procent.
Fugro
Fugro was de grootste stijger in de Amsterdamse MidKap met een winst van ruim 2 procent. De bodemonderzoeker heeft twee schepen gekocht om de capaciteit uit te breiden. Het bedrijf verwacht dat de vraag naar duurzame energie steeds groter wordt, onder meer door de recente afspraken die zijn gemaakt op de klimaattop in Dubai.
Sif kondigde op zijn beurt aan mee te werken aan de bouw van een windpark op de Noordzee. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Ecowende, een samenwerkingsverband van Shell en Eneco. Het gaat om een windpark dat op 53 kilometer voor de kust van IJmuiden komt. Sif gaat daar 52 funderingen maken voor zogeheten monopiles, funderingen voor windmolens. Het aandeel Sif verloor desondanks bijna 1 procent.
Euro- en oliekoers
In Parijs ging Sanofi verder 0,2 procent omlaag. De Franse farmaceut stopt met de ontwikkeling van een experimenteel middel tegen longkanker omdat de testresultaten teleurstellen.
De euro was 1,0992 dollar waard, tegen 1,0963 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 73,27 dollar en Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 78,77 dollar per vat.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
1 uur geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
5 uur geleden