Azië verdedigt zich tegen nieuw coronavirus
WUHAN (ANP/AFP/RTR) - Aziatische landen nemen voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding te voorkomen van het nieuwe coronavirus. Thailand laat vliegtuigpassagiers uit risicogebieden in China screenen op luchthavens in Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Krabi. Wie symptomen vertoont, wordt uit voorzorg 24 uur in quarantaine geplaatst.
In Thailand arriveren tijdens het Chinees Nieuwjaar, dat komend weekend begint, zo'n 1300 passagiers per dag uit Wuhan. Die Chinese miljoenenstad is het epicentrum van de virusuitbraak. Minister Anutin Charnvirakul (Volksgezondheid) zegt dat passagiers "zonder uitzondering" worden gecontroleerd.
Ook andere landen komen in actie. Het Vietnamese ministerie van Volksgezondheid meldt dat opdracht is gegeven tot meer grenscontroles. Taiwan heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor Wuhan en heeft de screening van passagiers op luchthavens opgevoerd.
Extra controles
Op de drukke luchthaven van Hongkong moeten passagiers uit Wuhan gezondheidsverklaringen invullen. Wie jokt over symptomen van het virus, riskeert een boete en een maandenlange gevangenisstraf. "We bereiden ons voor het op het ergste", zegt Matthew Cheung, een topbestuurder uit de metropool.
De autoriteiten in Australië beginnen donderdag met extra controles op luchthavens. Dan worden passagiers gecontroleerd op wekelijkse vluchten van Wuhan naar Sydney. Zij krijgen ook een flyer met het verzoek zich te melden als ze koorts hebben of denken dat ze het virus hebben opgelopen.
De belangrijkste medische adviseur van de Australische regering, waarschuwt dat dergelijke maatregelen maar beperkt bescherming bieden. "We kunnen niet helemaal voorkomen dat het virus het land binnenkomt. De incubatieperiode duurt waarschijnlijk een week."
Meer uit Buitenland
SEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse politie is een onderzoek gestart naar president Yoon Suk-yeol voor verraad, meldt persbureau Yonhap. Het onderzoek volgt na het uitroepen van de militaire noodtoestand eerder deze week en de chaos die daarop volgde.
6 minuten geledenSEOUL (ANP/AFP/RTR) - Kim Yong-hyun, die woensdag aftrad als minister van Defensie van Zuid-Korea, krijgt een reisverbod opgelegd om zijn rol in het uitroepen van de noodtoestand in het land, meldt persbureau Yonhap. Aanklagers zijn een onderzoek gestart naar president Yoon Suk-yeol, zijn minister van Binnenlandse Zaken en de voormalig minister van Defensie. De andere twee krijgen geen dergelijke verboden.
1 uur geledenMEMPHIS (ANP/RTR) - De politie van Memphis gebruikt buitensporig geweld en discrimineert zwarte mensen, oordeelt het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag. Deze conclusie volgt uit een onderzoek dat in juli 2023 startte, als gevolg van de dood van de zwarte automobilist Tyre Nichols. De 29-jarige Nichols werd op 7 januari 2023 bij zijn arrestatie na een verkeerscontrole door vijf agenten geschopt en geslagen met een wapenstok. Nichols overleed drie dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Amnesty International heeft voor het eerst vastgesteld dat Israël zich schuldig maakt aan genocide op de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. De mensenrechtenorganisatie waarschuwde eerder voor het risico op volkerenmoord, maar zegt nu genoeg bewijs te hebben dat er daadwerkelijk sprake is van genocide.
6 uur geledenCOVENTRY (ANP/AFP/DPA/RTR) - Islamistische opstandelingen hebben de Syrische stad Hama van drie kanten omsingeld, zegt het in Engeland gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Overheidstroepen in de stad zouden nog maar één vluchtroute over hebben, namelijk richting Homs in het zuiden.
10 uur geledenPARIJS (ANP) - De druk op de Franse president Emmanuel Macron om op te stappen, is volgens Marine Le Pen toegenomen. Toch roept de leider van de rechtse partij Rassemblement National (RN) Macron niet op om te vertrekken. Dat is aan Macron zelf, zei ze vlak nadat het parlement premier Michel Barnier en zijn kabinet had weggestuurd. De linkse partij LFI vindt wel dat de president moet vertrekken.
10 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een motie van wantrouwen aangenomen tegen minister-president Michel Barnier. Het is voor het eerst sinds 1962 dat in Frankrijk op deze manier een premier wordt weggestuurd. 331 van de 574 parlementariërs stemden voor de motie. Het is nu aan Barnier om zijn ontslag in te dienen bij de president.
11 uur geleden