
Aruba naar de stembus en kiest uit recordaantal van 12 partijen
ORANJESTAD (ANP) - Aruba gaat vrijdag naar de stembus voor een nieuw parlement. In totaal doet een recordaantal van twaalf partijen mee, die strijden om 21 zetels.
Het eiland heeft financieel zwaar te lijden gehad van de coronapandemie en had Nederlandse hulp nodig om de ambtenarensalarissen te kunnen betalen. Inmiddels ontvangt het al weer enkele maanden veel, vooral Amerikaanse, toeristen en is de economie weer gaan draaien.
De verkiezingen zijn een gevolg van de beslissing eind maart van minister-president Evelyn Wever-Croes het ontslag van de regering in te dienen. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek was begonnen naar misbruik van geld door coalitiepartij POR. Corruptie door politici is op Aruba een ‘hot’ item en premier Wever-Croes van de partij Electorale Volksbeweging (MEP) wilde alle mogelijke connecties met corruptie vermijden.
De laatste verkiezingen op Aruba waren in november 2017. Toen verloor de Arubaanse Volkspartij (AVP) van Mike Eman na acht jaar de meerderheid in het parlement. Met deze verkiezingen wil de partij weer de meerderheid halen in het parlement. Volgens Eman kan alleen zijn partij zorgen voor een betere economie en hogere lonen.
Maar de partij staat negatief in de aandacht vanwege de arrestatie van oud-minister en huidig parlementariër Benny Sevinger eind mei. Die zou tussen 2009 en 2017 overheidsterreinen hebben weggegeven aan bevriende relaties. In 2019 werd een ander kopstuk van de AVP, Paul Croes, veroordeeld tot vier jaar cel wegens het verkopen van werkvergunningen. Mike Eman was eerder dit jaar boos op het Openbaar Ministerie, omdat het ‘zijn’ politici vooral in de aanloop naar verkiezingen onderzoekt. Hij noemde het OM "partijdig".
Zowel de MEP als de AVP is het erover eens dat Aruba nog steeds afhankelijk is van de financiële steun vanuit Nederland. Die hulp startte na de uitbraak van de coronapandemie en is nog niet afgerond. De twee grootste Arubaanse partijen willen zich richting Nederland zo constructief mogelijk blijven opstellen. Richting elkaar zijn ze wat minder hartelijk. ‘Aartsvijanden’ MEP en AVP vragen de bevolking om ruime steun, ze weigeren in ieder geval om samen in een coalitie plaats te nemen.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
4 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
9 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
10 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
12 uur geleden