Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI en Heineken op kop in vlakke AEX na resultaten

ASMI en Heineken op kop in vlakke AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier ASMI en bierbrouwer Heineken waren woensdag de sterkste stijgers in de AEX-index, die weinig beweging liet zien. Beleggers waren duidelijk tevreden over de kwartaalberichten van de twee ondernemingen. Betaalbedrijf Adyen (min 2,7 procent) stond daarentegen onderaan na een tegenvallend kwartaalbericht van zijn Franse branchegenoot Worldline, die de verwachtingen voor het hele jaar verlaagde.

ASMI maakte een koerssprong van dik 8 procent. Het chipbedrijf ontving afgelopen kwartaal minder orders door een zwakke vraag uit de markt, maar de omzet groeide wel. Ook werd er weer winst geboekt na een verlies een jaar eerder. Volgens topman Benjamin Loh leverde ASMI "robuuste resultaten te midden van aanhoudend zwakke marktomstandigheden".

Vlakke koopvolumes

Heineken verkocht minder bier in het derde kwartaal, maar zag de omzet licht stijgen dankzij prijsverhogingen. Het bedrijf stelt een vertraging te zien van de consumentenvraag in verschillende markten die te kampen hebben met uitdagende macro-economische omstandigheden en zal waakzaam blijven op de kosten. De winstverwachting voor het hele jaar bleef wel ongewijzigd. Het aandeel werd ruim 2 procent hoger gezet.

AkzoNobel verloor dik 2 procent. De verfproducent, bekend van merken als Sikkens en Flexa, bleef afgelopen kwartaal profiteren van hogere prijzen voor zijn producten en lagere grondstofkosten. Het bedrijf boekte flink meer winst. De omzet nam wel af door een negatieve wisselkoersimpact en vlakke verkoopvolumes.

Duurzame omzetgroei

KPN daalde 0,3 procent. Het telecomconcern boekte in het derde kwartaal meer winst en handhaafde de jaarverwachtingen. Volgens topman Joost Farwerck blijft de huidige strategie positieve resultaten opleveren met een duurzame omzetgroei uit diensten in alle segmenten.

De AEX noteerde in de ochtendhandel onveranderd op 721,87 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 773,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

Gucci

In de MidKap steeg tankopslagbedrijf Vopak 3 procent na goed ontvangen cijfers. Ook de resultaten van Deutsche Bank vielen in de smaak. De grootste bank van Duitsland boekte meer winst en steeg 5 procent in Frankfurt. In Parijs zakte Kering bijna 4 procent na tegenvallende verkoopcijfers van het moederbedrijf van luxemerk Gucci.

De euro was 1,0585 dollar waard, tegen 1,0683 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 83,31 dollar. Brentolie werd ook een half procent goedkoper, op 87,67 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

7 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

7 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

8 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

11 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

12 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

12 uur geleden