Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beleggers nemen adempauze na nieuw record AEX

Beleggers nemen adempauze na nieuw record AEX

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs hebben woensdag een adempauze genomen na het nieuwe slotrecord van de AEX-index een dag eerder. Het sterke Amerikaanse banenrapport, het grote investeringsplan van de Amerikaanse overheid en de betere economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgden in de afgelopen dagen voor optimisme op de beursvloeren. De kwartaalcijfers van de bedrijven, die in de komende weken naar buiten komen, moeten nu aantonen of de hoge koerswaarderingen van de aandelen gerechtvaardigd zijn.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 712,02 punten. De MidKap won 0,1 procent tot 1045,07 punten onder aanvoering van luchtvaartconcern Air France-KLM (plus 3,4 procent). Frankfurt en Parijs klommen tot 0,2 procent. Londen was een positieve uitschieter met een winst van 0,8 procent.

Sterkste dalers in de AEX waren chipbedrijf Besi en techinvesteerder Prosus met verliezen van 2 procent. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield ging op kop met een plus van 1,8 procent. Shell klom 0,6 procent. De winterstorm die in de Amerikaanse staat Texas voor veel kou en sneeuw zorgde en de olie- en gasindustrie daar tijdelijk stillegde, kost Shell 200 miljoen dollar. Ondanks de Texaanse tegenvaller denkt het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern wel dat er bij oliewinning winst zal worden gemaakt. Daarbij profiteert het bedrijf van de gestegen olieprijzen. Eind deze maand komt Shell met zijn cijfers over het eerste kwartaal.

GrandVision

In de MidKap won GrandVision 0,2 procent. De eigenaar van optiekketen Pearle heeft ook het hoger beroep gewonnen in zijn juridische strijd met het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica. Dat bedrijf wilde graag inzage in bepaalde vertrouwelijke documenten van GrandVision, maar het gerechtshof in Amsterdam heeft de vordering afgewezen. De zaak is opmerkelijk omdat GrandVision als het goed is wordt overgenomen door het concern achter onder meer zonnebrillenmerk Ray-Ban.

In Parijs dikte EDF bijna 7 procent aan. De Franse overheid trekt volgens persbureau Reuters zo'n 10 miljard euro uit om de minderheidsaandeelhouders van het Franse nutsbedrijf uit te kopen als onderdeel van de geplande herstructurering van het energieconcern. EDF komt daarmee volledig in handen van de Franse staat.

De euro was 1,1869 dollar waard, tegenover 1,1845 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 59,58 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 63,04 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Autobranche pleit voor kilometerheffing om CO2-doelen te halen

AMSTERDAM (ANP) - Het huidige systeem van autobelastingen moet grondig veranderen om het halen van klimaatdoelstellingen mogelijk te maken. Een vorm van kilometerheffing is daarbij onmisbaar, zegt een coalitie van autobrancheverenigingen BOVAG en RAI Vereniging, milieuorganisatie Natuur & Milieu, de ANWB en autoleasekoepel VNA. Voordat die nieuwe vorm van heffingen is ingevoerd, moet de aanschaf van elektrische auto's én zuinige benzineauto's worden gestimuleerd.

1 uur geleden
Overheidstekort Nederland lager dan omringende landen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheidsfinanciën zijn in 2020 minder verslechterd dan in de meeste grote Europese landen. De uitgaven liepen weliswaar flink op vanwege de coronacrisis, maar de inkomsten daalden minder vergeleken met andere landen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Uber geeft korting op ritten naar vaccinatiecentrum

AMSTERDAM (ANP) - Uber biedt vanaf woensdag korting aan voor klanten die via het taxiplatform in Nederland ritten boeken naar en van coronavaccinatiecentra. Het technologiebedrijf doneert daarnaast gratis taxiritten ter waarde van 100.000 euro aan het Rode Kruis.

1 uur geleden
Weer verliezen op aandelenbeurzen New York

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag opnieuw met rode cijfers gesloten door aanhoudende vrees bij beleggers voor een hogere inflatie en stijgende rente. De koersverliezen in de technologiesector op Wall Street van eerder op de handelsdag werden wel voor een groot deel weggepoetst.

5 uur geleden
Stevige min voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met een behoorlijk verlies gesloten, waarbij de AEX-index onder de 700 punten zakte. Ook elders in Europa waren stevige minnen te zien door zorgen over een oplopende inflatie waardoor de angst werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor sterk groeiende techbedrijven.

9 uur geleden
Techfondsen weer omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - De technologiebedrijven gingen dinsdag opnieuw omlaag op een roodgekleurd Wall Street door zorgen bij beleggers over een oplopende inflatie en een hogere rente. Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen.

11 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret wordt zelfstandig bedrijf

NEW YORK (ANP) - Lingeriemerk Victoria's Secret gaat verder als een zelfstandig bedrijf. Eigenaar L Brands gaat het onderdeel loskoppelen van verzorgingsproductendivisie Bath & Body Works. Daarmee bestaat L Brands straks uit twee losstaande beursgenoteerde bedrijven. Dat bevestigde het bedrijf aan Amerikaanse media na berichtgeving over de kwestie.

13 uur geleden