
Gezondheidsraad blijft bij advies: geef baby prik met vitamine K
DEN HAAG (ANP) - Baby's moeten direct na de geboorte een prik met vitamine K krijgen. Dat is de beste manier om te voorkomen dat ze een tekort aan die belangrijke stof krijgen, oordeelt de Gezondheidsraad. Als dat niet mogelijk is, kan de vitamine ook worden gegeven via druppels in de mond.
In 2017 gaf de raad hetzelfde advies. De toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid nam dat in 2021 over. Vanaf 2025 zou de prik worden toegediend. Verloskundigen protesteerden hiertegen en weigerden de prik te geven. Ze vreesden meer kosten en meer werkdruk, en dat de vaccinatiebereidheid zou dalen.
Daarom vroeg de staatssecretaris vorig jaar de Gezondheidsraad opnieuw te kijken of een vaccinatie de beste manier is om pasgeboren kinderen vitamine K te geven. Dat is zo, concludeert de raad: "Vitamine K toedienen met een eenmalige injectie in de spier direct na de geboorte werkt het best."
Stollen bloed
Vitamine K helpt onder meer bij het stollen van bloed. Een tekort kan bij pasgeborenen leiden tot ernstige bloedingen, onder meer in de hersenen. Dat kan dodelijk zijn. Baby's krijgen nu direct na de geboorte 1 milligram vitamine K via druppels. Als de baby borstvoeding krijgt, kunnen de ouders in de eerste drie maanden elke dag 150 microgram vitamine K geven via druppels. In poedermelk zit al vitamine K, dus bij flesvoeding hoeven kinderen die druppels niet te krijgen.
De huidige aanpak met druppels "werkt niet optimaal", aldus de Gezondheidsraad. In Nederland krijgen meer baby's bloedingen door een tekort aan vitamine K dan in andere landen.
Hogere dosis
Als ouders of verloskundigen niet willen dat de baby een prik krijgt, is het volgens de raad ook mogelijk om de pasgeboren kinderen een hogere dosis vitamine K in de druppels te geven. Die hoeven dan minder vaak te worden toegediend.
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) reageert nog niet op het advies. De beroepsorganisatie verzette zich eerder tegen de vitamine K-prik.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groot onderzoek naar het werk van Johannes Vermeer heeft een aantal nieuwe inzichten opgeleverd. Zo blijkt dat de oude meester het huis op zijn beroemde schilderij Het Straatje (ca. 1658-1659) in eerste instantie met de deur dicht heeft geschilderd. De vrouw die nu in de deuropening zit, blijkt een gespiegelde kopie van de figuur die hij aanvankelijk in de opening van het steegje links van het huis plaatste.
8 uur geledenARNHEM (ANP) - Bij werkzaamheden aan winkelcentrum Kronenburg in Arnhem is een persoon gewond geraakt toen een deel van het dak instortte. De schade is aanzienlijk, meldt de veiligheidsregio. De gewonde is naar een ziekenhuis overgebracht. Hoe de persoon eraan toe is, is niet bekend.
9 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De Spaanse vrachtwagenchauffeur Juan C.S. (48) die in 2022 inreed op een barbecuefeest van de ijsclub in Nieuw-Beijerland is donderdag veroordeeld tot drie jaar en twee maanden cel en een rijverbod van vijf jaar door de rechtbank in Rotterdam. Bij het ongeluk op 27 augustus kwamen zeven mensen om het leven, onder wie een ongeboren kind. Zeven mensen raakten gewond.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Studenten op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) moeten meer lessen krijgen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, vindt regeringscommissaris Mariëtte Hamer. Volgens haar kunnen de lessen jongeren beter voorbereiden "op wat zij kunnen meemaken tijdens stages en op de werkvloer".
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Metropole Orkest viert komend seizoen zijn tachtigjarig jubileum met de lancering van het gloednieuwe album Arakatak en een gelijknamig concert vol nieuwe composities. Acht toonaangevende componisten krijgen de opdracht om een werk te creëren waarin het Metropole Orkest "van de toekomst" te horen is. Dit concert vindt plaats op 6 maart 2026 in De Hallen in Amsterdam, maakte het orkest donderdag bekend.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Femke Wiersma (Landbouw, BBB) ziet in het nieuwe stikstofplan van boerenorganisaties en overheden "veel overeenkomsten" met het voorstel dat het kabinet eerder heeft gepresenteerd. Ze vindt het "mooi" dat de sector en medeoverheden met een eigen plan zijn gekomen en gaat het "goed bestuderen".
12 uur geleden