Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banken behaalden volgens EY voordeel bij coronasteun voor KLM

Banken behaalden volgens EY voordeel bij coronasteun voor KLM

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat heeft tijdens de coronapandemie banken mogelijk een te groot voordeel gegeven tijdens de redding van KLM. Dat stellen onderzoekers van consultancybureau EY in een evaluatie van het steunpakket ter waarde van 3,4 miljard euro voor de luchtvaartmaatschappij.

Een groep banken stelde krediet beschikbaar om een bankroet te voorkomen. Maar de Staat stond garant voor zo'n groot deel daarvan dat de financiële concerns minder risico liepen dan voor de coronacrisis. Daarmee had het steunpakket volgens EY veel weg van een 'bail-out' voor banken, oftewel bedrijven uit de problemen helpen met belastinggeld. Ook slaagde het toenmalige kabinet er nauwelijks in andere belanghebbenden, bijvoorbeeld leveranciers of aandeelhouders, mee te laten betalen aan de redding van KLM.

De groep banken stelde een kredietfaciliteit beschikbaar van 2,4 miljard euro, waar de Staat voor 90 procent garant voor stond. Zelf verstrekte de staat een achtergestelde lening van 1 miljard euro. EY rekende voor dat de banken dankzij het reddingspakket risico liepen met 240 miljoen euro aan krediet voor KLM, terwijl dat voor de coronacrisis nog 665 miljoen euro was.

Veel eerder terugbetaald

De Staat slaagde er wel in het belangrijkste doel te bereiken, namelijk het laten voortbestaan van KLM tijdens de crisis die het internationale vliegverkeer grotendeels platlegde. Ook wijzen EY-onderzoekers erop dat KLM alle steun veel eerder had terugbetaald dan verwacht.

Door de grote rol van de banken bij het verlenen van noodkrediet, was het voor het kabinet ook wel moeilijker om KLM te dwingen financiële voorwaarden na te leven. Zo ontbrak het de Staat aan "pressiemiddelen" zoals het direct opeisbaar maken van een lening.

Nog te behalen doelen

Niet alle doelen van het steunpakket zijn gehaald. KLM had namelijk ook financieel sterker uit de coronapandemie moeten komen, maar de resultaten van de luchtvaartmaatschappij zijn nu niet op het niveau van voor de pandemie. Dat komt volgens EY onder andere door kostenstijgingen, oorlogen en personeelstekorten.

Meer uit Financieel

Verzekeraar Aegon bij dalers op Damrak na kwartaalupdate

AMSTERDAM (ANP) - Aegon stond vrijdag bij de dalers op de Amsterdamse beurs na een kwartaalupdate. De aanwas van kapitaal bij het verzekeringsconcern viel daarbij tegen. Ondanks de onzekere economische omstandigheden denkt Aegon wel de financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. Ook kondigde het bedrijf een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 200 miljoen euro. Het aandeel werd 1 procent lager gezet.

1 uur geleden
Bloomberg: TikTok-moederbedrijf dit jaar bijna zo groot als Meta

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van TikTok ByteDance verwacht dit jaar bijna even groot te worden als het Amerikaanse Meta. Het Chinese concern mikt op een omzetgroei van ongeveer een vijfde tot 186 miljard dollar, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, rekent op een omzet van 187 miljard dollar.

2 uur geleden
Japanse economie krimpt door dalende export

TOKIO (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Japanse economie is in de drie maanden tot en met maart 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het land exporteerde minder en huishoudens gaven minder uit, meldde het economisch onderzoeksbureau van de Japanse regering bij een eerste raming. Het is het eerste kwartaal van krimp sinds begin vorig jaar.

2 uur geleden
Taiwan positief over handelsgesprek op hoog niveau met VS

TAIPEI (ANP/RTR) - Taiwan is positief over handelsbesprekingen met de Verenigde Staten. De hoogste handelsvertegenwoordigers van beide landen spraken elkaar op een economische top in Zuid-Korea. Volgens de Taiwanese vicepremier Cheng Li-Chiun verliep dat gesprek goed.

2 uur geleden
Nederlandse export van goederen stijgt in maart

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in maart opnieuw gestegen, na een groei in februari en januari. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van machines, chemische producten en voedings- en genotmiddelen toe. De groei kwam uit op 3,2 procent.

3 uur geleden
Prijsstijgingen verhogen omzet detailhandel, vooral in foodsector

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de detailhandel is in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,1 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat had vooral te maken met prijsstijgingen, het aantal verkochte goederen nam toe met 0,9 procent. Zo zette de foodsector meer om, terwijl het verkoopvolume juist terugliep.

4 uur geleden
Shein opent groot magazijn in Vietnam om invoerheffingen VS

HANOI/SHANGHAI (ANP/RTR) - De Chinese fastfashionwebshop Shein gaat een enorm magazijn huren in Vietnam, meldt persbureau Reuters op basis van twee anonieme bronnen. Het is de eerste keer dat Shein in het land actief is. Shein zou hiertoe hebben besloten om de blootstelling aan de onvoorspelbare handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China te verminderen.

4 uur geleden