Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belastinguitzondering vastgoedfondsen pas vanaf 2025 van de baan

Belastinguitzondering vastgoedfondsen pas vanaf 2025 van de baan

DEN HAAG (ANP) - Vastgoedfondsen verliezen pas vanaf 1 januari 2025 een speciale status waarmee ze nu nog onder winstbelasting uit komen. Het kabinet neemt een jaar extra de tijd om de zogenoemde 'vastgoedmaatregel' in te voeren. Nu kunnen fondsen als fiscale beleggingsinstelling (fbi) worden aangemerkt, waardoor ze 0 procent vennootschapsbelasting betalen. Maar vanaf 2025 mag zo'n fbi niet meer direct in Nederlands of buitenlands vastgoed beleggen.

Beleggingsfondsen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen zo'n fbi-status krijgen. Zo moet de volledige winst als dividend worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Met de fbi-status wordt voorkomen dat zo'n beleggingsfonds dubbel wordt belast (via de winstbelasting én de dividendbelasting). Het kabinet wil de fbi-status alleen voor vastgoedfondsen afschaffen. Beleggingsfondsen die vooral in effecten als aandelen en obligaties investeren, behouden dus de belastinguitzondering.

Maar vastgoedbeleggers hebben in gesprek met het kabinet aangegeven meer tijd nodig te hebben. Naar aanleiding daarvan is besloten de maatregel een jaar later te laten ingaan. Het kabinet hoopt zo "dat er voldoende tijd en handelingsperspectief is om te kunnen anticiperen op de gevolgen van de vastgoedmaatregel".

De vastgoedmaatregel is ook een van de manieren waarmee het kabinet de op Prinsjesdag aangekondigde koopkrachtmaatregelen op termijn wil betalen. Zo wordt geschat dat het afschaffen van de uitzonderingspositie voor de vastgoed-fbi's meer dan 50 miljoen per jaar oplevert. Hier zal de schatkist dus pas vanaf 2025 van profiteren.

Meer uit Financieel

G7-landen akkoord over sluiten kolencentrales voor 2036

TURIJN (ANP/AFP) - De landen van de G7 hebben een akkoord gesloten over het sluiten van kolencentrales in "de eerste helft van het volgende decennium". Dat bevestigde de Britse energieminister Andrew Bowie tegenover Amerikaanse media in Turijn, waar de industriële grootmachten de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Italië en Frankrijk twee dagen bijeen zijn. Bowie noemde het akkoord "historisch".

59 minuten geleden
DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap. Volgens de DNB-baas is het nog te vroeg om een moment aan te wijzen voor de volgende renteverlaging, omdat daar de recentste gegevens van de loonstijgingen voor nodig zijn. "Het tempo van de loonstijgingen moet nog best wat omlaag", zei Knot in een interview met de Japanse zakenkrant Nikkei.

1 uur geleden
Kantoorverhuurder WeWork lijkt bankroet te voorkomen na akkoord

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - WeWork lijkt een definitief bankroet te hebben afgewend. De werkplekkenverhuurder heeft een overeenkomst getekend met verschillende geldschieters voor een herstructurering van het bedrijf, dat ook locaties heeft in Nederland. Zij komen met zo'n 450 miljoen dollar over de brug, in ruil voor aandelen in WeWork.

2 uur geleden
G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

TURIJN (ANP/AFP) - De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden. De Verenigde Naties waarschuwden de G7 bij een tweedaagse bijeenkomst in Turijn dat "excuses" voor het niet nemen van gedurfde maatregelen op het gebied van klimaatverandering "niet acceptabel" zijn.

3 uur geleden
Finnair staakt vluchten op Ests Tartu om Russische gps-inmenging

HELSINKI (ANP/AFP) - Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen op de luchthaven moeilijker en soms onmogelijk, staat in een verklaring van de Finse maatschappij. Tot en met 31 mei wordt er gewerkt aan een alternatief systeem zonder gps op de luchthaven, waarna de vluchten weer moeten worden hervat.

3 uur geleden
Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf. Beleggers reageerden verheugd op dat nieuws en zetten het aandeel bij het slot van de beurs ruim 29 procent hoger.

4 uur geleden
Miljoenen weg bij beleggers die uitgingen van koersdaling Philips

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers die op een koersdaling van Philips hebben gewed, het zogeheten 'short' gaan, verliezen maandag tientallen miljoenen euro's doordat het aandeel van het zorgtechnologiebedrijf op de grootste dagwinst ooit afkoerst. "De grootste reden om short te gaan was de slaapapneu-affaire, maar die is nu afgelopen", zegt analist en strateeg Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano.

5 uur geleden