
ANWB waarschuwt e-rijders voor hoge laadkosten in het buitenland
DEN HAAG (ANP) - Wie deze zomer met de elektrische auto op vakantie gaat, moet alert zijn op hoge laadkosten bij langzame laders. Vooral bij laadpalen bij hotels, restaurants en vakantieparken kan de rekening flink oplopen, waarschuwt de ANWB.
De oorzaak ligt niet in de stroomprijs, maar in het zogenoemde blokkeertarief: een tijdsgebonden toeslag die in werking treedt zodra een auto te lang aan de laadpaal blijft hangen. Soms wordt dit tarief direct geactiveerd, maar vaak pas na drie uur.
Het blokkeertarief is bedoeld om laadpaalkleven tegen te gaan. Vaak is er geen maximum aan, waardoor de kosten snel kunnen oplopen als een auto uren, dagen of zelfs weken aan dezelfde laadpaal gekoppeld blijft. De ANWB kent voorbeelden waarbij het al binnen één dag flink misging. Zo registreerde ANWB Laadpas een sessie waarbij een Nederlandse vakantieganger zijn e-auto in Italië om 15.00 uur aan een publieke laadpaal hing. De volgende ochtend om 09.30 uur haalde hij de auto op. De rekening: 230 euro.
'Kleeftarief'
De ANWB raadt vakantiegangers daarom aan om altijd via de app van de laadpasaanbieder te controleren of er zo'n 'kleeftarief' van kracht is. Je auto op tijd afkoppelen verkleint de kans op een extreem hoge rekening en is ook nog eens sociaal ten opzichte van andere e-rijders, aldus de automobilistenclub.
De gemiddelde prijs per kilowattuur verschilt per Europees land. Oostenrijk spant de kroon met een gemiddelde prijs van 0,99 euro per kWh, gevolgd door Zwitserland (0,88 euro), Duitsland (0,84 euro) en Italië (0,80 euro). In Nederland lopen de tarieven bij openbare laadpalen sterk uiteen, van circa 0,30 tot 0,75 euro per kWh, afhankelijk van de aanbieder.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groot onderzoek naar het werk van Johannes Vermeer heeft een aantal nieuwe inzichten opgeleverd. Zo blijkt dat de oude meester het huis op zijn beroemde schilderij Het Straatje (ca. 1658-1659) in eerste instantie met de deur dicht heeft geschilderd. De vrouw die nu in de deuropening zit, blijkt een gespiegelde kopie van de figuur die hij aanvankelijk in de opening van het steegje links van het huis plaatste.
6 uur geledenARNHEM (ANP) - Bij werkzaamheden aan winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is een persoon gewond geraakt toen een deel van het dak instortte. De schade is aanzienlijk, meldt de veiligheidsregio. De gewonde is naar een ziekenhuis overgebracht. Hoe de persoon eraan toe is, is niet bekend.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Spaanse vrachtwagenchauffeur Juan C.S. (48) die in 2022 inreed op een barbecuefeest van de ijsclub in Nieuw-Beijerland is donderdag veroordeeld tot drie jaar en twee maanden cel en een rijverbod van vijf jaar door de rechtbank in Rotterdam. Bij het ongeluk op 27 augustus kwamen zeven mensen om het leven, onder wie een ongeboren kind. Zeven mensen raakten gewond.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Baby's moeten direct na de geboorte een prik met vitamine K krijgen. Dat is de beste manier om te voorkomen dat ze een tekort aan die belangrijke stof krijgen, oordeelt de Gezondheidsraad. Als dat niet mogelijk is, kan de vitamine ook worden gegeven via druppels in de mond.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Studenten op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moeten meer lessen krijgen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, vindt regeringscommissaris Mariëtte Hamer. Volgens haar kunnen de lessen jongeren beter voorbereiden "op wat zij kunnen meemaken tijdens stages en op de werkvloer".
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Metropole Orkest viert komend seizoen zijn tachtigjarig jubileum met de lancering van het gloednieuwe album Arakatak en een gelijknamig concert vol nieuwe composities. Acht toonaangevende componisten krijgen de opdracht om een werk te creëren waarin het Metropole Orkest "van de toekomst" te horen is. Dit concert vindt plaats op 6 maart 2026 in De Hallen in Amsterdam, maakte het orkest donderdag bekend.
9 uur geleden