
Aung San Suu Kyi krijgt huisarrest na jaar van eenzame opsluiting
NAYPYIDAW (ANP) - De voormalige leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, krijgt na een jaar van eenzame opsluiting huisarrest. Dat meldt het Myanmarese kanaal van de Britse omroep BBC. De Nobelprijswinnares zat vast sinds de militaire staatsgreep in Myanmar in 2021. Donderdag werd ze alvast overgebracht naar een overheidsgebouw in de hoofdstad Naypyidaw.
Sinds de coup is er amper informatie naar buiten gekomen over de gezondheidstoestand van de 78-jarige Aung San Suu Kyi. Er zijn al langer geruchten dat ze ziek zou zijn. De legerleiding van Myanmar ontkent dat.
De Myanmarese autoriteiten hebben de overplaatsing nog niet bevestigd. Mogelijk bieden ze met een huisarrest een antwoord op de groeiende internationale druk over de omstandigheden waarin Aung San Suu Kyi werd vastgehouden. Eerder deze maand mocht de voormalige leider in de gevangenis al bij hoge uitzondering de Thaise minister van Buitenlandse Zaken ontvangen.
Huisarrest
Aung San Suu Kyi kreeg al meerdere keren huisarrest tijdens de vorige militaire besturen van Myanmar. Tussen 1989 en 2010 bracht ze met enkele onderbrekingen vijftien jaar in gevangenschap door. In die periode werd ze een wereldwijd icoon van democratie en van de strijd tegen onderdrukking.
Nadat ze in 2010 vrijkwam, slaagde ze erin opnieuw op te klimmen in de politiek van haar land. Bij de verkiezingen van 2015 won ze een absolute meerderheid en werd ze Adviseur van Staat, de facto het hoofd van de Myanmarese regering.
33 jaar detentie
Na de coup van februari 2021 werd Aung San Suu Kyi opnieuw gearresteerd en kreeg ze een gevangenisstraf van 33 jaar opgelegd. Sindsdien woedt er in het Zuidoost-Aziatische land een bloedige strijd tussen het leger en tegenstanders die vaak vanuit de jungle opereren. Volgens waarnemers van de Verenigde Naties heeft het conflict veel weg van een burgeroorlog.
Meer uit Buitenland
ISLAMABAD (ANP/AFP) - Overstromingen in Pakistan hebben tot dusver 64 levens geëist. Er zijn 117 gewonden. Mogelijk lopen die aantallen verder op omdat de zware regens zeker tot zaterdag zullen aanhouden, met waarschijnlijk nieuwe overstromingen tot gevolg, waarschuwt het Pakistaanse weerinstituut.
51 minuten geledenRIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Chinese president Xi Jinping reist komend weekend niet af naar Brazilië voor de top van BRICS-landen. Het is voor het eerst sinds hij in 2013 aan de macht kwam dat Xi een jaarlijkse BRICS-top overslaat.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt nog niets gehoord te hebben over het opschorten van wapenleveranties vanuit de Verenigde Staten. De Amerikanen is om meer informatie gevraagd. Bronnen zeggen dat de levering van luchtverdedigingsraketten en andere precisiemunitie is opgeschort.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs reageren verdeeld op het nieuwe klimaatdoel van de Europese Commissie voor 2040. De groene en linkse partijen zijn blij dat de Commissie heeft toegezegd de uitstoot per 2040 met 90 procent te verminderen. Ze zijn echter niet blij met het voorstel dat lidstaten per 2036 3 procent van hun uitstoot kunnen afkopen met een zogeheten CO2-krediet buiten de EU. Rechtse en conservatieve partijen vragen zich juist af of het klimaatdoel haalbaar is.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie kan niet "vanzelfsprekend" rekenen op de steun van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement voor een nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Daarvoor waarschuwde partijleider Iratxe García woensdag op een persconferentie. De sociaaldemocraten zijn de tweede partij van het parlement.
2 uur geledenMELBOURNE (ANP) - Australië heeft een visum voor rapper Kanye 'Ye' West ingetrokken na de release van zijn nummer Heil Hitler. Volgens immigratieminister Tony Burke was het visum al toegekend, maar weer ingetrokken om uitspraken van de rapper, meldt nieuwswebsite ABC. "Hij heeft veel beledigende opmerkingen gemaakt waar mijn functionarissen opnieuw naar hebben gekeken na de uitgave van dat nummer", aldus Burke.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft volgens Greenpeace onvoldoende geluisterd naar haar eigen klimaatadviseurs. De organisatie brengt in herinnering dat de Wetenschappelijke Klimaatadviesraad van de EU een maand geleden heeft aanbevolen te streven naar 90 tot 95 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2040. Die vermindering zou bovendien in de EU zelf moeten plaatsvinden en niet buiten de EU via koolstofhandel, vond de raad.
2 uur geleden