Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Azië verdedigt zich tegen nieuw coronavirus

Azië verdedigt zich tegen nieuw coronavirus

WUHAN (ANP/AFP/RTR) - Aziatische landen nemen voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding te voorkomen van het nieuwe coronavirus. Thailand laat vliegtuigpassagiers uit risicogebieden in China screenen op luchthavens in Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Krabi. Wie symptomen vertoont, wordt uit voorzorg 24 uur in quarantaine geplaatst.

In Thailand arriveren tijdens het Chinees Nieuwjaar, dat komend weekend begint, zo'n 1300 passagiers per dag uit Wuhan. Die Chinese miljoenenstad is het epicentrum van de virusuitbraak. Minister Anutin Charnvirakul (Volksgezondheid) zegt dat passagiers "zonder uitzondering" worden gecontroleerd.

Ook andere landen komen in actie. Het Vietnamese ministerie van Volksgezondheid meldt dat opdracht is gegeven tot meer grenscontroles. Taiwan heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor Wuhan en heeft de screening van passagiers op luchthavens opgevoerd.

Extra controles

Op de drukke luchthaven van Hongkong moeten passagiers uit Wuhan gezondheidsverklaringen invullen. Wie jokt over symptomen van het virus, riskeert een boete en een maandenlange gevangenisstraf. "We bereiden ons voor het op het ergste", zegt Matthew Cheung, een topbestuurder uit de metropool.

De autoriteiten in Australië beginnen donderdag met extra controles op luchthavens. Dan worden passagiers gecontroleerd op wekelijkse vluchten van Wuhan naar Sydney. Zij krijgen ook een flyer met het verzoek zich te melden als ze koorts hebben of denken dat ze het virus hebben opgelopen.

De belangrijkste medische adviseur van de Australische regering, waarschuwt dat dergelijke maatregelen maar beperkt bescherming bieden. "We kunnen niet helemaal voorkomen dat het virus het land binnenkomt. De incubatieperiode duurt waarschijnlijk een week."

Meer uit Buitenland

Trump krijgt toch weer spreekverbod in civiele fraudezaak

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechter in New York heeft Donald Trump in zijn civiele fraudezaak opnieuw een spreekverbod opgelegd. De oud-president en zijn advocaten mogen zich daardoor niet meer in het openbaar uitlaten over medewerkers van de rechtbank, blijkt uit rechtbankstukken. Trump is vaker met rechters gebotst over zijn uitlatingen die hij vooral verspreid via sociale media.

1 uur geleden
Israël kwaad op Spanje om uitspraken premier Sánchez

MADRID/TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Israël heeft donderdag zijn ambassadeur uit Spanje teruggehaald om uitspraken van de Spaanse premier Pedro Sánchez. Die sprak eerder op de dag zijn twijfels uit over Israëls optreden tijdens de oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
Europese Commissie wil dierenwelzijn tijdens transport verbeteren

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt zal het vervoer van levende dieren naar een slachthuis niet langer duren dan negen uur en moeten vervoerders meer rekening houden met temperatuur en de leeftijd van de dieren. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel van de Europese Commissie dat volgende week officieel naar buiten komt.

1 uur geleden
Twee Israëlische gijzelaars vrijgelaten in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/AFP/RTR) - Twee Israëlische gijzelaars die vastzaten in de Gazastrook zijn vrijgelaten. Ze zijn in Gaza-Stad overgedragen aan het Rode Kruis, waarna ze doorgeleid zijn naar de Israëlische krijgsmacht (IDF) aan de grens. De overdracht was door het internationale Rode Kruis (ICRC) aangekondigd tegenover de IDF en wordt bevestigd door een Palestijnse functionaris. Het zou gaan om twee vrouwen.

2 uur geleden
Blinken tegen Israël: bescherm burgers zuidelijke Gazastrook

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds 7 oktober gezegd dat Israël zich moet afvragen hoe burgers in de zuidelijke Gazastrook worden beschermd, voor ze er militaire operaties uitvoeren. Israël moet volgens Blinken alles doen om te voorkomen dat meer burgers het slachtoffer worden.

3 uur geleden
Russisch hooggerechtshof verbiedt lhbti-beweging om extremisme

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De "internationale lhbti-beweging" is door het Russische hooggerechtshof als extremistisch aangemerkt en verboden. Het is niet duidelijk welke personen of organisaties door het besluit zullen worden getroffen en wat de gevolgen zullen zijn.

3 uur geleden
Britse oud-minister van Financiën Alistair Darling (70) overleden

EDINBURGH (ANP/AFP) - De voormalige Britse minister van Financiën Alistair Darling is op 70-jarige leeftijd overleden. De Labourpoliticus zat vanaf de monsterzege van zijn partij in 1997 dertien jaar lang in kabinetten van Tony Blair en Gordon Brown. Hij overleed na een kort verblijf in het ziekenhuis, meldt zijn familie.

4 uur geleden