Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beurs krijgt tik door zorgen om opleving coronavirus

Amsterdamse beurs krijgt tik door zorgen om opleving coronavirus

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is maandag 2,1 procent gedaald. Ook elders in Europa waren er rode koersenborden. De toename van het aantal coronagevallen in verschillende landen, waaronder Nederland, wakkeren de zorgen bij beleggers aan dat het economisch herstel van de crisis wordt vertraagd.

Ook daalden de olieprijzen stevig door een deal van de OPEC+-landen over het verhogen van de productie. Een vat Amerikaanse olie werd 6,8 procent goedkoper op 66,91 dollar per vat. Brentolie ging voor 69,12 dollar per vat van de hand, een daling van 6,1 procent. Eerder deze maand werd Amerikaanse olie voor ruim 74 dollar per vat verkocht en kostte Brentolie meer dan 75 dollar per vat.

De AEX-index sloot op een stand van 721,09 punten. De MidKap leverde 2,2 procent in en kwam uit op een stand van 1011,46 punten. De beurzen van Parijs en Frankfurt werden tot 2,7 procent lager gezet. In Londen ging de FTSE-index 2,3 procent omlaag. In Engeland was het 'Freedom Day', de dag waarop de laatste coronabeperkingen werden opgeheven.

Luchtvaartsector

Door de oplopende besmettingen in Europa wordt onder meer de luchtvaartsector getroffen. Zo zouden vakanties in gevaar kunnen komen. Luchtvaartmaatschappijen, die al zwaar getroffen zijn, zouden dan een nieuwe klap krijgen. Air France-KLM werd 2,9 procent lager gezet in Amsterdam. Ook branchegenoten als Ryanair, easyJet, Lufthansa en IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways, daalden tot 6,6 procent.

Verder bestaat er ook de mogelijkheid dat landen weer coronamaatregelen gaan nemen. Bedrijven die te lijden hadden onder de coronacrisis als winkelvastgoedfondsen Unibail-Rodamco-Westfield (min 7,7 procent), Eurocommercial Properties (min 6,2 procent) en Wereldhave (min 5,9 procent), maar ook sportscholenuitbater Basic-Fit (min 3,1 procent) daalden.

Just Eat Takeaway

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de enige stijger in de AEX-index met een plus van 2,6 procent. Dat bedrijf profiteerde juist van de horecasluitingen tijdens de coronacrisis. In de MidKap bleef laadpalenmaker Alfen in het groen en won 0,1 procent.

Door de dalende olieprijzen kregen onder meer olie- en gasbedrijven het zwaar te verduren. Zwaargewicht Shell (min 4,9 procent) behoorde tot de grote verliezers in de AEX. In Londen zakte BP 3,9 procent en het Franse TotalEnergies daalde 3,8 procent in Parijs. De OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan kwamen zondag overeen de olieproductie vanaf augustus te verhogen.

De euro was 1,1801 dollar waard tegen 1,1809 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

CBS: omzetontwikkeling in auto- en motorbranche blijft positief

DEN HAAG (ANP) - De omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche was ook in het eerste kwartaal van dit jaar positief. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de omzet met ruim 22 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee was in elk kwartaal sinds de eerste drie maanden van 2021 sprake van omzetgroei voor de branche, geholpen door stijgende verkopen en prijsstijgingen.

1 uur geleden
Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels over de helft richting het afgesproken doel voor 2030. In 2022 kwam van alle energie die werd verbruikt (elektriciteit én warmte) 15 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was een jaar eerder nog 13 procent, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In EU-verband heeft Nederland vastgelegd dat in 2030 minimaal 27 procent van ons totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen moet komen.

1 uur geleden
Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

2 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

3 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

5 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

6 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

6 uur geleden