Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BBC publiceert 'deze week' onderzoek naar interview prinses Diana

BBC publiceert 'deze week' onderzoek naar interview prinses Diana

LONDEN (ANP) - De BBC zal naar verwachting deze week het onderzoek publiceren naar het beroemde interview met prinses Diana uit 1995, meldt de Britse omroep donderdagochtend. Een voormalige Britse opperrechter heeft onderzocht hoe het interview van de destijds relatief onbekende interviewer Martin Bashir met Diana tot stand kon komen. De BBC zegt het rapport op vrijdag 14 mei te hebben ontvangen. Volgens de Britse krant Daily Telegraph concludeert de rechter dat Bashir redactionele richtlijnen zou hebben geschonden om het interview te strikken.

Charles Spencer, de broer van de in 1997 verongelukte prinses, drong aan op een onderzoek. Hij stelt dat de BBC hem zou hebben misleid om zijn zus te overtuigen mee te doen aan het veelbekeken programma Panorama. Bashir zou hem vervalste documenten hebben laten zien, die zouden bewijzen dat leden van de staf van de prinses werden betaald om haar te bespioneren. In 1996 werd al bekend dat er vervalste bankafschriften waren gebruikt, maar intern onderzoek van de BBC concludeerde destijds dat Bashir en de redacties van Panorama en BBC News geen fouten hadden gemaakt.

Uit het nieuwe onderzoek zou blijken dat het gebruik van de vervalste documenten wel een schending zou zijn van redactionele richtlijnen en dat Bashir wel degelijk onjuist zou hebben gehandeld bij het verkrijgen van het interview. Een voormalig bestuurslid van BBC zegt tegen de krant The Telegraph dat het gebruik van vervalste documenten voor feitelijke programma's alleen geoorloofd is bij onderzoek naar serieuze misdaden, mits er al enig bewijs is dat de geïnterviewde schuldig is. "Die omstandigheden gelden zeker niet voor een interview met de Prinses van Wales", aldus het voormalig bestuurslid.

Het interview, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Diana en prins Charles gingen kort na de uitzending uit elkaar. Het gesprek betekende voor Bashir de doorbraak.

Op dezelfde dag dat de BBC het rapport ontving, kondigde de omroep ook het vertrek van Bashir aan. Hij zou een maand voor die aankondiging hebben besloten te stoppen bij de BBC om gezondheidsredenen.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden