
Amsterdam doet proef met slim, snel kadeherstel met minder hinder
AMSTERDAM (ANP) - Drie bedrijfscombinaties gaan volgend jaar een proef doen met het herstellen van Amsterdamse kademuren op een innovatieve manier. De pilots worden gedaan in de binnenstad. Als die succesvol zijn, krijgen de bedrijfscombinaties een contract van vier tot acht jaar. Wethouder Sharon Dijksma (verkeer) is woensdagmiddag bij het tekenen van de overeenkomst.
Tijdens de aanbesteding moesten bedrijven komen met oplossingen voor het vernieuwen van de kademuren met de helft minder hinder, in de helft van de doorlooptijd en tegen lagere kosten ten opzichte van traditionele methoden. Van de zestien aanmeldingen bleven er drie over.
De combinatie G-kracht test een uit Japan afkomstige techniek met een machine die als een treintje palen in de bodem drukt. Het betekent dat je op een heel smalle strook je werk kunt doen en het verkeer op het water en op de kade minder hindert. Kade 2.020 gebruikt een machine die vanaf het water steeds een segment van 5 meter vervangt. Doordat er steeds op een kort stuk wordt gewerkt, is de hinder voor de omwonenden minimaal. Koningsgracht ontwikkelt een duurzame, volledig elektrische en geluidsarme technologie, waarmee vooral op lange stukken veel snelheid kan worden gemaakt. Naast de pilots loopt het reguliere onderhoud aan de kades gewoon door.
De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor 600 kilometer kade, waarvan tientallen kilometers kademuur in slechte staat verkeren door jarenlange verwaarlozing. Vooral in de historische binnenstad zijn er veel kwetsbare kades, die vaak meer dan honderd jaar oud zijn en nu veel zwaarder worden belast dan waar ze destijds voor ontworpen zijn. Afgelopen jaren stortten verschillende keren kademuren in of trad er verzakking op.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Werkgroep Toeslagenadvocaten trekt zich terug uit het maandelijkse werkoverleg met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Het nieuws dat de Belastingdienst en politiek al sinds oktober gegevens hadden van mensen die zich mogelijk ten onrechte hadden opgegeven als gedupeerde van de toeslagenaffaire terwijl de advocaten daar niets van wisten "is in het verkeerde keelgat geschoten." Dat zegt advocaat en voorzitter Khadija Bozia. Het onderlinge vertrouwen is dusdanig geschaad dat de advocaten nu niet door willen praten.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Voormalig burgemeester van Groningen Koen Schuiling gaat in hoger beroep in de zaak waarin de politierechter hem veroordeelde voor schennis van de eerbaarheid. Schuiling kreeg twee weken geleden een boete van 250 euro opgelegd, omdat de rechter bewezen achtte dat de 66-jarige Schuiling in maart vorig jaar op de A7 tussen Hoogezand en Groningen al rijdend heeft gemasturbeerd.
3 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Roermond celstraffen van negen jaar en acht maanden geëist tegen de Duitse vader en Venlose stiefmoeder van een meisje, dat jarenlang systematisch mishandeld zou zijn. Ze moest tussen haar zesde en achtste jaar in haar woning in Venlo volgens het OM maandenlang onder meer haar eigen urine opdrinken, naakt op de koude tegels in de kelder slapen, en allerlei andere kwellingen ondergaan.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er komt een vervolgonderzoek naar de manier waarop het Openbaar Ministerie strafzaken afdoet zonder tussenkomst van de rechter, met zogeheten strafbeschikkingen. Dit kondigde de toezichthouder woensdag aan, de procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad.
5 uur geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - Een woning en bedrijfspand in Heerhugowaard zijn woensdagochtend doorzocht in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum. Bij de doorzoeking zijn de gestolen gouden helm en armbanden niet aangetroffen, meldt een politiewoordvoerder.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie-organisaties zijn het oneens over het gebruik van zogeheten strafbeschikkingen, waarbij het Openbaar Ministerie straffen uitdeelt zonder tussenkomst van de rechter. Het OM wil die methode vaker gaan gebruiken. In een gesprek dat de Tweede Kamer voor woensdag had georganiseerd, stonden met name het OM en de rechtspraak tegenover elkaar.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam heeft in een strafzaak kunstmatige intelligentie (AI) als taalhulpmiddel ingezet om het vonnis te schrijven. De technologie is niet gebruikt om te helpen bij het nemen van de rechterlijke beslissingen, meldde de rechtbank woensdag.
8 uur geleden