Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische premier zegt sorry voor lage vaccinatiegraad

Australische premier zegt sorry voor lage vaccinatiegraad

CANBERRA (ANP/RTR) - De Australische premier Scott Morrison heeft zijn excuses aangeboden voor de trage manier waarop het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 is uitgerold. Hij deed dat volgens Australische media op de dag waarop het aantal besmettingen in de meest drukbevolkte staat van het land, New South Wales, de hoogste piek bereikte in 16 maanden.

"Het spijt me dat we niet in staat zijn geweest de doelen te halen waarop we hadden gehoopt aan het begin van het jaar", zei premier Morrison. "Sommige zaken hebben we in de hand, andere zaken niet."

Op dit moment is 11 procent van de Australiërs volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Het oorspronkelijke doel was dat alle inwoners in oktober volledig gevaccineerd zouden zijn. Dagelijks zijn er in het land minder dan 150.000 vaccinaties beschikbaar, veel minder dan veel andere ontwikkelde landen.

New South Wales

Volgens Morrison is het beeld de laatste maand wel veranderd, nu het aantal mensen dat volledig is gevaccineerd, is verdrievoudigd.

De staat New South Wales meldt donderdag 124 nieuwe besmettingen met Covid-19, het hoogste aantal in 16 maanden tijd. Een dag eerder waren 110 nieuwe gevallen geregistreerd.

Delta-variant

Vorig jaar werd Australië nog wereldwijd geroemd om de manier waarop de pandemie werd aangepakt. Al vrij snel na de uitbraak sloot het land de grenzen. Op een bevolking van zo'n 25 miljoen mensen raakten er ruim 32.000 besmet en overleden 915 mensen. Ter vergelijking: in Nederland overleden sinds het begin van de uitbraak zeker 17.804 mensen.

Dit jaar worstelt Australië met het inperken van de zeer besmettelijke Delta-variant. Daardoor groeit het aantal besmettingen nog steeds. Begin deze maand viel de eerste Australische coronadode van dit jaar. Verschillende steden en staten in Australië zijn al een aantal weken in strenge lockdown, zoals Sydney en South Australia.

Meer uit Buitenland

Gestolen geld op Surinaamse ministerie van Financiën weer terecht

PARAMARIBO (ANP) - De bijna 19 miljoen euro (59 miljoen Surinaamse dollar) die in juli bleek te zijn verdwenen op het Surinaams ministerie van Financiën en Planning, is weer terecht. Dat heeft minister Armand Achaibersing van Financiën laten weten op een persconferentie.

32 minuten geleden
Orkaan Ian brengt migrantenboot tot zinken, 23 Cubanen vermist

MIAMI (ANP/AFP) - De orkaan Ian heeft op weg naar Florida een boot met Cubaanse migranten tot zinken gebracht. Volgens de Amerikaanse grenspolitie worden 23 opvarenden vermist. De lokale nieuwssite Local10.com meldde dat het vaartuig woensdagmorgen bij de Florida Keys in de woeste golven verdween. Vier personen slaagden erin zwemmend Stock Island te bereiken, vlak bij Key West. Ze zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.

52 minuten geleden
Veiligheidsraad buigt zich vrijdag over Nordstream-sabotage

MOSKOU (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen om zich te buigen over de gaslekkages in de pijpleidingen Nordstream 1 en 2 in de Oostzee. Dat heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde woensdag gezegd tijdens een persconferentie na te zijn ingelicht door Frankrijk, de huidige voorzitter van de VN-Raad.

4 uur geleden
Von der Leyen: bijtende sancties tegen Rusland om escalaties

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil Rusland met "bijtende sancties" treffen na de recente "escalatie" rond de oorlog in Oekraïne, hebben Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell gezamenlijk in Brussel verklaard. Op tafel liggen een plafond voor olieprijzen, verdere invoerbeperkingen van Russische producten en een nieuw EU-uitvoerverbod van goederen die Moskou militair zou kunnen gebruiken. Ook zouden EU-burgers niet meer in het bestuur mogen zitten van een Russisch bedrijf en worden individuen en bedrijven die de volgens hen "illegale" referenda in Oekraïne hebben georganiseerd op de sanctielijst gezet.

4 uur geleden
Kremlin schrapt uitreisverbod mannen na mogelijke interne ruzie

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering heeft besloten geen algemeen uitreisverbod in te stellen voor weerbare mannen, oftewel mannen die geschikt zijn voor de strijdkrachten. Ondanks dat ze het land wel uit mogen, krijgen ze geen nieuw paspoort meer. Het uitreisverbod geldt wel voor mensen die al voor militaire dienst zijn opgeroepen en zich moeten melden, schrijven Russische media.

6 uur geleden
Deense minister: inspectie lekken Nord Stream over 1 of 2 weken

BRUSSEL (ANP/AFP) - Het kan één of twee weken gaan duren voordat inspecties uitgevoerd kunnen worden aan de lekkende gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee. Dat meldde de Deense minister van Defensie Morten Bødskov vanuit Brussel. Volgens hem moet het water rond de gaslekkages eerst voldoende kalmeren om te kunnen zien wat er is gebeurd.

7 uur geleden
Doden en gewonden bij Israëlische actie op Westoever

JENIN (ANP/RTR) - Israëlische troepen hebben vier Palestijnen gedood bij een actie in Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn er meer dan veertig gewonden gevallen.

8 uur geleden