
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60
ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Arnhem geeft daarmee gehoor aan de noodoproep van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), die vrijdag om tweehonderd extra plaatsen voor volwassen asielzoekers vroeg en 250 plekken voor minderjarigen. Arnhem wil vanwege de veiligheid geen minderjarigen opvangen op schepen.
Burgemeester Peter Snijders van Zwolle liet vrijdag weten dat er in zijn stad plek is voor zestig asielzoekers die maximaal enkele weken worden ondergebracht op de bestaande opvanglocatie op Oosterenk. Een gemeentewoordvoerster zegt dat de vluchtelingen waarschijnlijk maandag naar de Overijsselse stad komen.
Gastgezinnen
Zwolle vangt nu al driehonderd statushouders en zevenhonderd Oekraïners op, nog eens 128 vluchtelingen uit Oekraïne zitten bij gastgezinnen. Veertig alleenstaande minderjarige vreemdelingen verblijven sinds juli in een hotel dat fungeert als noodopvang.
Aan de Nieuwe Kade in Arnhem liggen al vier schepen voor asielzoekers en twee boten voor de opvang van gevluchte Oekraïners. Met de twee nieuwe schepen erbij heeft Arnhem ongeveer 2900 plaatsen voor vluchtelingen gerealiseerd, een kleine 2000 voor asielzoekers en 950 voor Oekraïners. Het progressieve college en burgemeester Ahmed Marcouch vinden opvang heel belangrijk, zegt de woordvoerder.
De twee extra cruiseschepen kunnen twee maanden in de Rijn bij Arnhem blijven liggen. Daarna is er geen plaats meer, omdat de Rijnkade ingrijpend op de schop moet. Om die reden zijn de andere zes opvangschepen al verplaatst, maar daar is geen ruimte meer voor nog meer asielopvangschepen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de zes schepen voor asielzoekers.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar kregen meer dan 485.000 mensen hulp bij het huishouden betaald uit de Wmo-pot, bedoeld voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het aantal is 27 procent hoger dan in de eerste helft van 2019, becijferde statistiekbureau CBS.
11 minuten geledenVINKEVEEN (ANP) - In een parkeergarage in het Utrechtse Vinkeveen is maandagavond iemand zwaargewond geraakt door een steekpartij. Het incident gebeurde rond 18.40 uur aan de Pijlstaartlaan, meldt de politie.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De gemeente Rotterdam kan de noodlijdende stichting die de Rotterdam Pride organiseert niet financieel ondersteunen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De Stichting Rotterdam Pride (SRP) had aan de gemeente om financiële steun gevraagd, omdat er een tekort is ontstaan en de stichting niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar opgevangen door vertegenwoordigers van België en naar de Egyptische hoofdstad Caïro gebracht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
6 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Supermarkten gooien minder eten en drinken weg. Ongeveer 1,4 procent van al het voedsel in de schappen komt niet bij de consument terecht. De verspilling daalt, constateren onderzoekers van de universiteit in Wageningen.
7 uur geledenWESTERWOLDE (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer opvangplekken voor statushouders vrij te maken. "De gedachte is bijna onbestaanbaar dat politieke leiders hun bestuurders niet oproepen om in beweging te komen, dat is wat nu nodig is", zegt hij in het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1.
7 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.
8 uur geleden