Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bekend Nederland steunt Vol Gas Voor Cultuur

Bekend Nederland steunt Vol Gas Voor Cultuur

ZANDVOORT (ANP) - Direct na de start van de protestactie Vol Gas Voor Cultuur heeft al een groot aantal BN'ers uit de cultuursector de actie gesteund. Onder anderen Francis van Broekhuizen, Tom Egbers, Richard Groenendijk en Hans Cornelissen hebben de eerste posts van de online-actie gedeeld. Ook veel gezelschappen en theaters hebben de actie gedeeld op hun kanalen, zoals TivoliVredenburg, Holland Opera en het Radio Filharmonisch Orkest.

De cultuursector houdt zondag, op de derde dag van de Grand Prix in Zandvoort, een ludieke online protestactie. Via sociale media wil de organisatie 'verslag doen' van de Formule 1-race onder de noemer Vol Gas Voor Cultuur. Daarvoor hebben ze het kanaal en de hashtag #volgasvoorcultuur in het leven geroepen.

Gedurende de dag worden er posts gedeeld met slogans, die zijn geschreven door tekstschrijvers van het satirische actualiteitenprogramma Dit Was Het Nieuws. Uitroepen als 'Ook de cultuursector op poleposition' en 'Van de grindbak naar de orkestbak' worden gedeeld via de sociale mediakanalen.

Woede en verbijstering

De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor de cultuursector. Volgens initiatiefnemer Lieven Cooiman, artistiek leider van het Flint Theater in Amersfoort, is er veel woede en verbijstering in de branche door de dubbele standaard van het beleid. In Zandvoort komen er dagelijks zo'n 70.000 mensen samen, maar op festivals staat nog een maximum van 750 mensen volgens de coronamaatregelen. De actie is nadrukkelijk niet tegen de Grand Prix, maar voor meer versoepelingen in de cultuursector.

Vol Gas Voor Cultuur wordt gesteund door meer dan vijftien grote partijen in de branche. Onder andere de Popcoalitie, Alliantie van Evenementenbouwers, Kunsten '92, Vereniging Vrije Theaterproducenten en de bioscoopkoepel NVBF staan achter de actie. Ook Unmute Us, de organisatie die de protestmarsen in diverse steden organiseerde, steunt de actie.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californiƫ, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden