
Basisschool 't Klinket houdt digitaal de deur open
KOUDEKERKE – Zelden was het gebouw van basisschool ’t Klinket in Koudekerke zo stil en verlaten op een doordeweekse ochtend. Toch is dat nu de realiteit. Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere bezocht de school vorige week om zijn waardering uit te spreken voor de leerkrachten en digitaal in gesprek te gaan met leerlingen uit groep 8 die thuis hard aan het studeren waren.
Slechts een handjevol juffen en meesters zijn dagelijks, op voldoende afstand van elkaar, aanwezig op 't Klinket. Want het onderwijs mag niet stil komen te liggen, maar hoe zorg je daarvoor? Daarop hadden ze bij de school in Koudekerke al snel iets gevonden. Louis Reijnhoudt, een meester met veel verstand van ICT, legt het uit. "Er was al een bestaande online omgeving, dus die konden we vrij snel in gebruik nemen. Het was alleen zaak om de lesstof vorm te geven."
Snappet
Het weekend voordat de scholen werden gesloten, kwamen onder andere Danitsja van der Veer en Martien le Clercq, samen verantwoordelijk voor groep 8, bij elkaar. Een plan lag daardoor al snel klaar. "We vroegen ons meteen af: wat als de scholen dicht gaan? Dan moeten we een alternatief hebben. De maandag daarop konden we direct aan de slag."
Voor groep 7 en 8 was het vrij ‘simpel’. Die leerlingen maakten al gebruik van ‘Snappet’, een programma waarmee ze via de computer opdrachten kunnen maken. Juf Danitsja is er blij mee. "Kinderen hebben hun chromebook (laptop, redactie) mee naar huis gekregen en kunnen zelf aan de slag. Het programma past zich aan het niveau van de kinderen aan, dus iedereen kan werken aan zijn eigen doelen." De burgemeester hoorde het allemaal tevreden aan en merkte op dat de hedendaagse mogelijkheden een stuk groter zijn dan in zijn tijd.
De bovenbouw werkt dus digitaal, voor de onderbouw is dat een stuk lastiger. "Daarvoor hebben we opdrachten op papier gemaakt. Die kunnen per blokuur opgehaald worden, zodat het hier niet te druk wordt."
Videobellen
Via een platform kunnen de leerlingen vragen insturen over de oefenstof, de juffen en meesters bellen dan even in en geven via een videoverbinding uitleg. Dat wilde de burgemeester ook proberen en dus kroop hij achter de laptop en maakte verbinding met de twaalfjarige Ferre. Hij vertelde de burgemeester dat hij liever gewoon op school zat, maar goed kon begrijpen waarom het verstandiger was om dat even niet te doen. Toch was er één ding waarover Ferre zich wel zorgen maakte. "Gaat de eindmusical gewoon door?" Daarop kon Van der Zwaag geen antwoord geven, maar gelukkig voor Ferre en al zijn klasgenootjes is er ook nog tijd voor een lolletje. In het mapje ‘Gezellig’ delen de leerkrachten grappige foto’s of filmpjes van zichzelf en bedenken uitdagingen voor de kinderen.
Roeping
Nadat het gesprek was afgerond, belde toevallig Tobias in. Hij had een vraag over zijn huiswerk. "Hoi juf!", zei hij. "Hoi, met de burgemeester!", was het antwoord. De twaalfjarige leerling herstelde zich snel. "Hoi burgemeester, hoe gaat het met u?" Het gaf een klein inkijkje in de dagelijkse routine waarin basisscholen nu zijn verwikkeld. Want geen kinderen betekent niet dat ze niks te doen hebben. "Je bent keikapot. Je staat continu aan", vertelt juf Danitsja. Ook meester Martien maakt lange dagen. "Dit is mijn tweede thuis, echt mijn roeping. Het is soms best emotioneel."
Toekomst
De eerste weken zijn nu achter de rug en dat verliep bij ’t Klinket in ieder geval goed. Van de 175 leerlingen zit nagenoeg iedereen thuis, slechts een handjevol kwam langs voor de opvang. Meester Louis verwacht dat het aantal gaat stijgen. "Je doet een enorm beroep op alle ouders. Hoe lang is dat elastiek?"
De burgemeester stak zijn waardering niet onder stoelen of banken en sprak de kinderen tot slot digitaal toe. "Ik heb jullie enorm gemist vandaag. Het is mooi om te zien hoe jullie er toch mee bezig zijn. Ik heb veel waardering voor jullie en de meesters en juffen. Ik ben trots op jullie!"
BIJDRAGE DANIËL WISSEL
Meer uit Middelburg
SEROOSKERKE - Snel doorpakken voor een nieuwe school of een paar stappen terugzetten en meer tijd uittrekken voor een totaalplan. Bij dit dilemma koos Serooskerke voor een masterplan, met sloop, nieuwbouw en verhuizingen op meerdere plekken. Dat resulteert in een nieuwe basisschool, dorpshuis en woningen, verhuizing van de tennisclub naar de rand van het dorp, waar ze padelbanen kan aanleggen en herstel van het historische park Welgelegen - een Rijksmonument. "Als sluitstuk van dit project openen we de nieuwe basisschool op de locatie van het dorpshuis", vertelt wethouder John de Jonge van de gemeente Veere. "De planning is dat het begin 2028 zover is, zodat de kinderen hopelijk die kerstvakantie kunnen verhuizen."
1 uur geledenDOMBURG - Vakantiepark Hof Domburg is door de grote brand in zwembad De Parel tot en met zondag gesloten voor vakantiegangers. Dat schrijft Landal donderdag op haar website.
11 uur geledenNeeltje Jans vormt van 9 tot en met 11 juli het decor voor Sharkatag. Tijdens dit driedaagse evenement gaan honderden sportvissers op haaien vissen voor onderzoek. Dit initiatief van Sportvisserij Nederland levert veel nieuwe en waardevolle kennis op over deze kraakbeenvissen. Zo blijkt de Zeeuwse Voordelta een enorm belangrijk leefgebied en zelfs een kraamkamer voor internationale populaties van kwetsbare haaien- en roggensoorten.
16 uur geledenOp vrijdag 11 juli start de jaarlijkse Landelijke Tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan van 11 tot en met 13 juli meedoen. Eén kwartier tellen is al voldoende, maar je mag zeker ook vaker tellen! Vorig jaar werd de atalanta het meest gezien, maar ook dagpauwoog en klein koolwitje zijn dit jaar kanshebber. Misschien is er nog een dark horse die de top binnenkomt.
18 uur geledenDOMBURG - De brandweer heeft het sein 'brand meester' gegeven voor de grote brand in zwembad De Parel in Domburg. Wel zal het nablussen nog uren duren. Omwonenden die uit voorzorg hun wonngen moesten verlaten, kunnen weer terug naar huis. Dat meldt de Veiligheidregio Zeeland (VRZ) donderdagmiddag.
20 uur geledenMIDDELBURG - De gemeente Middelburg biedt een breed scala aan onderwijs, van basisscholen tot hoger onderwijs. 'Met ongeveer 3700 studenten die momenteel in Middelburg studeren, vormt het vervolgonderwijs - University College Roosevelt (UCR), HZ University of Applied Sciences en Scalda - een belangrijke economische pijler voor de gemeente', aldus de gemeente Middelburg. Samen met de gemeente Vlissingen werkt Middelburg aan een toekomstbestendig beleid voor vervolgonderwijs tot 2035 en betrekt daarbij onderwijsinstellingen, inwoners en studenten door middel van gesprekken en enquêtes.
21 uur geledenDOMBURG - De brandweer is nog steeds met man en macht in actie om de brand in zwembad De Parel in Domburg te blussen. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) kan al wel melden dat het vuur zich niet meer lijkt te verspreiden. Uit voorzorg zijn enkele woningen ontruimd vanwege rookoverlast. De bewoners zijn door de gemeente opgevangen.
21 uur geleden