Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ASMI en ASML onderaan in AEX, B&S zakt na vertrek topman

ASMI en ASML onderaan in AEX, B&S zakt na vertrek topman

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASMI en ASML stonden maandag onderaan in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Bij de kleinere bedrijven ging B&S Group hard onderuit. De distributeur en groothandelaar, die zich bezighoudt met bevoorrading van cruiseschepen en luchthavens, ziet topman Tako de Haan en vicevoorzitter van de raad van commissarissen Willem Blijdorp per direct vertrekken. Ook stelt het bedrijf de publicatie van de jaarcijfers uit. Het aandeel kelderde bijna 11 procent.

Volgens B&S spelen er kwesties rond mogelijke belangenverstrengelingen, die een aanvullende toelichting in de jaarrekening 2022 vereisen. Er is al langer onrust in de top van B&S. In december werd president-commissaris Jan Arie van Barneveld weggestuurd, op aandringen van oprichter en grootaandeelhouder Blijdorp. Ook de onafhankelijke commissaris Kitty Koelemeijer stapte op. Blijdorp wilde het bedrijf vorige zomer van de beurs halen, maar zijn bod werd als te laag verworpen.

De beursweek begon verder relatief rustig, mede doordat Wall Street gesloten blijft vanwege Presidents' Day. Later in de week komen onder meer de AEX-bedrijven Wolters Kluwer, Besi en KPN nog met resultaten. Ook wordt uitgekeken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die woensdag op het programma staan. Beleggers hopen in die aantekeningen meer aanwijzingen te vinden over de toekomstige rentestappen.

Philips

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de min op 763,35 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 1033,96 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen bleven vrijwel vlak. Parijs verloor 0,1 procent.

Zorgtechnologieconcern Philips was koploper in de AEX met een plus van 2,4 procent. Bierbrouwer Heineken volgde met een winst van 1,1 procent. ASMI en ASML stonden onderaan met verliezen van rond de 1 procent.

Fugro en Ericsson

In de MidKap ging Fugro aan kop met een winst van 2,9 procent. De bodemonderzoeker gaat voor de oostkust van de Verenigde Staten meewerken aan de komst van windmolens op zee. Fugro gaf geen financiƫle details maar sprak wel van een significante opdracht. Laadpalenmaker Alfen sloot de rij met een min van 2,8 procent.

In Stockholm daalde Ericsson 0,3 procent. De Zweedse producent van telecomapparatuur schrapt ongeveer 1400 banen in het thuisland.

De euro en dollar

De euro was 1,0684 dollar waard, tegen 1,0673 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 76,78 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 83,69 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

20 minuten geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

18 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

18 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

20 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

23 uur geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

23 uur geleden
Wall Street sluit met winst, grote banken lager na cijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen en de kwartaalresultaten van grote Amerikaanse banken.

1 dag geleden