Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar extra celstraf

Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar extra celstraf

NAYPYIDAW (ANP/RTR/AFP) - Ex-regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft in Myanmar vier jaar extra celstraf gekregen, volgens bronnen van de persbureaus Reuters en AFP. Zij kreeg de straf voor meerdere vergrijpen, waaronder het bezit van walkietalkies waarvoor zij geen vergunning bezat. In december kreeg ze ook al vier jaar cel, voor opruiing tegen het leger en het overtreden van de coronaregels. Maar die straf werd later gehalveerd. Ook werd toen bij nader inzien bepaald dat zij die straf in huisarrest mag uitzitten.

Suu Kyi (76) staat in Myanmar terecht in bijna een dozijn verschillende zaken. Samen zouden die haar voor maximaal honderd jaar in de gevangenis kunnen doen belanden. Zij en andere politici werden na de militaire staatsgreep op 1 februari 2021 onder huisarrest geplaatst. De coup was gepleegd omdat er volgens het leger was gefraudeerd bij de parlementsverkiezingen in november 2020. De regerende partij van Suu Kyi werd bij die verkiezingen nog groter, waardoor de militairen hun macht verder zagen afnemen. Het waren pas de tweede democratische verkiezingen in het land in decennia. Internationale waarnemers hadden geen misstanden vastgesteld.

Myanmar was voor die verkiezingen vijftig jaar lang een militaire dictatuur. Suu Kyi zette zich in deze periode in voor meer democratisering. Wegens die strijd zat ze jarenlang vast en kreeg ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Maar ze is niet onomstreden. Haar wordt vooral verweten dat ze de laatste jaren niet genoeg heeft gedaan om de Rohingya-minderheid in Myanmar te beschermen. Vele honderdduizenden Rohingya's zijn naar Bangladesh gevlucht, omdat er in Myanmar veel geweld tegen hen werd gepleegd.

Het Noorse Nobelcomité, dat de prestigieuze vredesprijs toekent, heeft kritiek geuit op de veroordeling van Suu Kyi. Voorzitter Berit Reiss-Andersen liet persbureau AFP weten zich grote zorgen te maken over de politica. "De laatste uitspraak tegen Aung San Suu Kyi is politiek gemotiveerd."

Meer uit Buitenland

Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

1 uur geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

6 uur geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

6 uur geleden
Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

10 uur geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

11 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

13 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

14 uur geleden