
Australische premier zegt sorry voor lage vaccinatiegraad
CANBERRA (ANP/RTR) - De Australische premier Scott Morrison heeft zijn excuses aangeboden voor de trage manier waarop het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 is uitgerold. Hij deed dat volgens Australische media op de dag waarop het aantal besmettingen in de meest drukbevolkte staat van het land, New South Wales, de hoogste piek bereikte in 16 maanden.
"Het spijt me dat we niet in staat zijn geweest de doelen te halen waarop we hadden gehoopt aan het begin van het jaar", zei premier Morrison. "Sommige zaken hebben we in de hand, andere zaken niet."
Op dit moment is 11 procent van de Australiërs volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Het oorspronkelijke doel was dat alle inwoners in oktober volledig gevaccineerd zouden zijn. Dagelijks zijn er in het land minder dan 150.000 vaccinaties beschikbaar, veel minder dan veel andere ontwikkelde landen.
New South Wales
Volgens Morrison is het beeld de laatste maand wel veranderd, nu het aantal mensen dat volledig is gevaccineerd, is verdrievoudigd.
De staat New South Wales meldt donderdag 124 nieuwe besmettingen met Covid-19, het hoogste aantal in 16 maanden tijd. Een dag eerder waren 110 nieuwe gevallen geregistreerd.
Delta-variant
Vorig jaar werd Australië nog wereldwijd geroemd om de manier waarop de pandemie werd aangepakt. Al vrij snel na de uitbraak sloot het land de grenzen. Op een bevolking van zo'n 25 miljoen mensen raakten er ruim 32.000 besmet en overleden 915 mensen. Ter vergelijking: in Nederland overleden sinds het begin van de uitbraak zeker 17.804 mensen.
Dit jaar worstelt Australië met het inperken van de zeer besmettelijke Delta-variant. Daardoor groeit het aantal besmettingen nog steeds. Begin deze maand viel de eerste Australische coronadode van dit jaar. Verschillende steden en staten in Australië zijn al een aantal weken in strenge lockdown, zoals Sydney en South Australia.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is toch niet van plan om de rampenbestrijdingsdienst FEMA op te heffen, schrijft The Washington Post. Hij zinspeelde maanden op de ontbinding van die organisatie, maar volgens functionarissen is dat niet meer aan de orde.
13 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR) - In de Gazastrook zijn sinds eind mei zeker 798 mensen omgekomen bij pogingen om voedselhulp te bereiken, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. De meeste doden vielen in de buurt van distributiepunten van de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF).
19 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland wil extra Amerikaanse F-35's bestellen, meldt nieuwsplatform Politico op gezag van bronnen. Duitsland streeft ernaar niet te afhankelijk te zijn van Amerikaans defensiematerieel, maar de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw Europees gevechtsvliegtuig loopt stroef.
1 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft voor het eerst zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi ontmoet. De ministers spraken elkaar op de ASEAN-top in Maleisië.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie bereidt drukmiddelen voor tegen Israël, voor het geval de nieuwe afspraken over humanitaire hulp aan de Gazastrook niet worden nagekomen. Dat melden diplomatieke bronnen in Brussel aan het Duitse persbureau DPA.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/DPA) - In juni kwamen 232 Oekraïense burgers om door Russische aanvallen en raakten er 1343 gewond. Dat is het hoogste maandtotaal sinds het begin van de oorlog in februari 2022, meldt de mensenrechtenwaarnemersmissie van de Verenigde Naties in Oekraïne (HRMMU).
5 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mahmoud Khalil, een voormalige student aan Columbia University in New York, eist 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) schadevergoeding van de Amerikaanse overheid. Hij stelt dat hij meer dan drie maanden ten onrechte werd vastgehouden om zijn steun aan pro-Palestijnse demonstraties op de campus.
5 uur geleden