Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Auto-industrie vraagt na klimaatdeal om 'drastische maatregelen'

Auto-industrie vraagt na klimaatdeal om 'drastische maatregelen'

BRUSSEL (ANP) - De Europese auto-industrie roept op tot "drastische maatregelen op het gebied van laadinfrastructuur", nu de EU-klimaatministers een akkoord hebben bereikt over een Europees klimaatpakket. Door die deal mogen er vanaf 2035 alleen nog nieuwe personenauto's worden verkocht die emissievrij zijn.

De Europese autobrancheorganisatie ACEA zegt het besluit te respecteren, maar wijst erop dat het grote gevolgen heeft, niet alleen voor de auto-industrie maar ook voor de economie van de EU als geheel. Als er straks vrijwel alleen nog maar elektrische auto's verkocht kunnen worden dan is er een groot netwerk van laadpalen en snelladers nodig. En voor het aanleggen daarvan zullen ook weer veel grondstoffen nodig zijn.

"De beslissing roept belangrijke vragen op die nog niet zijn beantwoord, zoals hoe Europa strategische toegang tot de belangrijke grondstoffen voor e-mobiliteit garandeert", verklaart Oliver Zipse, president van ACEA en tevens topman van BMW. Hij voegt eraan toe dat waterstof en andere CO2-neutrale brandstoffen ook een belangrijke rol kunnen spelen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot in het wegvervoer.

Duidelijk signaal

Een en ander betekent volgens ACEA dat andere partijen ook hun steentje zullen moeten bijdragen. Voor de autofabrikanten zou het daarnaast belangrijk zijn dat ze goed en tijdig weten waar ze aan toe zijn. Voor elke lidstaat zullen er heldere infrastructuurdoelen moeten komen en een tussentijdse herziening van de CO2-regelgeving is in de ogen van de branche ook essentieel.

Het akkoord over de emissievrije auto's is onderdeel van het zogeheten Fit for 55-pakket met wetsvoorstellen om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent te verminderen. "Dit is een belangrijk en duidelijk signaal", aldus minister Rob Jetten, al had Nederland ingezet op 2030 voor een verbod op nieuwe auto's met klassieke verbrandingsmotor. "Duurzaam rijden wordt de standaard in de EU, de grootste interne markt ter wereld."

Emissievrij

Nieuwe personenwagens moeten al tegen 2030 55 procent minder CO2 uitstoten dan in het referentiejaar 2021, bestelwagens 50 procent. Tegen 2035 moeten ze helemaal emissievrij zijn. Fabrikanten die minder dan 10.000 voertuigen per jaar produceren, krijgen enkele jaren uitstel. Dat is vooral om luxemerken als Ferrari lucht te geven.

De Europese Commissie gaat in 2026 bovendien evalueren hoe de ontwikkeling naar een emissievrij voertuigenpark vordert. Dat is omdat Duitsland, dat vanwege de belangen van zijn auto-industrie aanvankelijk tegenstribbelde, wil dat na 2035 ook nieuwe auto's die op alternatieve, CO2-neutrale brandstoffen rijden, op de EU-markt kunnen worden toegelaten.

Over het akkoord moet nog worden onderhandeld met het Europees Parlement.

Meer uit Financieel

Noodlijdend IT-bedrijf Atos stelt deadline reddingsplan uit

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft de deadline van zijn reddingsplan uitgesteld tot 3 mei. Atos, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, diende eerder deze maand een herstructureringsplan in bij banken en andere schuldeisers. Het bedrijf stelde daarin 1,2 miljard euro aan nieuw kapitaal nodig te hebben om zijn activiteiten voort te zetten en de schulden met ongeveer de helft te verminderen. Ook wil het bedrijf de looptijd van andere schulden met vijf jaar verlengen.

55 minuten geleden
Modebedrijf Hermès verkoopt meer, met name in Azië

PARIJS (ANP) - Het Franse modebedrijf Hermès, vooral bekend van de Birkin- en Kelly-handtassen, heeft in het eerste kwartaal de verkoop verhoogd, geholpen door sterke groei op de grote Aziatische markt. Maar ook in de andere regio's verkocht het concern meer dure handtassen en zijden sjaals.

56 minuten geleden
Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het "zorgelijk" dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel om opheldering vragen.

1 uur geleden
Blokker werkt aan laatste details herfinanciering, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - De herfinanciering van Blokker is nog steeds niet rond, meldt topman Ynse Stapert van moederbedrijf Mirage Retail Group. Stapert zei twee weken geleden al dat de herfinanciering bijna rond was en dat hij naar verwachting deze week meer kan vertellen over de toekomst van de winkelketen. "We zijn er nog steeds heel druk mee bezig en zetten nu de laatste puntjes", zegt hij donderdag.

1 uur geleden
Duits consumentenvertrouwen op hoogste niveau in twee jaar

NEURENBERG (ANP/AFP) - Het vertrouwen van Duitse consumenten is verder toegenomen tot het hoogste niveau in twee jaar, meldt marktonderzoeksbureau GfK. Hoewel het consumentenvertrouwen over het geheel genomen nog altijd op een laag niveau ligt, zijn consumenten de laatste tijd positiever geworden over hun inkomen, na een reeks van overeenkomsten over loonsverhogingen die onlangs door de vakbonden in heel Duitsland zijn gesloten.

1 uur geleden
Accountantsorganisatie wil breder onderzoek naar examenfraude

HOOFDDORP (ANP) - Veel meer accountantskantoren moeten onderzoeken of medewerkers en partners zich schuldig hebben gemaakt aan examenfraude, vindt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De brancheorganisatie heeft alle kantoren met minstens drie externe accountants een brief gestuurd met die oproep.

2 uur geleden
Investeerder KKR neemt Hans Anders-moederbedrijf nexeye over

GORINCHEM (ANP) - De grote Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR neemt het moederbedrijf nexeye van optiek- en hoorzorgketen Hans Anders over van het Britse investeringsbedrijf 3i Group. De partijen hebben daarvoor een definitieve koopovereenkomst getekend.

2 uur geleden