
'Belastingplan VS raakt vooral farmaceuten en techsector'
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het belastingplan dat de Amerikaanse president Joe Biden vorige week uiteenzette zal met name farmaceutische bedrijven en de technologiesector raken. Volgens belastingkenners zal het voor de Verenigde Staten ook nog een hele uitdaging worden om het omzeilen van belastingen via achterdeurtjes te minimaliseren.
De regering-Biden wil onder andere de belastinginkomsten uit overzeese activiteiten verhogen. Met de extra inkomsten moet een deel van het omvangrijke steunpakket voor de infrastructuur van dik 2000 miljard dollar worden betaald. Biden pleit bijvoorbeeld voor een minimumbelasting van 21 procent op buitenlandse winsten en een minimumheffing van 15 procent op winsten die op jaarrekeningen worden vermeld.
De extra belastinglast beperkt bedrijven bij het vrijmaken van kredieten voor onderzoek- en ontwikkelingsafdelingen. Ook het betalen van werknemers in aandelen kan hierdoor worden geraakt.
Intellectuele eigendommen
Veel van de meest waardevolle activa van farmaceutische ondernemingen en technologiebedrijven zijn intellectuele eigendommen, zoals patenten en algoritmen. Deze immateriële activa maken het voor de bedrijven makkelijker om hun wereldwijde activiteiten zo in te richten, dat de belastingkosten tot een minimum beperkt blijven. Sectoren zoals de detailhandel of de landbouw hebben veel fysieke activa die niet gemakkelijk kunnen worden overgebracht naar landen met lagere belastingen.
Bidens voorganger Donald Trump kwam in 2017 al met een herziening van het belastingstelsel. Daardoor gingen Amerikaanse bedrijven al meer belastingen betalen in de VS. Daarvoor gold een regime waarbij bedrijven voor onbepaalde tijd het betalen van belastingen op buitenlandse winsten konden uitstellen, zolang ze dat geld niet terugbrachten naar de VS.
Als het plan van Biden in werking treedt moet het de mogelijkheden voor belastingontwijking over de hele wereld minimaliseren. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei eerder dat de regering voorstander is van een wereldwijde minimumbelasting die een einde zal maken aan een "race naar de bodem". De onderhandelingen over een dergelijk akkoord duren echter al jaren.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.
10 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Uitzendverboden voor een bepaalde sector zoals het verbod op uitzendkrachten in de vleessector dat demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) voorbereidt, zijn "disproportioneel". Dit vindt adjunct-directeur van uitzendbrancheorganisatie NBBU Cor de Koeijer.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fiscus loopt richting een miljard euro aan belastinginkomsten mis, na een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. De raad oordeelde eind maart dat Aegon het verlies bij de liquidatie van dochtervennootschappen wel degelijk mocht wegstrepen tegen de in Nederland belastbare winst. Alleen Aegon al hoefde daardoor 50 miljoen euro minder winstbelasting te betalen, maar in totaal kost de uitspraak de staatskas eenmalig 840 miljoen euro. Jaarlijks loopt de Belastingdienst bovendien 65 miljoen euro mis.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Han Noten wordt toch geen lid van de raad van toezicht van FNV. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees de oud-PvdA-senator aan als een van de twee leden die moeten adviseren over een verbetering van de organisatie, die kampt met interne onrust. Maar Noten was zelf een van de 480 leden van FNV die hadden verzocht om zo'n ingreep, wat de ondernemingskamer naar eigen zeggen "ten onrechte" niet had opgemerkt.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi stonden vrijdag bij de verliezers in de AEX-index. Een Amerikaanse functionaris heeft topfabrikanten van halfgeleiders laten weten dat hij de ontheffingen wil intrekken waarmee zij toegang hebben tot Amerikaanse technologie in China, meldden bronnen aan The Wall Street Journal. Door de maatregel kunnen de handelsspanningen tussen de twee landen oplopen.
13 uur geleden