
Asiel ligt vooral politiek gevoelig sinds 'grasslapers' Ter Apel
DEN HAAG (ANP) - De spanningen over de migratieaanpak lopen binnen het kabinet zo hoog op, dat niet wordt uitgesloten dat Rutte IV daar over gaat vallen. Van meet af aan was asielmigratie een gevoelig punt in de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Maar vooral sinds vorig jaar mei, toen de asielcrisis uit de hand liep en honderden asielzoekers buiten op het gras in Ter Apel moesten slapen, werd de zoektocht naar een oplossing steeds prangender en de druk groter. En de verschillen in opvattingen tussen de vier partijen steeds duidelijker.
Over een ding zijn de vier partijen het eens: er moet grip op migratie komen. Dat is ook in het regeerakkoord vastgelegd. "Nederland staat voor een rechtvaardig, humaan en effectief asiel- en migratiebeleid. Wij willen migratie zoveel mogelijk in goede banen leiden en meer grip krijgen op migratie." De legale migratie moet worden verbeterd en de irreguliere migratie aangepakt. Ook moet overlast worden bestreden en uitgeprocedeerde asielzoekers terug worden gestuurd naar het land van herkomst.
Toen de coalitieafspraken werden uitgewerkt, kwam al snel gedoe. Niet alleen tussen de coalitiepartijen, maar ook binnen de partijen. Vooral de VVD-achterban liet flink van zich horen, maar ook die van de ChristenUnie. Wat de ene partij humaan vindt, vindt de ander volstrekt inhumaan bijvoorbeeld. VVD en CDA zijn voor een strenger asielbeleid dan D66 en ChristenUnie.
Eerste asieldeal
In augustus vorig jaar kwam het kabinet met een eerste, moeizaam tot stand gekomen asieldeal. Een onderdeel daarvan was een rem op nareizigers. Dat lag vooral bij de ChristenUnie, maar ook bij D66 moeilijk. De hoogste bestuursrechter zette een streep door de maatregel omdat die in strijd is met het nationale en Europese recht.
In november liepen de gemoederen nog hoger op, toen staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken, VVD) met zijn spreidingswet kwam. Doel daarvan is de opvang van asielzoekers eerlijk over Nederland te verdelen, waarbij gemeenten die weigeren daartoe gedwongen kunnen worden. Veel VVD'ers willen niets weten van wat zij de 'dwangwet' noemen.
VVD-congres
Aanvankelijk wilde de VVD-Kamerfractie dan ook niet instemmen met het wetsvoorstel. VVD-leider Mark Rutte moest er daarvoor aan te pas komen. Daarna moest de VVD-achterban worden gerustgesteld.
Op een tumultueus VVD-congres in november zegde Rutte zijn opstandige en ontevreden achterban zijn "persoonlijke commitment" toe om de asielstroom "substantieel" naar beneden te brengen. Op het laatste VVD-congres in juni werd er opnieuw flink gemord, omdat Rutte in de ogen van veel liberalen zijn belofte niet is nagekomen.
Geduld op
Ook het geduld bij de VVD-fractie lijkt op. De fractie heeft deze week extra druk op het kabinet gezet om vrijdag met een stevig pakket te komen. Als dat niet stevig genoeg is, zeiden fractievoorzitter Sophie Hermans en asielwoordvoerder Ruben Brekelmans eerder niet uit te sluiten de stekker uit het kabinet te trekken.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geleden