
Beleggers kijken uit naar industriecijfers Europa en VS
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken donderdag vooral uit naar industriecijfers uit Europa en de Verenigde Staten. Ook wordt gelet op de wekelijkse Amerikaanse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen. De markten verwerken daarnaast het omvangrijke investeringsplan van de Amerikaanse president Joe Biden, waarin ruim 2,2 biljoen dollar wordt uitgetrokken voor infrastructuur en dat miljoenen banen moet opleveren. Biden wil de plannen bekostigen met hogere belastingen voor bedrijven.
De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. Ook elders in Europa zullen de beursgraadmeters waarschijnlijk met kleine winsten openen. Alle Europese markten zijn vrijdag gesloten. Ook Wall Street blijft op Goede Vrijdag dicht.
Frankrijk gaat in de strijd tegen de derde golf van het coronavirus vanaf zaterdag voor een maand weer in een strengere lockdown. Tot de maatregelen behoren een avondklok vanaf 19.00 uur, thuiswerken en een verbod om verder dan 10 kilometer van je woning een luchtje te scheppen. President Emmanuel Macron hoopt dat het land vanaf midden mei weer stap-voor-stap open kan gaan. Daarnaast moet Europa volgens Macron het leidende continent worden in de wereld bij het maken van vaccins.
Archegos
Beleggers houden ook de ontwikkelingen rond Archegos in de gaten. De Amerikaanse financieel toezichthouder SEC is volgens persbureau Bloomberg een onderzoek begonnen naar het schandaal rond het investeringsfonds. Veel aandelen waarin het fonds via ingewikkelde financiële producten belegde gingen onlangs hard onderuit op de beurs door te risicovolle avonturen van Archegos. Banken als Credit Suisse en Nomura, die als tussenpersonen voor de deals van Archegos fungeerden, waarschuwden al voor "aanzienlijke" verliezen door de problemen bij het hedgefonds.
Op het Damrak staan de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML in de belangstelling dankzij positief nieuws uit de sector. De Amerikaanse chipmaker Micron Technology kwam met beter dan verwachte omzetverwachtingen voor het lopende kwartaal. Ook wil de Taiwanese chipmaker TSMC volgens persbureau Reuters in de komende drie jaar 100 miljard dollar investeren om de productiecapaciteit bij zijn fabrieken uit te breiden.
Olieprijzen
De Europese beurzen sloten woensdag verdeeld. De AEX-index tikte op 704,25 punten de hoogste koers ooit maar eindigde uiteindelijk 0,2 procent lager op 699,85 punten. Wall Street ging overwegend vooruit. De brede S&P 500 bereikte tussentijds zijn hoogste stand ooit en won 0,7 procent. Techbeurs Nasdaq steeg 1,5 procent en de Dow-Jonesindex bleef achter met een min van 0,3 procent tot 32.981,55 punten.
De euro was 1,1716 dollar waard, tegenover 1,1737 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,8 procent tot 59,62 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 63,20 dollar per vat.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchtvaartmaatschappijen vliegen veel meer door het luchtruim van Afghanistan omdat door het conflict tussen Israël en Iran grote delen van het Midden-Oosten zijn gesloten voor vliegverkeer en alternatieve routes worden gekozen. Volgens luchtvaartmonitor Flightradar24 is er sinds het uitbreken van het conflict vorige week vrijdag een zeer sterke stijging van het aantal vluchten boven Afghanistan te zien.
3 uur geledenSINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - De productieverhogingen van oliekartel OPEC+ van de afgelopen tijd waren verstandig, nu de olieprijzen flink zijn gestegen door de onrust in het Midden-Oosten. Dat zei topman Igor Sechin van het Russische olieconcern Rosneft op een economisch forum in Sint-Petersburg. Rosneft is de grootste olieproducent van Rusland.
6 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yeo Han-koo gaat deze week naar de Verenigde Staten om te praten over de importheffingen van president Donald Trump. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Handel duurt dat verblijf van zondag tot vrijdag.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
20 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
20 uur geleden