Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beurs sluit hoger na ECB-besluit, Unilever onderuit

Amsterdamse beurs sluit hoger na ECB-besluit, Unilever onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De stemming op de Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag positief gebleven na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). In haar toelichting hintte Christine Lagarde erop dat vanuit Frankfurt nog langer stimuleringsbeleid voor economische groei zal komen. Verzorgings- en voedingsmiddelenconcern Unilever werd afgestraft na de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De AEX op Beursplein 5 eindigde de sessie 0,7 procent hoger op 739,03 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 1038,11 punten en de beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,6 procent. Londen daalde juist 0,4 procent.

Lagarde benadrukte bij de toelichting op het rentebesluit dat de ECB het prima vindt als de inflatie tijdelijk wat hoger uitkomt dan de doelstellingen. Dat betekent dat de centrale bank voor de eurozone niet snel geneigd zal zijn om steunmaatregelen, zoals het massaal opkopen van obligaties, af te bouwen.

Unilever

De woorden van de Française leken niet voor al te veel beroering te zorgen op de handelsvloeren. Lagarde kondigde al enkele weken geleden aan dat ze in haar toelichting "enkele interessante variaties" zou aanbrengen, waardoor de verwachtingen mogelijk al hooggespannen waren.

In de AEX was Unilever met een verlies van 5,2 procent veruit de grootste verliezer. Het concern achter merken als Magnum, Knorr, Rexona en Cif waarschuwde dat de prijzen voor grondstoffen zo hard stijgen dat het moeilijk wordt om dit jaar de winstmarges te verbeteren. Overigens eindigden de meeste hoofdfondsen juist hoger, waarbij maaltijdbezorger Just Eat Takeaway de lijst aanvoerde met een plus van 4,7 procent.

Aalberts

In de MidKap werden de resultaten van Aalberts (plus 4,8 procent) goed ontvangen. De industrieel toeleverancier zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink stijgen dankzij het economische herstel in veel van de belangrijkste eindmarkten van het bedrijf. Ook is Aalberts naar eigen zeggen met een goed orderboek begonnen aan de tweede jaarhelft.

Bij de kleinere bedrijven vielen de cijfers van Sligro (plus 3,7 procent) in de smaak bij beleggers. Het groothandelsbedrijf zette in de eerste jaarhelft minder om als gevolg van de lockdowns in Nederland en België. Dankzij de versoepelingen van de coronamaatregelen was in juni echter sprake van een krachtig herstel.

Roche

Roche zakte ruim 3 procent in Zürich. De Zwitserse farmaceut deed de afgelopen zes maanden goede zaken door de enorme vraag naar coronatests. Roche verwacht wel dat de vraag naar de tests in de tweede jaarhelft zal dalen.

De euro was 1,1774 dollar waard, tegenover 1,1798 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 70,84 dollar en Brentolie kostte ook 0,8 procent meer, op 72,83 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen uitstoot

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

23 minuten geleden
ASML koploper in vlakke AEX, Besi op hoogste koers ooit

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De Nederlandse chipbedrijven laten de afgelopen tijd al flinke koerswinsten zien door het aanhoudende optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Branchegenoot Besi tikte zelfs de hoogste koers ooit aan.

1 uur geleden
Tina Turner-artikelen in trek op Marktplaats na overlijden

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats zag de afgelopen week vaker Tina Turner-artikelen verkocht en aangeboden worden op zijn website. In de eerste 24 uur na het overlijden van de zangeres vorige week woensdag, werden ruim vijfhonderd nieuwe advertenties geplaatst. Volgens Marktplaats waren dat er een dag eerder nog vijftien.

1 uur geleden
Vakbonden kondigen nieuwe staking voor donderdag aan bij Nedcar

HOLTUM (ANP) - Donderdag is er opnieuw een 24 uursstaking bij autofabriek VDL Nedcar. Dat heeft bestuurder Peter Reniers van FNV dinsdagochtend aangekondigd. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst in Holtum, vlakbij de autofabriek, waar stakers die dinsdag het werk ook een dag neerleggen zich verzamelden. De werknemers willen een beter sociaal plan dan moederbedrijf VDL biedt.

2 uur geleden
DNB: deeltijdwerkers willen meer werken tegen hogere beloning

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.

2 uur geleden
Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

3 uur geleden
Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

3 uur geleden