
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60
ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Arnhem geeft daarmee gehoor aan de noodoproep van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), die vrijdag om tweehonderd extra plaatsen voor volwassen asielzoekers vroeg en 250 plekken voor minderjarigen. Arnhem wil vanwege de veiligheid geen minderjarigen opvangen op schepen.
Burgemeester Peter Snijders van Zwolle liet vrijdag weten dat er in zijn stad plek is voor zestig asielzoekers die maximaal enkele weken worden ondergebracht op de bestaande opvanglocatie op Oosterenk. Een gemeentewoordvoerster zegt dat de vluchtelingen waarschijnlijk maandag naar de Overijsselse stad komen.
Gastgezinnen
Zwolle vangt nu al driehonderd statushouders en zevenhonderd Oekraïners op, nog eens 128 vluchtelingen uit Oekraïne zitten bij gastgezinnen. Veertig alleenstaande minderjarige vreemdelingen verblijven sinds juli in een hotel dat fungeert als noodopvang.
Aan de Nieuwe Kade in Arnhem liggen al vier schepen voor asielzoekers en twee boten voor de opvang van gevluchte Oekraïners. Met de twee nieuwe schepen erbij heeft Arnhem ongeveer 2900 plaatsen voor vluchtelingen gerealiseerd, een kleine 2000 voor asielzoekers en 950 voor Oekraïners. Het progressieve college en burgemeester Ahmed Marcouch vinden opvang heel belangrijk, zegt de woordvoerder.
De twee extra cruiseschepen kunnen twee maanden in de Rijn bij Arnhem blijven liggen. Daarna is er geen plaats meer, omdat de Rijnkade ingrijpend op de schop moet. Om die reden zijn de andere zes opvangschepen al verplaatst, maar daar is geen ruimte meer voor nog meer asielopvangschepen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de zes schepen voor asielzoekers.
Meer uit Binnenland
ZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.
15 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.
28 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
44 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
4 uur geleden