
Amnesty: meer doodstraffen in Egypte, maar ook landen met daling
LONDEN (ANP) - Egypte heeft vorig jaar drie keer meer doodstraffen uitgevoerd dan het jaar ervoor. Het aantal executies steeg van 32 in 2019 tot 107 in 2020. Het land haalde daarmee Saudi-Arabië in. In het hele Midden-Oosten daalde het aantal terechtstellingen met een kwart, en werd het laagste niveau in tien jaar bereikt.
Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty Internationaal in haar jongste jaarrapport over de doodstraf. Terwijl er wereldwijd een trend is naar afschaffing van de doodstraf, bleven sommige landen deze straf uitvoeren. In bepaalde landen nam het aantal executies zelfs toe, zoals Egypte.
China zette volgens Amnesty de doodstraf in om misdrijven te bestraffen die met de coronacrisis te maken hadden. In de Verenigde Staten begon de regering van president Donald Trump na een pauze van zeventien jaar weer met het uitvoeren van executies. Binnen zes maanden werden tien mannen terechtgesteld. Daarnaast voltrokken vijf Amerikaanse staten zeven executies.
Terwijl de wereld zich richt op het beschermen van mensenlevens tegen corona, "blijven sommige regeringen hardnekkig vasthouden aan de doodstraf", constateert Amnesty. "De doodstraf is een weerzinwekkende straf en het feit dat landen tijdens een pandemie executies blijven voltrekken, laat zien hoe wreed het is."
Onder normale omstandigheden is het al zwaar om te vechten tegen een executie, maar tijdens de pandemie kregen veel mensen in dodencellen geen persoonlijke juridische bijstand, aldus de organisatie. Dat was ook in de Verenigde Staten het geval, waar advocaten aangaven dat ze geen cruciaal onderzoek konden doen of cliënten niet persoonlijk konden ontmoeten.
Amnesty benadrukt dat de cijfers over executies en de doodstraf in China staatsgeheim zijn, maar volgens de organisatie worden er duizenden mensen per jaar geëxecuteerd. China is daardoor steevast koploper in de top vijf. Voor 2020 volgen na het communistische China de strengislamitische republiek Iran (meer dan 246 executies), Egypte (107), Irak (45) en Saudi-Arabië (27).
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.
9 uur geledenKHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.
9 uur geledenZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.
10 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.
11 uur geledenTRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.
11 uur geledenKAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.
11 uur geleden