
Australische spionagedienst herziet 'terrorismetermen'
CANBERRA (ANP) - De Australische spionagedienst Asio gaat anders over terroristen of extremisten praten. Volgens de chef, Mike Burgess, zorgen de termen islamitisch extremisme en extreemrechts extremisme voor misverstanden. Ze missen tegenwoordig doel en de Asio wil het daarom voortaan hebben over "ideologisch gemotiveerd gewelddadig extremisme" of "religieus gemotiveerd gewelddadig extremisme".
Volgens Burgess richten onderzoeken zich voornamelijk op figuren die door gewelddadig extremisme een gevaar vormen en onderzoekt zijn dienst niet op basis van politieke of religieuze achtergrond van verdachten. Bovendien zijn de extremisten steeds vaker niet speciaal extreem links of rechts. Ze hangen bepaalde ideeën aan over de ineenstorting van de sociale orde of over samenzweringen die niet echt links of rechts zijn. Hij noemde ook gewelddadige misogynisten (vrouwenhaters) of mensen uit de groep die 'incel', onvrijwillig celibatair, wordt genoemd.
Burgess wil ook af van islamitisch extremisme omdat hij vindt dat bepaalde moslimgemeenschappen terecht klagen dat het veelvuldig gebruik van de term, alle islamieten stigmatiseert en de samenleving verdeelt. De Australische spionagechef zei woensdag volgens plaatselijke media in de hoofdstad Canberra dat er een redelijke kans bestaat dat het land getroffen wordt door een gewelddadige extremist.
De gemiddelde ideologisch gemotiveerde extremist is volgens hem een man van rond de 25 jaar oud. De ideologische extremisten zijn meer verspreid over het land dan de andere extremisten en er lijken er fors meer van bij te komen. Wat het voor de spionagedienst moeilijk maakt, is dat de ideologische gewelddadige extremisten steeds vaker niet met hakenkruizen of hamers en sikkels te koop lopen, maar vaak redelijk goed opgeleide jonge mensen uit de middenstand zijn die sociaal-economische grieven hebben. Omdat mensen door coronamaatregelen vaker thuis op internet zitten, ontstaan er makkelijker allerlei extremistische groepjes online.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
25 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De benoeming van een aantal rechters van het Duitse Constitutionele Hof is uitgesteld, nadat er ruzie was ontstaan binnen de coalitie. Het christendemocratische blok van bondskanselier Friedrich Merz trok een paar uur voor de stemming in het parlement de steun in voor een kandidaat die was aangedragen door coalitiegenoot SPD.
30 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is toch niet van plan om de rampenbestrijdingsdienst FEMA op te heffen, schrijft The Washington Post. Hij zinspeelde maanden op de ontbinding van die organisatie, maar volgens functionarissen is dat niet meer aan de orde.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - In de Gazastrook zijn sinds eind mei zeker 798 mensen omgekomen bij pogingen om voedselhulp te bereiken, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. De meeste doden vielen in de buurt van distributiepunten van de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF).
1 uur geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland wil extra Amerikaanse F-35's bestellen, meldt nieuwsplatform Politico op gezag van bronnen. Duitsland streeft ernaar niet te afhankelijk te zijn van Amerikaans defensiematerieel, maar de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw Europees gevechtsvliegtuig loopt stroef.
2 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft voor het eerst zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi ontmoet. De ministers spraken elkaar op de ASEAN-top in Maleisië.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie bereidt drukmiddelen voor tegen Israël, voor het geval de nieuwe afspraken over humanitaire hulp aan de Gazastrook niet worden nagekomen. Dat melden diplomatieke bronnen in Brussel aan het Duitse persbureau DPA.
7 uur geleden