Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bayer komt wederom niet onder grote Roundup-compensatie uit

Bayer komt wederom niet onder grote Roundup-compensatie uit

LEVERKUSEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse chemiereus Bayer is er opnieuw niet in geslaagd om onder een miljoenencompensatie uit te komen in een rechtszaak over onkruidverdelger Roundup. Rechters van een beroepshof in Californië hielden een eerder vonnis in stand uit een zaak die stamt uit 2019. Daardoor moet Bayer bijna 87 miljoen dollar betalen aan een echtpaar dat zei ziek te zijn geworden door het middel. Het is het derde beroep op rij dat Bayer verliest in rechtszaken over het middel.

Bayer zei in een verklaring dat het bedrijf het niet eens is met de uitspraak van het hof, omdat deze niet ondersteund wordt door bewijs uit de rechtszaak of de wet. "Monsanto bekijkt welke juridische mogelijkheden het in deze zaak heeft", aldus Bayer over het Amerikaanse biotechbedrijf, dat het overnam in 2018. Volgens het beroepshof is het schadebedrag gerechtvaardigd omdat het echtpaar genoeg bewijs heeft aangedragen dat Monsanto "moedwillig de veiligheid van anderen in gevaar heeft gebracht" met de manier waarop het met het onkruidverdelgingsmiddel is omgegaan.

In 2019 kreeg het echtpaar nog een compensatie van meer dan 2 miljard dollar toegewezen door een rechter. Maar dat bedrag werd later al teruggebracht tot 86,7 miljoen dollar in een beroepszaak. Die verlaagde geldstraf is bij het nieuwe vonnis in stand gehouden.

Schikkingen

Er lopen meerdere rechtszaken over het middel Roundup, waarmee Bayer al langer in zijn maag zit. Afgelopen week is een vierde rechtszaak begonnen in Californië. Bayer kreeg de affaire rond Roundup als onderdeel van de boedel bij de overname van Monsanto. Het bedrijf zelf heeft altijd gezegd dat de onkruidverdelger, waarmee Monsanto in de jaren zeventig begon, veilig is. Duizenden Amerikanen hebben rechtszaken aangespannen tegen het bedrijf omdat het middel kanker zou veroorzaken.

Bayer heeft in totaal al zo'n 16 miljard dollar opzij gezet om schikkingen te treffen met gedupeerden of rechtszaken te voeren. Een Amerikaanse rechter ging afgelopen voorjaar niet akkoord met een regeling waarmee Bayer toekomstige schadeclaims wil afhandelen. Het concern had voorgesteld 2 miljard dollar beschikbaar te stellen voor mensen die Roundup hadden gebruikt, maar nog niet ziek zijn geworden. Het geld zou dan bedoeld zijn voor medische kosten in de toekomst.

Roundup bevat het bestanddeel glyfosaat, dat in verband wordt gebracht met een vorm van lymfeklierkanker. Bayer houdt vol dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat dit middel de ziekte veroorzaakt. Wel heeft het bedrijf besloten vanaf 2023 geen producten met glyfosaat meer te verkopen aan particulieren in de Verenigde Staten.

Meer uit Financieel

Petronas begint met olieboringen voor de kust van Suriname

PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.

16 uur geleden
Topman TotalEnergies: Europa kan vanaf 2028 zonder Russisch gas

PARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.

17 uur geleden
Rusland schrapt heffing tarwe om ingezakte export te stimuleren

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.

18 uur geleden
China opent grootste Legoland ter wereld in Shanghai

SJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.

19 uur geleden
OPEC+ draait oliekraan verder open dan verwacht

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.

19 uur geleden
Vietnam boekt hoogste economische groei in tien jaar

HANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.

20 uur geleden
Bloomberg: OPEC+ pompt in augustus 550.000 vaten extra olie

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.

22 uur geleden