Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Basisschool 't Klinket houdt digitaal de deur open

Basisschool 't Klinket houdt digitaal de deur open

KOUDEKERKE – Zelden was het gebouw van basisschool ’t Klinket in Koudekerke zo stil en verlaten op een doordeweekse ochtend. Toch is dat nu de realiteit. Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere bezocht de school vorige week om zijn waardering uit te spreken voor de leerkrachten en digitaal in gesprek te gaan met leerlingen uit groep 8 die thuis hard aan het studeren waren.

Slechts een handjevol juffen en meesters zijn dagelijks, op voldoende afstand van elkaar, aanwezig op 't Klinket. Want het onderwijs mag niet stil komen te liggen, maar hoe zorg je daarvoor? Daarop hadden ze bij de school in Koudekerke al snel iets gevonden. Louis Reijnhoudt, een meester met veel verstand van ICT, legt het uit. "Er was al een bestaande online omgeving, dus die konden we vrij snel in gebruik nemen. Het was alleen zaak om de lesstof vorm te geven."

Snappet

Het weekend voordat de scholen werden gesloten, kwamen onder andere Danitsja van der Veer en Martien le Clercq, samen verantwoordelijk voor groep 8, bij elkaar. Een plan lag daardoor al snel klaar. "We vroegen ons meteen af: wat als de scholen dicht gaan? Dan moeten we een alternatief hebben. De maandag daarop konden we direct aan de slag."

Voor groep 7 en 8 was het vrij ‘simpel’. Die leerlingen maakten al gebruik van ‘Snappet’, een programma waarmee ze via de computer opdrachten kunnen maken. Juf Danitsja is er blij mee. "Kinderen hebben hun chromebook (laptop, redactie) mee naar huis gekregen en kunnen zelf aan de slag. Het programma past zich aan het niveau van de kinderen aan, dus iedereen kan werken aan zijn eigen doelen." De burgemeester hoorde het allemaal tevreden aan en merkte op dat de hedendaagse mogelijkheden een stuk groter zijn dan in zijn tijd.

De bovenbouw werkt dus digitaal, voor de onderbouw is dat een stuk lastiger. "Daarvoor hebben we opdrachten op papier gemaakt. Die kunnen per blokuur opgehaald worden, zodat het hier niet te druk wordt."

Videobellen

Via een platform kunnen de leerlingen vragen insturen over de oefenstof, de juffen en meesters bellen dan even in en geven via een videoverbinding uitleg. Dat wilde de burgemeester ook proberen en dus kroop hij achter de laptop en maakte verbinding met de twaalfjarige Ferre. Hij vertelde de burgemeester dat hij liever gewoon op school zat, maar goed kon begrijpen waarom het verstandiger was om dat even niet te doen. Toch was er één ding waarover Ferre zich wel zorgen maakte. "Gaat de eindmusical gewoon door?" Daarop kon Van der Zwaag geen antwoord geven, maar gelukkig voor Ferre en al zijn klasgenootjes is er ook nog tijd voor een lolletje. In het mapje ‘Gezellig’ delen de leerkrachten grappige foto’s of filmpjes van zichzelf en bedenken uitdagingen voor de kinderen. 

Roeping

Nadat het gesprek was afgerond, belde toevallig Tobias in. Hij had een vraag over zijn huiswerk. "Hoi juf!", zei hij. "Hoi, met de burgemeester!", was het antwoord. De twaalfjarige leerling herstelde zich snel. "Hoi burgemeester, hoe gaat het met u?" Het gaf een klein inkijkje in de dagelijkse routine waarin basisscholen nu zijn verwikkeld. Want geen kinderen betekent niet dat ze niks te doen hebben. "Je bent keikapot. Je staat continu aan", vertelt juf Danitsja. Ook meester Martien maakt lange dagen. "Dit is mijn tweede thuis, echt mijn roeping. Het is soms best emotioneel."

Toekomst
De eerste weken zijn nu achter de rug en dat verliep bij ’t Klinket in ieder geval goed. Van de 175 leerlingen zit nagenoeg iedereen thuis, slechts een handjevol kwam langs voor de opvang. Meester Louis verwacht dat het aantal gaat stijgen. "Je doet een enorm beroep op alle ouders. Hoe lang is dat elastiek?"

De burgemeester stak zijn waardering niet onder stoelen of banken en sprak de kinderen tot slot digitaal toe. "Ik heb jullie enorm gemist vandaag. Het is mooi om te zien hoe jullie er toch mee bezig zijn. Ik heb veel waardering voor jullie en de meesters en juffen. Ik ben trots op jullie!"

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

7 uur geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

7 uur geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

8 uur geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

1 dag geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

1 dag geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

2 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

2 dagen geleden