
Amnesty: meer doodstraffen in Egypte, maar ook landen met daling
LONDEN (ANP) - Egypte heeft vorig jaar drie keer meer doodstraffen uitgevoerd dan het jaar ervoor. Het aantal executies steeg van 32 in 2019 tot 107 in 2020. Het land haalde daarmee Saudi-Arabië in. In het hele Midden-Oosten daalde het aantal terechtstellingen met een kwart, en werd het laagste niveau in tien jaar bereikt.
Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty Internationaal in haar jongste jaarrapport over de doodstraf. Terwijl er wereldwijd een trend is naar afschaffing van de doodstraf, bleven sommige landen deze straf uitvoeren. In bepaalde landen nam het aantal executies zelfs toe, zoals Egypte.
China zette volgens Amnesty de doodstraf in om misdrijven te bestraffen die met de coronacrisis te maken hadden. In de Verenigde Staten begon de regering van president Donald Trump na een pauze van zeventien jaar weer met het uitvoeren van executies. Binnen zes maanden werden tien mannen terechtgesteld. Daarnaast voltrokken vijf Amerikaanse staten zeven executies.
Terwijl de wereld zich richt op het beschermen van mensenlevens tegen corona, "blijven sommige regeringen hardnekkig vasthouden aan de doodstraf", constateert Amnesty. "De doodstraf is een weerzinwekkende straf en het feit dat landen tijdens een pandemie executies blijven voltrekken, laat zien hoe wreed het is."
Onder normale omstandigheden is het al zwaar om te vechten tegen een executie, maar tijdens de pandemie kregen veel mensen in dodencellen geen persoonlijke juridische bijstand, aldus de organisatie. Dat was ook in de Verenigde Staten het geval, waar advocaten aangaven dat ze geen cruciaal onderzoek konden doen of cliënten niet persoonlijk konden ontmoeten.
Amnesty benadrukt dat de cijfers over executies en de doodstraf in China staatsgeheim zijn, maar volgens de organisatie worden er duizenden mensen per jaar geëxecuteerd. China is daardoor steevast koploper in de top vijf. Voor 2020 volgen na het communistische China de strengislamitische republiek Iran (meer dan 246 executies), Egypte (107), Irak (45) en Saudi-Arabië (27).
Meer uit Buitenland
BASEL (ANP) - Anti-Israëlactivisten hebben zich verzameld bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in Basel. De demonstranten met Palestijnse vlaggen roepen in koor "shame on you" ("schaam je"), "free Palestine" en joelen "boe".
1 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël steunt een Amerikaans plan om de levering van humanitaire hulp aan de Gazastrook te hervatten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar. De Amerikaanse ambassadeur Mike Huckabee kondigde vrijdag aan dat er een nieuw 'mechanisme' zou worden opgezet voor de hulpverlening.
2 uur geledenANKARA (ANP/AFP/RTR) - Turkije is bereid vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te faciliteren. De aankondiging komt nadat de Russische president Vladimir Poetin direct overleg in Istanbul had voorgesteld.
2 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De nieuwe paus Leo XIV is voor het eerst voorgegaan in het zondagsgebed op het Sint-Pietersplein. Vanaf het balkon sprak hij over het lijden in Oekraïne en de Gazastrook en riep hij wereldleiders op zich hard te maken voor een einde aan oorlogen.
3 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
5 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
7 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
8 uur geleden