Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Banenverlies bij FrieslandCampina als veestapel hard krimpt

Banenverlies bij FrieslandCampina als veestapel hard krimpt

AMERSFOORT (ANP) - Een significante krimp van het aantal melkveehouders in Nederland gaat bij FrieslandCampina banen kosten. Zo’n ingreep in het personeelsbestand is onvermijdelijk als ook de Nederlandse aanvoer van melk daalt als gevolg van maatregelen om de hoeveelheid stikstof omlaag te brengen. Mede daarom ziet de zuivelcoöperatie meer heil in andere methodes om de neerslag van stikstof in natuurgebieden te beperken, zegt topman Hein Schumacher in een toelichting op de jaarcijfers.

"Als er echt een significante reductie is van de veestapel, dan is het antwoord natuurlijk dat je het aantal productielocaties aanpast, de werkgelegenheid omlaag gaat en de investeringen dalen. Maar dat is één scenario", legt Schumacher uit. De wereldwijde vraag naar melk en zuivelproducten zouden melkveehouders elders moeten opvangen, bijvoorbeeld op locaties van FrieslandCampina in Pakistan en Indonesië.

Hij prijst het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes, met wie hij zelf ook "een goed gesprek had", als een gebalanceerd resultaat van alle gesprekken met betrokkenen in het stikstofdebat. Dat speelt nu al enkele jaren omdat natuurgebieden te veel schade oplopen door de hoge stikstofneerslag en de rechter in 2019 een streep zette door de toen geldende regels om daar iets aan te doen. De vrees is dat veel veehouders, die stikstof produceren, moeten stoppen.

Woest aantrekkelijke uitkoopregeling

"Wat ik gebalanceerd vond aan het rapport-Remkes is, dat als er hoge druk is, er mogelijkheden komen. Zoals het verplaatsen van melkveehouderijen, stalmaatregelen en innovatie. En als dat allemaal niet werkt we samen moeten komen tot een oplossing. Dat vind ik genuanceerder dan roepen dat er een woest aantrekkelijke uitkoopregeling komt."

Financieel topman Hans Janssen vult aan dat onder de leden-melkveehouders van FrieslandCampina vooral "heel veel animo bestaat om door te gaan". Dat komt onder andere doordat hun bedrijf vaak van generatie op generatie is overgedragen binnen de familie.

Prijsverhogingen

In 2022 boekte FrieslandCampina een hogere omzet en winst en kregen melkveehouders een recordbedrag uitgekeerd. Die gestegen resultaten waren onder andere het gevolg van prijsverhogingen die het zuivelconcern doorvoerde om hogere kosten op te vangen. Ook waren internationale zuivelprijzen in 2022 lange tijd hoog, maar nu dalen ze volgens Schumacher weer hard. Dat is binnenkort ook te merken in de supermarkten. De prijzen voor boter of melk zullen niet direct dalen, maar minder hard stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zegt Schumacher.

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

36 minuten geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

46 minuten geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

1 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

2 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

3 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

5 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

5 uur geleden