
Aruba naar de stembus en kiest uit recordaantal van 12 partijen
ORANJESTAD (ANP) - Aruba gaat vrijdag naar de stembus voor een nieuw parlement. In totaal doet een recordaantal van twaalf partijen mee, die strijden om 21 zetels.
Het eiland heeft financieel zwaar te lijden gehad van de coronapandemie en had Nederlandse hulp nodig om de ambtenarensalarissen te kunnen betalen. Inmiddels ontvangt het al weer enkele maanden veel, vooral Amerikaanse, toeristen en is de economie weer gaan draaien.
De verkiezingen zijn een gevolg van de beslissing eind maart van minister-president Evelyn Wever-Croes het ontslag van de regering in te dienen. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek was begonnen naar misbruik van geld door coalitiepartij POR. Corruptie door politici is op Aruba een ‘hot’ item en premier Wever-Croes van de partij Electorale Volksbeweging (MEP) wilde alle mogelijke connecties met corruptie vermijden.
De laatste verkiezingen op Aruba waren in november 2017. Toen verloor de Arubaanse Volkspartij (AVP) van Mike Eman na acht jaar de meerderheid in het parlement. Met deze verkiezingen wil de partij weer de meerderheid halen in het parlement. Volgens Eman kan alleen zijn partij zorgen voor een betere economie en hogere lonen.
Maar de partij staat negatief in de aandacht vanwege de arrestatie van oud-minister en huidig parlementariër Benny Sevinger eind mei. Die zou tussen 2009 en 2017 overheidsterreinen hebben weggegeven aan bevriende relaties. In 2019 werd een ander kopstuk van de AVP, Paul Croes, veroordeeld tot vier jaar cel wegens het verkopen van werkvergunningen. Mike Eman was eerder dit jaar boos op het Openbaar Ministerie, omdat het ‘zijn’ politici vooral in de aanloop naar verkiezingen onderzoekt. Hij noemde het OM "partijdig".
Zowel de MEP als de AVP is het erover eens dat Aruba nog steeds afhankelijk is van de financiële steun vanuit Nederland. Die hulp startte na de uitbraak van de coronapandemie en is nog niet afgerond. De twee grootste Arubaanse partijen willen zich richting Nederland zo constructief mogelijk blijven opstellen. Richting elkaar zijn ze wat minder hartelijk. ‘Aartsvijanden’ MEP en AVP vragen de bevolking om ruime steun, ze weigeren in ieder geval om samen in een coalitie plaats te nemen.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
17 uur geledenBORCULO (ANP) - De wolk met de gevaarlijke stoffen die vrijdagavond op het terrein van FrieslandCampina in Borculo vrijkwam, is inmiddels verdampt. Er zijn geen gevaarlijke stoffen op de grond terechtgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland omstreeks 01.00 uur zaterdagochtend.
1 dag geledenBORCULO (ANP) - Bij een bedrijf in Borculo is een gevaarlijke stof vrijgekomen die voor een chemische reactie heeft gezorgd. Dat meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die laat weten dat een NL-Alert is verstuurd voor het gebied rondom Borculo richting Haarlo met het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden en de gebouwventilatie uit te zetten. Op beelden is een oranjeachtige rookwolk in de lucht te zien.
1 dag geledenCOEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 dag geleden