Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikanen vieren afschaffing van slavernij

Amerikanen vieren afschaffing van slavernij

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten vieren de afschaffing van de slavernij in de negentiende eeuw. Juneteenth, zoals de jaarlijkse herdenking op 19 juni wordt genoemd, is voor het eerst een nationale feestdag.

De naam Juneteenth is een combinatie van de woorden June (juni) en nineteenth (negentiende), verwijzend naar de dag in 1865 waarop de laatste tot slaaf gemaakte mensen werden bevrijd. Dat gebeurde aan het einde van de burgeroorlog. President Abraham Lincoln, die de strijd won, had twee jaar eerder verklaard dat ook deze mensen vrije burgers waren. Slavernij vond daarna alleen nog plaats in de zuidelijke staten die zich hadden afgescheiden van de VS.

Op Juneteenth worden doorgaans onder meer parades en andere grote evenementen gehouden, maar vanwege de coronapandemie zijn er kleinere bijeenkomsten dan normaal. Het herdenken van het leed van de slachtoffers van de slavernij is een belangrijk onderdeel van Juneteenth.

De wet die van Juneteenth een nationale feestdag maakt, werd afgelopen week aangenomen door de volksvertegenwoordiging en ondertekend door president Joe Biden. De dag was al in veel staten een feestdag, maar landelijk was er niks afgesproken. Daar was steeds meer steun voor na de grootschalige Black Lives Matter-protesten die vorig jaar plaatsvonden nadat George Floyd en andere zwarte Amerikanen omkwamen door politiegeweld.

Meer uit Buitenland

Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

3 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

4 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

4 uur geleden
Doden bij pogingen migranten Engeland in bootjes te bereiken

WIMEREUX (ANP) - Bij pogingen van migranten om met een bootje via het Kanaal Engeland te bereiken, zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen, meldt de Franse nieuwssite La Voix du Nord. Bronnen bevestigen het nieuws tegenover persbureau AFP. Er is een grote zoekactie op touw gezet. Het ongeluk komt voor de Britse regering op een gevoelig moment, omdat afgelopen nacht een wet is aangenomen om de oversteken tegen te gaan.

5 uur geleden
Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

13 uur geleden
Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

13 uur geleden
Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

JERUZALEM (ANP) - Israël verwerpt het maandag verschenen VN-rapport over Israëlische beschuldigingen tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Woordvoerder Oren Marmorstein van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de evaluatie "ontoereikend" en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

14 uur geleden