
Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar extra celstraf
NAYPYIDAW (ANP/RTR/AFP) - Ex-regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft in Myanmar vier jaar extra celstraf gekregen, volgens bronnen van de persbureaus Reuters en AFP. Zij kreeg de straf voor meerdere vergrijpen, waaronder het bezit van walkietalkies waarvoor zij geen vergunning bezat. In december kreeg ze ook al vier jaar cel, voor opruiing tegen het leger en het overtreden van de coronaregels. Maar die straf werd later gehalveerd. Ook werd toen bij nader inzien bepaald dat zij die straf in huisarrest mag uitzitten.
Suu Kyi (76) staat in Myanmar terecht in bijna een dozijn verschillende zaken. Samen zouden die haar voor maximaal honderd jaar in de gevangenis kunnen doen belanden. Zij en andere politici werden na de militaire staatsgreep op 1 februari 2021 onder huisarrest geplaatst. De coup was gepleegd omdat er volgens het leger was gefraudeerd bij de parlementsverkiezingen in november 2020. De regerende partij van Suu Kyi werd bij die verkiezingen nog groter, waardoor de militairen hun macht verder zagen afnemen. Het waren pas de tweede democratische verkiezingen in het land in decennia. Internationale waarnemers hadden geen misstanden vastgesteld.
Myanmar was voor die verkiezingen vijftig jaar lang een militaire dictatuur. Suu Kyi zette zich in deze periode in voor meer democratisering. Wegens die strijd zat ze jarenlang vast en kreeg ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Maar ze is niet onomstreden. Haar wordt vooral verweten dat ze de laatste jaren niet genoeg heeft gedaan om de Rohingya-minderheid in Myanmar te beschermen. Vele honderdduizenden Rohingya's zijn naar Bangladesh gevlucht, omdat er in Myanmar veel geweld tegen hen werd gepleegd.
Het Noorse Nobelcomité, dat de prestigieuze vredesprijs toekent, heeft kritiek geuit op de veroordeling van Suu Kyi. Voorzitter Berit Reiss-Andersen liet persbureau AFP weten zich grote zorgen te maken over de politica. "De laatste uitspraak tegen Aung San Suu Kyi is politiek gemotiveerd."
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
1 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
3 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
4 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Er komt een "gehele reset" in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Amerikaanse president Trump zaterdagavond op Truth Social. Volgens hem is er op een vriendelijke en constructieve manier onderhandeld en is er grote vooruitgang geboekt in het Zwitserse Genève.
9 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan ontkent het zaterdag met India overeengekomen staakt-het-vuren in Kasjmir te hebben geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Pakistan zich "blijft inzetten voor een strikte naleving van het bestand". India beschuldigde Pakistan ervan het bestand binnen een paar uur te hebben geschonden en zei terug te slaan.
13 uur geledenLONDEN (ANP) - Bekende Britten als Dua Lipa, Elton John en Ian McKellen roepen premier Keir Starmer op nog eens te kijken naar de copyrightwetgeving in Groot-Brittannië. Zij willen dat ze door goede wetgeving beter beschermd worden tegen kunstmatige intelligentie (AI), schrijft de BBC.
14 uur geleden