Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Artsen en apothekers vragen Kamer om actie tegen medicijntekort

Artsen en apothekers vragen Kamer om actie tegen medicijntekort

UTRECHT (ANP) - Artsen en apothekers vragen de Tweede Kamer om werk te maken van het oplossen van het volgens hen groeiende tekort aan geneesmiddelen in Nederland. Volgende week debatteert de Kamer over het geneesmiddelenbeleid.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vraagt samen met onder meer apothekersorganisatie KNMP en de Federatie Medisch Specialisten om actie. In een brief aan de Kamer schrijven de clubs dat artsen en apothekers zich "ernstig zorgen" maken over het "oplopend aantal tekorten".

De partijen willen dat wordt ingezet op het produceren van geneesmiddelen in Nederland en Europa. "De afhankelijkheid van grondstoffen uit Azië, en van (goedkope) productie van geneesmiddelen in Azië is zorgelijk", schrijven ze. "Een verdere afname van de productie van geneesmiddelen in ons land is tegenstrijdig met het streven naar een eerlijke en duurzame markt, waarbij we meer willen investeren in Europa om voor de productie van essentiële geneesmiddelen niet afhankelijk te blijven van grondstofleveranciers en fabrieken in China of India."

Kritisch

Daarnaast zijn de organisaties kritisch op een beoogde wijziging van het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Zorgminister Ernst Kuipers wil de prijzen voor bepaalde groepen geneesmiddelen verlagen. De artsen en apothekers zijn bang dat het geneesmiddelentekort door de wijziging zal toenemen, omdat het voor fabrikanten steeds minder interessant zou worden aan Nederland te leveren.

Bovendien kunnen de plannen betekenen dat meer mensen moeten gaan bijbetalen voor het medicijn dat ze willen gebruiken, zo stelde het ministerie eerder zelf al. Een ander middel wordt dan nog wel volledig vergoed, maar "gedwongen afwijken van medische richtlijnen om bijbetaling te voorkomen door een andere therapeutische stof of zelfs een geneesmiddel uit een andere therapeutische groep voor te schrijven, levert alleen maar risico’s voor de patiënt op en extra administratieve belasting voor de zorgverleners", schrijven de artsen en apothekers. Ze stellen dan ook bang te zijn dat de wijziging "zal leiden tot verschillen in behandeling van patiënten met een verschillende sociaaleconomische achtergrond".

De briefschrijvers willen dat de minister opnieuw met de betrokken organisaties in gesprek gaat over de wijziging.

Meer uit Gezond

Gezondheidsraad: baas moet sommige werknemers griepprik aanbieden

DEN HAAG (ANP) - Bepaalde groepen werknemers zouden van hun werkgever een griepprik aangeboden moeten krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het kabinet. De raad doelt met name op mensen die in hun werk meer kans maken op griep en die door hun baan kwetsbare anderen ook eerder kunnen besmetten.

56 minuten geleden
Naasten kankerpatiënt voelen zich vaak schuldig over privétijd

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de naasten van kankerpatiënten heeft een schuldgevoel als ze wat leuks gaan doen, meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) op basis van onderzoek onder 3171 naasten van mensen met kanker. Vooral kinderen en ouders hebben hier last van. Bijna 20 procent zegt geen sociaal leven meer te hebben door het zorgen voor het familielid.

2 uur geleden
GGD: ruim helft jongvolwassenen had vorig jaar mentale klachten

UTRECHT (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders van 16 tot en met 25 jaar ervoer vorig jaar psychische klachten als angst en depressieve gevoelens, meldt GGD GHOR Nederland op basis van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. In deze groep zaten veel vrouwen en jongvolwassenen in stedelijke gebieden. Ook eenzaamheid en suïcidale gedachten kwamen veel voor.

11 uur geleden
Ziekenhuizen en vakbonden na lang onderhandelen eens over cao

DEN HAAG (ANP) - Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over de arbeidsvoorwaarden van zo'n 200.000 werknemers. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag in een overleg tot overeenstemming. De voor april aangekondigde actie is daardoor van de baan, melden vakbond FNV en CNV. Het principeakkoord moet nog aan de achterban van de andere bonden worden voorgelegd.

13 uur geleden
Studie: darmklachten bij mensen met autisme door mentale klachten

DE BILT (ANP) - Mensen met autisme hebben meer kans op maag-darmproblemen dan mensen zonder autisme vanwege psychische factoren, meldt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De organisatie baseert zich op onderzoek van de Academische Werkplaats Autisme (AWA), een samenwerkingsverband dat kennis vanuit de wetenschap naar de praktijk brengt. De NVA geeft aan dat mensen met autisme vaker angst, stress en depressie ervaren, en deze factoren kunnen weer voor maag-darmklachten zorgen.

17 uur geleden
Trauma's uit kindertijd werken anders uit bij vrouw dan bij man

MAASTRICHT (ANP) - Mannen en vrouwen worden heel verschillend beïnvloed door trauma’s uit hun kindertijd. Vrouwen met psychische problemen in het latere leven hebben vaker te kampen gehad met emotioneel trauma en seksueel misbruik in hun jeugd. Terwijl psychische klachten bij mannen eerder het gevolg zijn van emotionele en fysieke verwaarlozing in hun kindertijd. Dat is de conclusie van een internationale studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM).

1 dag geleden
Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.

3 dagen geleden