Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Basisschool 't Klinket houdt digitaal de deur open

Basisschool 't Klinket houdt digitaal de deur open

KOUDEKERKE – Zelden was het gebouw van basisschool ’t Klinket in Koudekerke zo stil en verlaten op een doordeweekse ochtend. Toch is dat nu de realiteit. Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere bezocht de school vorige week om zijn waardering uit te spreken voor de leerkrachten en digitaal in gesprek te gaan met leerlingen uit groep 8 die thuis hard aan het studeren waren.

Slechts een handjevol juffen en meesters zijn dagelijks, op voldoende afstand van elkaar, aanwezig op 't Klinket. Want het onderwijs mag niet stil komen te liggen, maar hoe zorg je daarvoor? Daarop hadden ze bij de school in Koudekerke al snel iets gevonden. Louis Reijnhoudt, een meester met veel verstand van ICT, legt het uit. "Er was al een bestaande online omgeving, dus die konden we vrij snel in gebruik nemen. Het was alleen zaak om de lesstof vorm te geven."

Snappet

Het weekend voordat de scholen werden gesloten, kwamen onder andere Danitsja van der Veer en Martien le Clercq, samen verantwoordelijk voor groep 8, bij elkaar. Een plan lag daardoor al snel klaar. "We vroegen ons meteen af: wat als de scholen dicht gaan? Dan moeten we een alternatief hebben. De maandag daarop konden we direct aan de slag."

Voor groep 7 en 8 was het vrij ‘simpel’. Die leerlingen maakten al gebruik van ‘Snappet’, een programma waarmee ze via de computer opdrachten kunnen maken. Juf Danitsja is er blij mee. "Kinderen hebben hun chromebook (laptop, redactie) mee naar huis gekregen en kunnen zelf aan de slag. Het programma past zich aan het niveau van de kinderen aan, dus iedereen kan werken aan zijn eigen doelen." De burgemeester hoorde het allemaal tevreden aan en merkte op dat de hedendaagse mogelijkheden een stuk groter zijn dan in zijn tijd.

De bovenbouw werkt dus digitaal, voor de onderbouw is dat een stuk lastiger. "Daarvoor hebben we opdrachten op papier gemaakt. Die kunnen per blokuur opgehaald worden, zodat het hier niet te druk wordt."

Videobellen

Via een platform kunnen de leerlingen vragen insturen over de oefenstof, de juffen en meesters bellen dan even in en geven via een videoverbinding uitleg. Dat wilde de burgemeester ook proberen en dus kroop hij achter de laptop en maakte verbinding met de twaalfjarige Ferre. Hij vertelde de burgemeester dat hij liever gewoon op school zat, maar goed kon begrijpen waarom het verstandiger was om dat even niet te doen. Toch was er één ding waarover Ferre zich wel zorgen maakte. "Gaat de eindmusical gewoon door?" Daarop kon Van der Zwaag geen antwoord geven, maar gelukkig voor Ferre en al zijn klasgenootjes is er ook nog tijd voor een lolletje. In het mapje ‘Gezellig’ delen de leerkrachten grappige foto’s of filmpjes van zichzelf en bedenken uitdagingen voor de kinderen.

Roeping

Nadat het gesprek was afgerond, belde toevallig Tobias in. Hij had een vraag over zijn huiswerk. "Hoi juf!", zei hij. "Hoi, met de burgemeester!", was het antwoord. De twaalfjarige leerling herstelde zich snel. "Hoi burgemeester, hoe gaat het met u?" Het gaf een klein inkijkje in de dagelijkse routine waarin basisscholen nu zijn verwikkeld. Want geen kinderen betekent niet dat ze niks te doen hebben. "Je bent keikapot. Je staat continu aan", vertelt juf Danitsja. Ook meester Martien maakt lange dagen. "Dit is mijn tweede thuis, echt mijn roeping. Het is soms best emotioneel."

Toekomst
De eerste weken zijn nu achter de rug en dat verliep bij ’t Klinket in ieder geval goed. Van de 175 leerlingen zit nagenoeg iedereen thuis, slechts een handjevol kwam langs voor de opvang. Meester Louis verwacht dat het aantal gaat stijgen. "Je doet een enorm beroep op alle ouders. Hoe lang is dat elastiek?"

De burgemeester stak zijn waardering niet onder stoelen of banken en sprak de kinderen tot slot digitaal toe. "Ik heb jullie enorm gemist vandaag. Het is mooi om te zien hoe jullie er toch mee bezig zijn. Ik heb veel waardering voor jullie en de meesters en juffen. Ik ben trots op jullie!"

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Staatsbosbeheer is afval en vernielingen beu: alle paalkampeerplaatsen verdwijnen

THOLEN - Staatsbosbeheer heeft besloten om de 17 paalkampeerterreinen, waarvan 3 in Zeeland, te sluiten en ontmantelen. De overlast van gebruikers is de laatste jaren te groot geworden. De terreinen waren al tijdelijk gesloten in verband met de coronamaatregelen.

12 uur geleden
Staatsbosbeheer is afval en vernielingen beu: alle paalkampeerplaatsen verdwijnen

VLISSINGEN - Staatsbosbeheer heeft besloten om de 17 paalkampeerterreinen, waarvan 3 in Zeeland, te sluiten en ontmantelen. De overlast van gebruikers is de laatste jaren te groot geworden. De terreinen waren al tijdelijk gesloten in verband met de coronamaatregelen.

12 uur geleden
Staatsbosbeheer is afval en vernielingen beu: alle paalkampeerplaatsen verdwijnen

BEVELAND - Staatsbosbeheer heeft besloten om de 17 paalkampeerterreinen, waarvan 3 in Zeeland, te sluiten en ontmantelen. De overlast van gebruikers is de laatste jaren te groot geworden. De terreinen waren al tijdelijk gesloten in verband met de coronamaatregelen.

12 uur geleden
Staatsbosbeheer is afval en vernielingen beu: alle paalkampeerplaatsen verdwijnen

MIDDELBURG/VEERE - Staatsbosbeheer heeft besloten om de 17 paalkampeerterreinen, waarvan 3 in Zeeland, te sluiten en ontmantelen. De overlast van gebruikers is de laatste jaren te groot geworden. De terreinen waren al tijdelijk gesloten in verband met de coronamaatregelen.

12 uur geleden
Staatsbosbeheer is afval en vernielingen beu: alle paalkampeerplaatsen verdwijnen

REIMERSWAAL/KAPELLE - Staatsbosbeheer heeft besloten om de 17 paalkampeerterreinen, waarvan 3 in Zeeland, te sluiten en ontmantelen. De overlast van gebruikers is de laatste jaren te groot geworden. De terreinen waren al tijdelijk gesloten in verband met de coronamaatregelen.

12 uur geleden
Vlissinger rijdt 62 km/u te hard op A58 bij Oost-Souburg: rijbewijs ingevorderd

VLISSINGEN - De politie heeft gistermiddag het rijbewijs van een 50-jarige Vlissinger ingevorderd. Hij reed 62 kilometer te hard op de A58 bij Oost-Souburg. Dat meldt de politie op Twitter.

15 uur geleden
Kinderen chatten met Klokhuis-presentatrice over angst

MIDDELBURG - Vanuit de bibliotheek in Middelburg vindt dinsdag 9 juni de Klokhuis Meet Up over angst plaats. Kinderen uit heel Nederland kunnen meedoen aan een live-stream en vragen stellen aan presentatrice Janouk Kelderman.

17 uur geleden