Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belangrijke klimaatzaak begint bij Internationaal Gerechtshof

Belangrijke klimaatzaak begint bij Internationaal Gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag begint maandag een belangrijke klimaatzaak. Uiteindelijk moet het hof duidelijk maken welke wettelijke verplichtingen landen hebben om het klimaat te beschermen. Het is voor het eerst dat het hof advies geeft over de klimaatcrisis en de juridische consequenties daaromheen.

Lidstaten van de Verenigde Naties hebben om dit advies gevraagd op verzoek van eilandstaat Vanuatu. De eilandengroep ten noordoosten van Australië wordt ernstig bedreigd door zeespiegelstijging. Klimaatgezant Ralph Regenvanu van Vanuatu zegt dat het eiland aan de frontlinie ligt van klimaatverandering. "Klimaatrampen komen steeds vaker voor", stelt hij. "We zijn een eiland met veerkrachtige mensen, maar veerkracht alleen is niet genoeg."

Regenvanu hoopt dat een "cruciale omslag" plaatsvindt met het advies van het gerechtshof. Onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam Margaretha Wewerinke-Singh die het juridische team van Vanuatu leidt, noemt de zaak een "historisch moment voor klimaatrechtvaardigheid".

Een advies van het Internationaal Gerechtshof is niet direct juridisch bindend. Maar Vanuatu verwacht dat dit advies wel veel gewicht in de schaal kan leggen. Het advies zal het geldend recht verduidelijken, zegt Wewerinke-Singh. "Dit recht is dus wel degelijk bindend, daar kunnen landen aan gehouden worden." Behulpzaam, vindt ze, voor staten die juist geen klimaatactie willen ondernemen.

In de aanvraag van het advies staat ook dat de VN-lidstaten willen weten welke juridische gevolgen het moet hebben als landen "significante schade" aan het klimaat en milieu hebben veroorzaakt. Ook is het verzoek aan de rechters om rekening te houden met de belangen van toekomstige generaties.

Vanuatu zei de pijlen volledig te richten op deze klimaatzaak na de uitkomst van de klimaattop in Bakoe in november. Rijke landen zegden toe vanaf 2035 jaarlijks 300 miljard aan klimaatfinanciering te verstrekken voor arme landen. Het leidde tot veel kritiek, onderzoek wijst uit dat veel meer geld nodig is aan het eind van dit decennium.

Vanuatu zei dat geen enkel bedrag voldoende zou zijn geweest voor de klimaatschade op de eilanden. Ook twijfelt het eiland of de belofte wordt nageleefd. Daarom hoopt Vanuatu dat deze zaak het Klimaatakkoord van Parijs kan versterken.

Meer uit Buitenland

Trump kondigt zending Patriot-raketten voor Oekraïne aan

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump gaat Patriot-luchtverdedigingsraketten sturen naar Oekraïne zodat het zich kan verdedigen tegen Russische aanvallen. Dat kondigde hij zondag aan tegen journalisten op de luchtmachtbasis Andrews in Maryland, even buiten Washington.

25 minuten geleden
Trump brengt in september staatsbezoek aan Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump brengt van 17 tot 19 september een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte Buckingham Palace maandag bekend.

1 uur geleden
Macron wil defensie-uitgaven versneld verhogen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron wil miljarden euro's extra uitgeven aan defensie. Dat kondigde hij zondag aan, een dag voor de nationale feestdag 'Quatorze Juillet'.

4 uur geleden
Nigeriaanse oud-president Buhari overleden op 82-jarige leeftijd

LONDEN (ANP/AFP) - De voormalige Nigeriaanse president Muhammadu Buhari is zondag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de huidige president, Bola Tinubu. Buhari overleed in Londen "na een langdurige ziekte", aldus Tinubu.

6 uur geleden
Klein vliegtuig op weg naar Lelystad crasht bij vliegveld Londen

LONDEN (ANP) - Een klein privévliegtuig is neergestort bij vliegveld London Southend en in een enorme vuurbal geëxplodeerd. Dat melden Britse media, waaronder The Guardian en nieuwssite UKNIP.

8 uur geleden
Duitse president steunt herinvoering dienstplicht

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft zich uitgesproken voor de invoering van een nieuwe vorm van dienstplicht om de strijdkrachten van het land te versterken. In een interview met de zender ZDF wees hij op de veranderende veiligheidssituatie in Europa, de Russische oorlog in Oekraïne en de houding van de Amerikaanse regering tegenover de NAVO.

8 uur geleden
China en Rusland bespreken banden met VS en oorlog in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en China hebben met elkaar gesproken over de relaties van beide landen met de Verenigde Staten. Ook spraken de twee landen over het vooruitzicht op vrede in Oekraïne, zei het Russische ministerie in een verklaring.

8 uur geleden