Basisschool 't Klinket houdt digitaal de deur open
KOUDEKERKE – Zelden was het gebouw van basisschool ’t Klinket in Koudekerke zo stil en verlaten op een doordeweekse ochtend. Toch is dat nu de realiteit. Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere bezocht de school vorige week om zijn waardering uit te spreken voor de leerkrachten en digitaal in gesprek te gaan met leerlingen uit groep 8 die thuis hard aan het studeren waren.
Slechts een handjevol juffen en meesters zijn dagelijks, op voldoende afstand van elkaar, aanwezig op 't Klinket. Want het onderwijs mag niet stil komen te liggen, maar hoe zorg je daarvoor? Daarop hadden ze bij de school in Koudekerke al snel iets gevonden. Louis Reijnhoudt, een meester met veel verstand van ICT, legt het uit. "Er was al een bestaande online omgeving, dus die konden we vrij snel in gebruik nemen. Het was alleen zaak om de lesstof vorm te geven."
Snappet
Het weekend voordat de scholen werden gesloten, kwamen onder andere Danitsja van der Veer en Martien le Clercq, samen verantwoordelijk voor groep 8, bij elkaar. Een plan lag daardoor al snel klaar. "We vroegen ons meteen af: wat als de scholen dicht gaan? Dan moeten we een alternatief hebben. De maandag daarop konden we direct aan de slag."
Voor groep 7 en 8 was het vrij ‘simpel’. Die leerlingen maakten al gebruik van ‘Snappet’, een programma waarmee ze via de computer opdrachten kunnen maken. Juf Danitsja is er blij mee. "Kinderen hebben hun chromebook (laptop, redactie) mee naar huis gekregen en kunnen zelf aan de slag. Het programma past zich aan het niveau van de kinderen aan, dus iedereen kan werken aan zijn eigen doelen." De burgemeester hoorde het allemaal tevreden aan en merkte op dat de hedendaagse mogelijkheden een stuk groter zijn dan in zijn tijd.
De bovenbouw werkt dus digitaal, voor de onderbouw is dat een stuk lastiger. "Daarvoor hebben we opdrachten op papier gemaakt. Die kunnen per blokuur opgehaald worden, zodat het hier niet te druk wordt."
Videobellen
Via een platform kunnen de leerlingen vragen insturen over de oefenstof, de juffen en meesters bellen dan even in en geven via een videoverbinding uitleg. Dat wilde de burgemeester ook proberen en dus kroop hij achter de laptop en maakte verbinding met de twaalfjarige Ferre. Hij vertelde de burgemeester dat hij liever gewoon op school zat, maar goed kon begrijpen waarom het verstandiger was om dat even niet te doen. Toch was er één ding waarover Ferre zich wel zorgen maakte. "Gaat de eindmusical gewoon door?" Daarop kon Van der Zwaag geen antwoord geven, maar gelukkig voor Ferre en al zijn klasgenootjes is er ook nog tijd voor een lolletje. In het mapje ‘Gezellig’ delen de leerkrachten grappige foto’s of filmpjes van zichzelf en bedenken uitdagingen voor de kinderen.
Roeping
Nadat het gesprek was afgerond, belde toevallig Tobias in. Hij had een vraag over zijn huiswerk. "Hoi juf!", zei hij. "Hoi, met de burgemeester!", was het antwoord. De twaalfjarige leerling herstelde zich snel. "Hoi burgemeester, hoe gaat het met u?" Het gaf een klein inkijkje in de dagelijkse routine waarin basisscholen nu zijn verwikkeld. Want geen kinderen betekent niet dat ze niks te doen hebben. "Je bent keikapot. Je staat continu aan", vertelt juf Danitsja. Ook meester Martien maakt lange dagen. "Dit is mijn tweede thuis, echt mijn roeping. Het is soms best emotioneel."
Toekomst
De eerste weken zijn nu achter de rug en dat verliep bij ’t Klinket in ieder geval goed. Van de 175 leerlingen zit nagenoeg iedereen thuis, slechts een handjevol kwam langs voor de opvang. Meester Louis verwacht dat het aantal gaat stijgen. "Je doet een enorm beroep op alle ouders. Hoe lang is dat elastiek?"
De burgemeester stak zijn waardering niet onder stoelen of banken en sprak de kinderen tot slot digitaal toe. "Ik heb jullie enorm gemist vandaag. Het is mooi om te zien hoe jullie er toch mee bezig zijn. Ik heb veel waardering voor jullie en de meesters en juffen. Ik ben trots op jullie!"
BIJDRAGE DANIËL WISSEL
Meer uit Middelburg
ARNEMUIDEN - Snoepen en een museumbezoek kunnen prima samengaan blijkt in de Langstraat in Arnemuiden. Daar runt Janneke Lindenbergh samen met haar man David Het Oude Toonkamertje. Een museum met als thema 'even terug in de tijd'.
4 uur geledenBERGEN OP ZOOM/ROOSENDAAL - Vanaf maandag 16 september rijden er twee weken lang geen treinen tussen Roosendaal en Dordrecht. Dit komt doordat ProRail in die periode werkzaamheden aan het spoor uitvoert. Treinreizigers moeten rekening houden met een vertraging van ongeveer 30 minuten, omdat zij via Breda moeten omreizen.
8 uur geledenWESTKAPELLE - Op de Zeedijk van Westkapelle staat vuurtoren 't Lage Licht. Met zijn 16 meter een stuk kleiner dan zijn grote en bekende broer 't Hoge Licht aan de rand van het dorp, maar zeker interessant genoeg om de klim naar boven te maken.
11 uur geledenGAPINGE - Een fietser op een speedpedelec is vrijdagochtend gewond geraakt bij een botsing met een auto. Dat gebeurde aan de rand van Gapinge. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht.
11 uur geledenMIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Suzan de Groot die gepubliceerd werd. Ze maakte deze zonnige foto van een zonnebloemveld bij Klein Valkenisse.
1 dag geledenDOMBURG - Deze week start de bouw van drie levensloopbestendige woningen aan de Brouwerijweg in Domburg. Met de bouw van deze huurwoningen hoopt Zeeuwland de doorstroming binnen Domburg op gang. Als alles volgens planning verloopt is de bouw begin 2025 gereed.
1 dag geledenMIDDELBURG/DOMBURG - Wie heeft er grond beschikbaar om bomen op te planten? Sinds 2021 werkt de provincie hard om meer bomen en bos in Zeeland aan te planten. Dit maakt onderdeel uit van 'De Zeeuwse Bosvisie'. Om dit verder aan te moedigen is er geld beschikbaar.
1 dag geleden