Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsen en apothekers vragen Kamer om actie tegen medicijntekort

Artsen en apothekers vragen Kamer om actie tegen medicijntekort

UTRECHT (ANP) - Artsen en apothekers vragen de Tweede Kamer om werk te maken van het oplossen van het volgens hen groeiende tekort aan geneesmiddelen in Nederland. Volgende week debatteert de Kamer over het geneesmiddelenbeleid.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vraagt samen met onder meer apothekersorganisatie KNMP en de Federatie Medisch Specialisten om actie. In een brief aan de Kamer schrijven de clubs dat artsen en apothekers zich "ernstig zorgen" maken over het "oplopend aantal tekorten".

De partijen willen dat wordt ingezet op het produceren van geneesmiddelen in Nederland en Europa. "De afhankelijkheid van grondstoffen uit Azië, en van (goedkope) productie van geneesmiddelen in Azië is zorgelijk", schrijven ze. "Een verdere afname van de productie van geneesmiddelen in ons land is tegenstrijdig met het streven naar een eerlijke en duurzame markt, waarbij we meer willen investeren in Europa om voor de productie van essentiële geneesmiddelen niet afhankelijk te blijven van grondstofleveranciers en fabrieken in China of India."

Kritisch

Daarnaast zijn de organisaties kritisch op een beoogde wijziging van het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Zorgminister Ernst Kuipers wil de prijzen voor bepaalde groepen geneesmiddelen verlagen. De artsen en apothekers zijn bang dat het geneesmiddelentekort door de wijziging zal toenemen, omdat het voor fabrikanten steeds minder interessant zou worden aan Nederland te leveren.

Bovendien kunnen de plannen betekenen dat meer mensen moeten gaan bijbetalen voor het medicijn dat ze willen gebruiken, zo stelde het ministerie eerder zelf al. Een ander middel wordt dan nog wel volledig vergoed, maar "gedwongen afwijken van medische richtlijnen om bijbetaling te voorkomen door een andere therapeutische stof of zelfs een geneesmiddel uit een andere therapeutische groep voor te schrijven, levert alleen maar risico’s voor de patiënt op en extra administratieve belasting voor de zorgverleners", schrijven de artsen en apothekers. Ze stellen dan ook bang te zijn dat de wijziging "zal leiden tot verschillen in behandeling van patiënten met een verschillende sociaaleconomische achtergrond".

De briefschrijvers willen dat de minister opnieuw met de betrokken organisaties in gesprek gaat over de wijziging.

Meer uit Gezond

Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

5 uur geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

1 dag geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

1 dag geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 dag geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

2 dagen geleden