
Belarus wil zichzelf beschermen met opslag Russische kernwapens
MINSK (ANP/RTR) - Belarus zegt tactische kernwapens van Rusland te gaan huisvesten omdat het zichzelf daarmee wil beschermen voor het Westen. Het land voelt zich naar eigen zeggen tot de samenwerking gedwongen vanwege de economische en politieke druk die het de afgelopen 2,5 jaar heeft ervaren van de Verenigde Staten, NAVO-lidstaten en de Europese Unie.
Belarus kreeg massaal strafmaatregelen opgelegd na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen in augustus 2020. Ook volgden er sancties voor Minsk toen Russische troepen vanuit Belarus Oekraïne binnenvielen, ruim een jaar geleden aan het begin van de Russische invasie. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko.
De Russische president Vladimir Poetin maakte de nucleaire samenwerking eind vorige week bekend. Hij zei toen ook dat de verplaatsing van de tactische kernwapens, specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken, plaatsvindt zodra de opslagplaats in Belarus op 1 juli gereed is. De deal leidt tot zorgen en kritiek vanuit het Westen.
Net zoals Poetin zegt de regering in Minsk dat het non-proliferatieverdrag met de samenwerking niet wordt geschonden, omdat Belarus geen controle over de kernwapens krijgt. Het non-proliferatieverdrag uit 1970 beperkt het bezit van kernwapens tot vijf landen. Naast Rusland gaat het om de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China. Hun kernwapens liggen niet alleen op eigen grondgebied. Zo liggen in Nederland bijvoorbeeld Amerikaanse kernwapens opgeslagen, hoewel dat niet officieel is bevestigd. Bovendien zijn er een paar landen buiten het verdrag met eigen kernwapens, zoals Noord-Korea, India en Pakistan.
Meer uit Buitenland
LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter in Los Angeles heeft immigratiedienst ICE verboden daar mensen zonder reden aan te houden voor ondervraging. Mensenrechtenorganisaties hadden een zaak aangespannen, omdat agenten van ICE zouden selecteren op onder meer huidskleur en spreektaal.
1 uur geledenRAMALLAH (ANP/RTR) - Een Palestijns-Amerikaanse man uit Florida is volgens zijn familie op de Westelijke Jordaanoever doodgeslagen door Israëlische kolonisten. Ook het Palestijnse persbureau WAFA bericht over het incident, op basis van medische bronnen in het gebied.
1 uur geledenKYIV(ANP/RTR/DPA) - De Verenigde Staten gaan verder met het leveren van wapens aan Oekraïne. President Volodymyr Zelensky zei vrijdag daarover toezeggingen te hebben gekregen. "Volgens alle berichten zijn de wapenleveringen hervat", aldus de president in een videoboodschap.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep zet een streep door een juridische deal met Khalid Sheikh Mohammed, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof stond de toenmalige minister van Defensie, Lloyd Austin, in zijn recht om de deal tegen te houden.
11 uur geledenHOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Trump en zijn vrouw Melania gaven hulpverleners de hand om ze te bedanken. Ook ontmoetten ze nabestaanden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.
12 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
13 uur geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
14 uur geleden