Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische premier zegt sorry voor lage vaccinatiegraad

Australische premier zegt sorry voor lage vaccinatiegraad

CANBERRA (ANP/RTR) - De Australische premier Scott Morrison heeft zijn excuses aangeboden voor de trage manier waarop het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 is uitgerold. Hij deed dat volgens Australische media op de dag waarop het aantal besmettingen in de meest drukbevolkte staat van het land, New South Wales, de hoogste piek bereikte in 16 maanden.

"Het spijt me dat we niet in staat zijn geweest de doelen te halen waarop we hadden gehoopt aan het begin van het jaar", zei premier Morrison. "Sommige zaken hebben we in de hand, andere zaken niet."

Op dit moment is 11 procent van de Australiërs volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Het oorspronkelijke doel was dat alle inwoners in oktober volledig gevaccineerd zouden zijn. Dagelijks zijn er in het land minder dan 150.000 vaccinaties beschikbaar, veel minder dan veel andere ontwikkelde landen.

New South Wales

Volgens Morrison is het beeld de laatste maand wel veranderd, nu het aantal mensen dat volledig is gevaccineerd, is verdrievoudigd.

De staat New South Wales meldt donderdag 124 nieuwe besmettingen met Covid-19, het hoogste aantal in 16 maanden tijd. Een dag eerder waren 110 nieuwe gevallen geregistreerd.

Delta-variant

Vorig jaar werd Australië nog wereldwijd geroemd om de manier waarop de pandemie werd aangepakt. Al vrij snel na de uitbraak sloot het land de grenzen. Op een bevolking van zo'n 25 miljoen mensen raakten er ruim 32.000 besmet en overleden 915 mensen. Ter vergelijking: in Nederland overleden sinds het begin van de uitbraak zeker 17.804 mensen.

Dit jaar worstelt Australië met het inperken van de zeer besmettelijke Delta-variant. Daardoor groeit het aantal besmettingen nog steeds. Begin deze maand viel de eerste Australische coronadode van dit jaar. Verschillende steden en staten in Australië zijn al een aantal weken in strenge lockdown, zoals Sydney en South Australia.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS veroordelen 'intimidatie' van buitenlandse pers in China

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Staten zeggen zich "grote zorgen" te maken over de manier waarop buitenlandse verslaggevers worden behandeld in China. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat journalisten zijn lastiggevallen en geïntimideerd.

1 uur geleden
Krijgsraad vervolgt zaak Surinaamse oud-president Bouterse

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse krijgsraad gaat vrijdag verder met de behandeling van de verzetzaak tegen de Surinaamse oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse in het 8 decemberproces. Het Surinaamse Openbaar Ministerie zal aan het woord komen en een strafeis uitspreken, zo is aangekondigd door het hof van justitie.

5 uur geleden
Rechter seponeert een van de elf aanklachten tegen Weinstein

LOS ANGELES (ANP) - De rechter heeft een van de elf aanklachten tegen voormalig Hollywood-producer Harvey Weinstein geseponeerd. De advocaten van Weinstein meenden dat drie van de aanklachten verjaard waren, maar de rechter wees dat in twee gevallen af. De rechter geeft de openbaar aanklagers wel de kans om de geseponeerde aanklacht aan te passen en opnieuw in te dienen.

7 uur geleden
Meerdere doden en veel gewonden door bosbranden in Turkije

ANTALYA (ANP) - Door bosbranden in het zuiden van Turkije zijn vier mensen overleden en ruim 180 mensen gewond geraakt, melden lokale autoriteiten. Duizenden brandweerlieden zijn uitgerukt uit naar drukke toeristische gebieden langs de Mediterrane kust. Er woedden nog tientallen branden in Turkije, maar het grootste deel hiervan is volgens de Turkse minister van land- en bosbouw onder controle.

7 uur geleden
Biden wil coronavaccinatie belonen met 100 dollar

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Alle pas gevaccineerde Amerikanen zouden 100 dollar (ongeveer 85 euro) moeten krijgen. De Amerikaanse president Biden roept de autoriteiten in het land op dat bedrag te verstrekken aan iedereen die zich laat prikken tegen het coronavirus.

11 uur geleden
Aanklacht misbruik tegen hoogste geestelijke in VS tot nu toe

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse ex-kardinaal Theodore McCarrick (91) is aangeklaagd voor aanranding van een tiener in 1974. De voormalige aartsbisschop van Washington is daarmee de hoogste katholieke functionaris in het land die wordt vervolgd voor seksueel misbruik, melden Amerikaanse media.

13 uur geleden
Langer avondklok in Salou, Sitges en Barcelona

BARCELONA (ANP/AFP) - Pech voor vakantievierende nachtbrakers in de Spaanse regio Catalonië. In de strijd tegen corona wordt in populaire badplaatsen als Salou en Sitges en in de hoofdstad Barcelona de avondklok verlengd, voor de tweede keer.

15 uur geleden