Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikanen brengen weer mensen naar de ruimte

Amerikanen brengen weer mensen naar de ruimte

CAPE CANAVERAL (ANP) - Voor de Verenigde Staten moet komende week een nieuw tijdperk beginnen. Het land wil namelijk weer zelf mensen in een baan rond de aarde brengen, voor het eerst in bijna negen jaar. Dat gebeurt met een nieuw vaartuig, dat woensdagavond (Nederlandse tijd) moet opstijgen vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida. Het is de eerste keer dat een commercieel bedrijf mensen naar de ruimte brengt.

De Verenigde Staten zijn nu al jaren afhankelijk van aartsrivaal Rusland. Dat is als enige land in staat om mensen naar het internationale ruimtestation ISS en terug te brengen. De laatste bemande Amerikaanse vlucht was in juli 2011. Toen landde de laatste spaceshuttle, Atlantis. De piloot van dat ruimteveer was Douglas Hurley. De nu 53-jarige astronaut zit komende week aan boord van de nieuwe capsule die naar het ISS gaat. Zijn reisgenoot is Bob Behnken (49), die in 2008 en 2010 ook al in het ISS verbleef en toen zes ruimtewandelingen uitvoerde.

Het ruimtevaartuig waar Hurley en Behnken in zitten is de Crew Dragon. Dat is gebouwd door SpaceX, het bedrijf van de excentrieke zakenman Elon Musk. Hij is ook de man achter autobouwer Tesla en betaaldienst PayPal. De capsule wordt niet met knoppen en schakelaars bediend, maar met schermen die op tabletcomputers lijken.

Onbemand

Eerder gingen onbemande Dragons naar het ISS om voorraden te brengen, maar dit wordt de eerste bemande missie. Vorig jaar ging een Crew Dragon zonder bemanning al naar het ISS, om alle systemen te testen. Begin dit jaar liet SpaceX een lancering van het vaartuig bewust mislukken, om te kijken of een bemanning in geval van nood veilig terug naar de aarde kan worden gebracht. Dat bleek het geval, de capsule plonsde zachtjes in de oceaan, hangend aan parachutes, precies zoals de bedoeling was.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA betaalt SpaceX voor de vlucht. Er staan al twee andere vluchten gepland. Later dit jaar moeten drie Amerikanen en een Japanner met een Crew Dragon naar het ISS gaan, en volgend jaar twee Amerikanen, een Rus en een Fransman. In 2021 of 2022 maken vier ruimtetoeristen een reisje met een Crew Dragon.

Tegelijk werken de Verenigde Staten aan hun grote doel. Over vier jaar moeten er weer Amerikanen rondlopen op de maan. Daarvoor bouwt het land samen met Europa een ander vaartuig, de Orion. Eind volgend jaar moet die zijn eerste testvlucht maken. De capsule moet onbemand naar de maan en terug vliegen. In 2022 of 2023 moeten voor het eerst mensen met een Orion naar de maan vliegen, eromheen draaien en veilig terugkeren. De laatste keer dat mensen zo ver weg de ruimte in gingen, was in 1972.

Meer uit Buitenland

Polen ziet verdachte activiteit van schip bij kabel Baltische Zee

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - Polen meldt dat een schip uit de zogeheten Russische schaduwvloot verdachte manoeuvres heeft uitgevoerd bij een stroomkabel in de Baltische Zee. In deze wateren raakten eerder kabels beschadigd bij verschillende incidenten.

6 minuten geleden
Europese Commissie: extra miljoenen voor humanitaire hulp Gaza

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie trekt 50 miljoen euro extra uit voor humanitaire hulp in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Dit doet zij als reactie op de daar snel verslechterende situatie, zo heeft de Commissie woensdag bekendgemaakt. Ook voor humanitaire hulp aan Syrië en Libanon maakt de Commissie tientallen miljoenen extra vrij.

20 minuten geleden
Von der Leyen verheugd over EU-akkoord defensieleningen

BRUSSEL (ANP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, noemt het "uitstekend nieuws" dat de EU-lidstaten officieel hebben ingestemd met de voorwaarden voor de lening van 150 miljard euro die de Europese Commissie wil aangaan voor defensie-investeringen. "Europa neemt meer verantwoordelijkheid voor zijn eigen defensie in een steeds gevaarlijkere wereld", schrijft ze op X.

48 minuten geleden
Duitsland arresteert tieners van extreemrechtse terreurgroep

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft in de vroege ochtend vier tieners opgepakt die lid zouden zijn van een rechts-extremistische terroristische organisatie. De groep, genaamd Laatste Verdedigingslinie, was volgens aanklagers van plan gewelddadige aanvallen te plegen op vluchtelingen en politieke tegenstanders.

3 uur geleden
VAE melden deal met Israël over leveringen noodhulp aan Gaza

ABU DHABI (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten hebben afspraken gemaakt met Israël over de leveringen van "dringende humanitaire hulp" aan de Gazastrook, melden Emiraatse staatsmedia. Israël laat zeer weinig hulp toe voor het Palestijnse gebied, maar de buitenlandministers van beide landen zouden telefonisch hebben afgesproken dat noodhulp uit de VAE Gaza wel in mag.

4 uur geleden
Kremlin: Poetin heeft bezoek gebracht aan grensregio Koersk

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft volgens het Kremlin een bezoek gebracht aan de regio Koersk, die tot eind april deels bezet door Oekraïense militairen was bezet. Zijn kantoor meldt woensdag dat hij de dag ervoor onder meer sprak met de waarnemend gouverneur van de regio Aleksandr Chinsjtejn.

5 uur geleden
Door natuurbranden meer bossen verloren in 2024 dan ooit

COLLEGE PARK (ANP) - Door natuurbranden gingen in 2024 wereldwijd meer bossen verloren dan ooit eerder gemeten. Woensdag gepubliceerde gegevens van de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten laten zien dat hierdoor 4,1 gigaton aan broeikasgassen vrijkwam. Dat is vier keer zo veel uitstoot als de luchtvaart veroorzaakte in 2023.

7 uur geleden